You dont have javascript enabled! Please enable it! Kitta fönster - Lär dig att kitta om fönster | dinbyggare.se

Fönsterrenovering – Lär dig att kitta om fönster

I den här delen av vår populära fönsterguide får du lära dig kitta fönster. Här får du utförlig information om fönsterrenovering och steg för steg beskrivningar med förklarande fotografier om hur man kittar gamla träfönster.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Fönster utsätts för mycket fukt och kraftiga väder och temperaturväxlingar, därför bör man genom regelbunden fönsterrenovering och underhåll ge sådana förutsättningar att fönstren kan klara alla dessa påfrestningar. Om du har fönster med bågar av trä är det god ekonomi att underhålla dem regelbundet.

När färgen flagnar och kittbitar lossnar är det alltså hög tid för en fönsterrenovering och kitta på nytt och måla om. Om du sköter om dina träfönster på rätt sätt håller de naturligtvis längre, samtidigt som värmeförlusterna blir mindre. Det läcker ju ut en del rumsvärme genom fönsterrutor med gammalt, sprucket kitt.

Har dina fönster många år på nacken kan det blivit röta i nedre delen av bågen. Då kan det vara all ide att byta ut träet i det skadade partiet mot nytt, hellre än att byta hela bågen. Träet i det gamla fönstret är nämligen oftast tillverkad av hög kvalitet med kärnvirke och med en välgjord fönsterrenovering kan fönstret faktiskt hålla ännu många år.

När du målar fönster bör du undvika plastfärg. Använd istället linoljefärg, oljefärg eller alkydfärg. Träet i fönsterbågen bör för lyckat underhåll vara torrt. Är du osäker kan du låna eller hyra en fuktkvotsmätare i din färghandel. Om fuktkvoten understiger 15 % (procent) kan du kitta och måla utan risk för att massa och färg snart lossnar.

Har du goda snickerikunskaper kan du göra fönsterrenoveringen själv, i annat fall bör du lämna bågen till en glasmästare eller snickare. Om träet i bågen är friskt tar du bort allt gammalt kitt och slipar bort löst sittande färg innan du kittar och målar dina fönster igen.

Som i de flesta andra underhållsarbeten har underarbetet stor betydelse för hur fint resultatet blir och hur länge det skyddar och håller sig snyggt. Var alltså noga med för och underarbetet vid en fönsterrenovering.

Förbered fönsterbågen för fönsterkittet

När allt gammalt kitt är borta och du har slipat och borstat falsen bör du grundmåla med shellack eller förtunnad oljefärg. Hoppar du över detta moment, suger det torra träet åt sig av linoljan, om du använder linoljekitt, varvid massan torkar in och spricker.

Denna del av underhållet är minst lika viktig om du använder ett syntetiskt kitt. Dessa innehåller också ämnen som träet kan ta upp som sitt och som därmed försvagar massans hållbarhet.

Måla om

Du bör av två skäl ha som regel att måla om utsidan av fönstret i samband med att du kittar. Det ena skälet är att du alltid bör måla kittfalsen och ett par millimeter upp på rutan när massan torkat.

Detta gör du för att skydda kittet och för att täta skarven mellan kitt och glas. Det andra skälet ger sig självt. När du ändå ska måla falsen blir det snyggast och enklast att samtidigt måla. hela bågen.

Två tekniker

Du kan välja bland olika sorters kitt. Det vanliga linoljekittet har lång torktid, men är väl beprövat. Du kan köpa det färdigblandat på burk och sedan behöver du bara bearbeta det med handen innan du sätter det på plats med kittkniven.

Det finns syntetiskt fönsterkitt som du också ska använda kittkniven till. Skillnaderna är dels att det har betydligt kortare torktid, dels att det inte behöver knådas. Du kan ta massan direkt ur burken och sätta den på falsen.

En del syntetiskt kitt är förpackat på tub, som monteras på en lim eller kittspruta. Du spritsar alltså ut kittet i falsen och formar strängen med en speciell kittkniv. Kniven följer i regel med förpackningen.

Mer eller mindre arbete vid fönsterrenoveringen

Om du underhåller dina fönster regelbundet är det inte alltid nödvändigt att ta bort allt gammalt kitt. Det räcker med att du med en kniv petar bort det kitt som du utan svårighet kan få loss från falsen. Den massa som fortfarande sitter stadigt kan du låta sitta kvar om du vet att bågen är frisk och att fönstret har fått regelbundet underhåll.

Är du osäker om med vilka intervaller fönstren skötts om du till exempel köpt huset begagnat bör du göra arbetet grundligt första gången. Den grundmålning du gör på den renslipade falsen har nämligen också en viss impregnerande verkan.

Verktyg och material du behöver när du ska kitta om fönster:

Verktyg:
1. Hink 2. Gummihandskar 3. Tvättsvamp 4. Kittkniv 5. Pappskiva 6. Stifthammare 7. Trekanstsskrapa 8. Slipkloss ev. 9. Stålborste 10. Mjuk borste 11. Trasa 12. Limpistol 13. ev. Fuktkvotsmätare.

Material:
Målartvätt, el. ammoniaklösning, Fönsterstift, Slippapper, Oljefärg eller alkydfärg, Terpentin, Fönsterkitt, Maskeringstejp, Rund anstrykare, Sparpensel.

Fönsterrenovering och kittning steg 1: Förarbete

Fönsterrenovering och kittning steg 2: Kitta med kniv

Fönsterrenovering och kittning steg 3: Kitta med fogspruta

Fönsterrenovering och kittning steg 4: Måla

Värt att veta vid fönsterrenovering och kittning

Kitt har olika torktid före målning. Sorten avgör:
Linoljekitt 2-4 veckor
Syntetiskt kitt 2 dygn
Akrylkitt 1 dygn

Artikeln uppdaterad: 2021-04-02

Relaterade artiklar

– Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se