Murar – Tips innan du ska bygga en mur

Vacker mur och pelare

En mur runt trÀdgÄrd eller som avskiljare mellan tvÄ angrÀnsande ytor Àr en stabil konstruktion som hÄller i lÀngden. En mur Àr ocksÄ ett gott stöd Ät jordmassor i kuperade trÀdgÄrdar och fungerar vÀl som skydd för vind vid uteplatser.

Olika typer av murar

Det finns generellt sett tvÄ stycken typer av murar: kallmuren och bruksmuren. Kallmuren Àr lagd helt utan nÄgot bindemedel, medan bruksmuren Àr murad. Den lagda muren har en viss lutning, sÀrskilt om den Àr fristÄende för att ge stadga Ät konstruktionen.

De Àr ocksÄ lagda med större stenar lÀngre ner och mindre stenar högre upp. En kallmur Àr oftast lagd med natursten. Bruksmurar kan bestÄ av natursten, betongsten eller tegel. Ofta lÀggs en vacker toppsten pÄ muren för att ge ett snyggt avslut.

UnderhÄlla en mur

NÀr en mur vÀl Àr fÀrdig Àr den i princip underhÄllsfri, men inte helt och hÄllet. Smuts, alger och ogrÀs tar gÀrna överhanden om muren lÀmnas vind för vÄg. Det gÄr att tvÀtta den försiktigt med vatten och ett vÀl avpassat tvÀttmedel för att fÄ bort alger och smutsbelÀggningar.

Det gÄr att anvÀnda sig av en högtryckstvÀtt. Om ogrÀs tar rot i muren Àr det viktigt att ta bort ogrÀset pÄ en gÄng.

Utsmyckningar

Tegelstensmurar Àr ofta vackra som de Àr, men de kan ocksÄ putsas för att ge en lite mer exotisk och mjuk karaktÀr Ät muren. En bruksmur blir vacker med en toppsten eller med ett litet tak av tegelpannor.

Det ger ocksÄ skydd Ät sjÀlva muren, mot fukt och vÀta. I en lagd mur finns det plats och möjlighet för tÄliga vÀxter att frodas. De ger en vacker utsmyckning Ät muren.

De kan vara fint med marktÀckande vÀxter. TÀnk bara pÄ att vÀxterna behöver vara lÀmpliga för en torftig och nÀringsfattig miljö.

Viktigt med underarbetet

Det Àr svÄrt och tungt att bygga en mur, inte minst om muren ska bli stabil och hÄllbar. En av de viktigare delarna i ett murbygge Àr underarbetet. Muren bestÄr inte enbart av den del som syns, utan ska vara nedgrÀvd och stÄ pÄ ett vÀl drÀnerat och hÄrdpackat material för att hÄlla sig stabil.

En bruksmur behöver ha ett fundament som stÄr pÄ frostfri mark för att rörelsen i marken inte ska ge sÀttningar. Ett drÀneringsrör ser till att vatten leds ifrÄn muren. Med en gjuten sula i botten blir muren extra stabil.

TÀnk pÄ

En mur Àr i princip alltid bygglovspliktig. Kontakta kommunen inför byggnationen. Det kan vara lÀmpligt att anlita en fackman bÄde inför byggnationen och för sjÀlva arbetet. Arbetskostnaden för murarbeten ger inte rÀtt till rot-avdrag.

Relaterade artiklar

Se alla husgrund & markartiklar »

scroll to top

Om artikeln mÄla trÀfasad steg för steg

Denna artikel Àr utförd med noggrann research och med vÄr erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult pÄ Hults MÄleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se