Badrumsfönster ger ljus och rymd

Badrumsfönster

Vackert badrumsfönster som ger ett härligt ljus i badrummet.

Fönster ger rymd och ljus till bostaden. Det gäller även i badrummet, där en utsikt genom ett badrumsfönster kan göra pricken över i:et. Problemet är bara att det kan bli lite väl bra med insyn också. Det går dock att lösa på flera olika sätt.

Placering av badrumsfönster

En av de viktigare valen vid installation av ett badrumsfönster är placeringen. Vid badrum på övervåningar och med snedtak är ofta placeringen en ganska enkel match. Insynen blir minimal av naturliga skäl. När placeringen ska ske på en vanlig vägg kan det vara värt att fundera lite extra på insynsskydd och varifrån ljuset faller.

Badrumsfönster placerat högre upp på väggen

Ibland kan ett mindre badrumsfönster vara nog så effektfullt som ett större. Toalett, dusch och badkar ska vara så avskilt som möjligt från fönstret. Det håller nämligen inte emot hur mycket fukt som helst.

Insynsskydd

Det finns flera olika typer av glas som garanterar badrumsanvändaren att få vara ifred. De flesta väljer en frostad eller mönstrad variant av något slag. Glasen med insynsskydd kommer i en mängd olika varianter och tillverkningssätt. Här kan inredaren välja såväl färg som mönster.

Ett vackert alternativ är ett särskilt mönster som kallas för potatisglas, liksom cotswoldmönster. Råglas är populärt.

En modernare variant är att välja glasblock som ljusinsläpp till badrummet. Det ger inte samma rymd men å andra sidan faller ljuset in mycket vackert, och glasblocken kan kombineras i en mängd olika färger. Glasen blockerar mer eller mindre den insyn som ges utifrån.

Den som vill ha en privat sfär i badrummet bör se över mönstret noga, för att se hur mycket skydd det ger. Även ljussättningen i badrummet påverkar graden av skydd som glaset ger, och mer än så. Tänk på hur ljuset faller in i badrummet, och sök nyttja det för rymd och luft.

Badrumsfönster med insynsskydd

Klarglas med insynsskydd i form av gardiner i brösthöjd.

Förvandla klarglaset i ett badrumsfönster

Ett enkelt alternativ är att ha ett badrumsfönster av klarglas och sedan ha en gardin som kan dras för vid behov. Ett fönster med klarglas släpper in klart mer ljus, när så önskas. Samtidigt ges bra skydd mot insyn med gardinen när så önskas.

Många upplever att de frostade glasen ändå släpper igenom tillräckligt med konturer och bilder för att de inte ska kännas säkra. Den som redan har ett badrumsfönster, av klarglas, och som vill ändra på det på ett billigt sätt kan montera en plastfilm som gör att insynen begränsas.

Ett annat sätt som också är hållbarare är att montera en separat ruta, på insidan av det redan befintliga fönstret, med frostning eller mönstring på.

Installation av badrumsfönster

När ett badrumsfönster sätts in är det extremt viktigt att tätskiktet hålls intakt. Det finns en mängd regler och krav på hur ett våtrum ska inredas.

Minst lika viktigt är det att själva fönstret monteras korrekt. Det är i princip alltid värt att låta en professionell fackman utföra arbetet, inte minst ur försäkringssynpunkt.

Relaterade artiklar

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se