Vilket golv passar i vardagsrummet

Stengolv i modernt vardagsrum

Modernt hus med stengolv i vardagsrum.

När det nya vardagsrummet designas läggs blicken inte minst på golvet. Det speglar ljuset och är grunden för hur resten av rummet ser ut. Men det ska vara praktiskt också. Ett bra golv i vardagsrummet får gärna vara:

– Varmt och ombonat. För att må riktigt bra i vardagsrummet behöver det kännas gemytligt. Ett varmt golv bidrar till den känslan.

– Prisvärt. Vardagsrummet är ofta det största rummet i huset och golvet täcker en stor yta. Då blir kvadratmeterpriset också viktigt för den totala kostnaden.

– Ljudet. De livliga diskussionerna, TV-tittandet och radiolyssnandet pågår inte helt sällan i just vardagsrummet. Att ha ett golv som kan dämpa ljudet är att föredra, särskilt om man också har grannar att ta hänsyn till. Till viss del kan en matta lösa problemet.

Trägolv i vardagsrum

Vilket golv är då att föredra?

Olika golv har olika egenskaper, och vanliga alternativ är laminat och trägolv. Laminatgolv är prisvärda men kan klappra en del då ytan är blank och hård. Det kan också bli kallt att gå på, såvida inte golvvärme finns.

Träparkett är vackert och har blivit en klassiker i de svenska vardagsrummen. De ger en mjuk känsla under fötterna, tåls att slipas om och då vardagsrummets golv slits sparsamt, håller golvet i allmänhet mycket länge.

Ett nygammalt alternativ är solitt trägolv, ett golv som passar i de flesta miljöer. Ett tips för den som inte har barn eller djur som sölar ner golvet är att välja oljad yta.

Ett oljat trägolv har en sobrare, mjukare och varmare ton än vad lackade golv har. Det klapprar dessutom mindre när man går på ett sådant golv.

Skifferstensgolv i vardagsrum

Stengolv kan kännas kalla men med golvvärme kan de faktiskt vara härliga i vardagsrummet. Det ser exklusivt ut och riktigt snyggt kan det bli med ett mörkt stengolv.

Tänk bara på att golven är tunga. Golvet måste vara anpassat för den extra tyngden. Detsamma gäller betonggolv, en nymodighet som ger ett mjukt intryck och som är såväl prisvärt som slitstarkt.

Heltäckningsmatta i vardagsrum

En nygammal trend är att välja en heltäckningsmatta i vardagsrummet. Det dämpar ljudet rejält och är mycket behagligt att gå på. Det är dessutom lätt att lägga golvet och mattan kan anta vilken färg som helst, med eller utan mönster.

Ett problem med heltäckningsmattor var tidigare att de var svåra att hålla rena, men idag tillverkas mattorna i ett material som underlättar renhållningen.

Golv med naturmaterial som bas, såsom linoleum och bambugolv är inte lika vanliga i vardagsrummet, men kan vara intressanta att kika lite närmare på beroende på i vilken stil vardagsrummet går i. Linoleum är mjukt och behagligt, och miljövänligt. Repor lagas av sig självt och det är lätt att hålla rent.

Det kan därför passa i vissa vardagsrum, även om golvet oftare används för andra typer av rum på grund av den ibland något industriella känsla som golvet ger. Gräsgolv kan vara ett modernt och roligt alternativ att kika lite närmare på, i klass med laminat.

Få väljer numera plastmatta, även om det kan vara ett alternativ i vissa fall. Det känns något kallt och kanske lite för ”billigt”. Ibland kan det dock vara en fördom som kommer på skam, då det finns en mängd olika fina mattor att välja mellan. Plastgolven är prisvärda, lätta att lägga och enkla att byta ut.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se