Effektiv avkalkning

Avkalkat duschhandtag

Det finns väl få saker i ens vardag som är så retfulla som att stå under duschen och “jaga” vattenstrålarna, som sprutar åt alla håll utom på ens frusna kropp.

Kalkavlagringar ökar energikostnaden

Du vet säkert att det beror på att det sitter kalkavlagringar i strilen. Men vet du att dessa avlagringar också ökar dina energikostnader väsentligt!

Om du har kalkavlagringar i husets VVS-system, har du alltså högre energiförbrukning än du egentligen behöver. Detta beror på att avlagringarna har en värmeisolerande effekt, vilket i praktiken innebär att det tar längre tid för vattnet att värmas upp.

Om du har mycket kraftiga kalkavlagringar märker du det på att du aldrig kan få hett vatten ur varmvattenkranen, endast ljummet.

Om man mäter den ökade förbrukningen i procent per millimeter kalkavlagring i rören förstår man effekten av avlagringarna bättre.

Endast 2 millimeter kalkstensavlagringar kräver ungefär 20% mer energi för att få värme och vatten och med 7 millimeter beläggning går det åt 40-50% mer energi.

Siffrorna visar tydligt att det inte bara är tålamodet som tar stryk när man har igenkalkade rör – utan även plånboken.

1. Regelbunden avkalkning

Om du regelbundet kalkar av dina maskiner förlänger du deras livslängd betydligt. Då behöver du inte heller byta maskinpark därför att det är fullt med kalk i alla rör, utan därför att de faktiskt är utslitna.

Eftersom det alltid är svårare att få bort kalk som har fått bita sig fast ordentligt, är det bäst att regelbundet kalka av sanitetsporslin, kranar och särskilt utsatta ställen på väggar och golv.

Det finns flera effektiva medel på marknaden, som alla är lätta att använda. Eftersom medlen är frätande bör du använda gummihandskar, om du har ömtålig hud.

De största problemen med kalkavlagringar är trots allt inte de som syns mest – utan de som lägger sig på insidan av alla rör i huset. Bor du i ett område med kalkrikt vatten kan det därför vara ide att finna en permanent lösning på problemet.

I dag finns i huvudsak två alternativ. Det ena är ett vattenavhärdningsfilter och det andra är en magnetisk vattenbehandlare. Det förstnämnda tar bort kalken i vattnet på filtermaterial som fångar upp kalcium samt magnesiumjoner, och tvättar rent mot saltsugning (sk regenerering).

Vattnet silas igenom filtermassan, varpå kalk och andra mineraler fastnar i filtermaterialet och vattnet blir “mjukt”.

När vattnet passerar förbi magneten – det andra alternativet – förändras inte innehåll eller smak i vattnet. Magneten avmagnetiserar istället kalken i vattnet, som då inte kan sätta sig i rören.

På längre sikt, ett par tre år, försvinner dessutom de gamla avlagringarna från rören och följer med vattnet ut. Den här magneten är lätt att montera, du kan göra det själv, den är knappt så stor som en handboll och sätts direkt på röret för ingående vatten.

Oavsett vilket alternativ du väljer bör du se över eventuella återköpsgarantier på produkterna som finns på marknaden.

2. Kalka av tvättmaskinen

När du ska kalka av tvättmaskinen eller diskmaskinen, ska du välja ett medel som är ämnat att användas till just detta. Det finns nämligen medel som är för starka för de plastdetaljer och slangar som finns i maskinerna.

Det är också viktigt att medlet inte skummar för mycket, det kan orsaka översvämning.

De flesta avkalkningsmedel fungerar efter ungefär samma princip:
Fyll avkalkningsmedel i huvudprogrammet och låt programmet gå så länge att maskinen har tagit in det vatten den ska ha. Stäng därefter av maskinen och låt medlet verka i ca en timme. Starta maskinen igen och låt programmet gå färdigt.

Eftersom förfaringssättet kan skilja något från medel till medel, är det viktigt att läsa instruktionerna för avkalkningsmedlet och följa anvisningarna.

3. Fula avlagringar i toalettstolen

1. Häll avkalkningsmedel i den rentvättade toalettstolen. Låt medlet verka.

2. Efter 1 timme skrubbar du toalettstolen med en hård borste. Spola därefter.

4. Kalkavlagringar i badkaret

1. Spruta avkalkningsmedel på badkarsväggarna.

2. Tvätta därefter rent badkaret med en rengöringssvamp.

5. Kalksten i duschstrilen

1. Skruva loss strilen från slangen och lägg den i avkalkningsvätskan.

2. Använd t ex en grov nål och peta loss den kalk som sitter kvar.

3. Skölj noga igenom duschstrilen, så att inga kalkrester finns kvar.

4. Montera strilen på slangen igen och kontrollera vattenflödet.

6. Varning

Använd inte avkalkningsmedel på marmor. Eftersom marmor är en mycket kalkrik bergart, är risken stor att avkalkningsmedlet “äter upp” stenen.

Om du ska ta bort kalkavlagringar på golvplast eller våtrumstapet, bör du inte använda outspätt avkalkningsmedel.

Eftersom medlet är starkt kan golvmattan eller tapeten blekas. Tvätta hellre i flera omgångar med utspädd lösning.

7. Tips

Ett par ganska effektiva – avkalkningsmedel finns troligtvis hemma i ditt skafferi. Både ättika och citronsyra går nämligen att använda till avkalkning, om inte avlagringen sitter alltför hårt.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se