Eldstäder och spisinsatser

Spisinsats i öppen spis

Öppna eldstäder ger mysfaktor, kaminer levererar värme. Med en spisinsats i eldstaden får du både och. Spisinsatsen är en smart investering som skapar värme i huset.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Att eldningen i den gamla eldstaden också blir säkrare är en bonus inte att förglömma. Och för den som söker en annorlunda eldstadslösning kan en spisinsats muras in, precis som den är. Det ger något alldeles extra till hemmet.

Snygga och prisvärda

Spisinsatser ger eldstaden ett snyggt och exklusivt intryck, och det finns minst en insats för vare smak och behov. Det finns också en spisinsats för var och en av de eldstäder som finns i våra hem. De kommer i olika storlekar och design och i material som täljsten, gjutjärn, eller värmetåligt stål.

Priserna varierar från 10 000 kr och uppåt. Sedan tillkommer arbetet för att installera kaminen, något som det är möjligt att använda sig av rot-avdraget till.

Många fördelar

Spisinsatser ökar verkningsgraden i den öppna eldstaden. Med en vanlig öppen spis handlar eldningen mest om att skapa mysfaktor och verkningsgraden kan vara så låg som 10 %.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Annat blir det med en spisinsats. Då kan verkningsgraden dvs. värmeeffekten komma upp i så höga tal som över 80 %. Och det finns fler fördelar:

– Då förbränningen förbättras är en spisinsats ekonomisk och bra för miljön.
– Med en kassett med stor öppen lucka försvinner som tur var inte mysfaktorn. Den kvarstår.
– Brandsäkerheten ökar.
– Med vattenmantlad kassett alternativt en insats i täljsten fördelas värmen bra över tiden.

Rätt modell viktig

En spisinsats ska vara typ- och miljögodkänd för att installeras. Ibland behöver kommunen också ge ett godkännande, genom att man lämnar in en bygganmälan till byggnadskontoret.

Hör alltid med kommunen vad som gäller innan du installerar en spisinsats. Skorstensfejaren behöver alltid inspektera installationen inför användning.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top