Eldstäder och spisinsatser

Spisinsats i öppen spis

Artikeln uppdaterad: 2023-11-28

Öppna eldstäder ger mysfaktor, kaminer levererar värme. Med en spisinsats i eldstaden får du både och. Dessutom bidrar moderna spisinsatser till att minska utsläppen av partiklar, vilket är bra för såväl inomhus- som utomhusmiljön. Spisinsatsen är en smart investering som skapar värme i huset.

Att eldningen i den gamla eldstaden också blir säkrare är en bonus inte att förglömma. Och för den som söker en annorlunda eldstadslösning kan en spisinsats muras in, precis som den är. Det ger något alldeles extra till hemmet.

Snygga och prisvärda

Spisinsatser ger eldstaden ett snyggt och exklusivt intryck, och det finns minst en insats för vare smak och behov. Det finns också en spisinsats för var och en av de eldstäder som finns i våra hem. De kommer i olika storlekar och design och i material som täljsten, gjutjärn, eller värmetåligt stål. Nyligen har även spisinsatser med integrerade smarta funktioner som temperaturkontroll och fjärrstyrning blivit tillgängliga på marknaden.

Priserna varierar från 10 000 kr och uppåt. Sedan tillkommer arbetet för att installera kaminen, något som det är möjligt att använda sig av rot-avdraget till.

Många fördelar

Spisinsatser ökar verkningsgraden i den öppna eldstaden. Med en vanlig öppen spis handlar eldningen mest om att skapa mysfaktor och verkningsgraden kan vara så låg som 10 %.

Annat blir det med en spisinsats. Då kan verkningsgraden dvs. värmeeffekten komma upp i så höga tal som över 80 %. Och det finns fler fördelar:

– Då förbränningen förbättras är en spisinsats ekonomisk och bra för miljön.
– Med en kassett med stor öppen lucka försvinner som tur var inte mysfaktorn. Den kvarstår. Modern teknik i spisinsatser gör det också möjligt att finjustera förbränningen för optimal värmeutveckling och lägre bränsleförbrukning.
– Brandsäkerheten ökar.
– Med vattenmantlad spisinsats, alternativt en insats i täljsten fördelas värmen bra över tiden.

Rätt modell viktig

En spisinsats ska vara typ- och miljögodkänd för att installeras. Det är även viktigt att kontrollera att spisinsatsen är kompatibel med befintliga rökkanaler och skorstenar för att säkerställa optimal funktion och säkerhet. Ibland behöver kommunen också ge ett godkännande, genom att man lämnar in en bygganmälan till byggnadskontoret.

Hör alltid med kommunen vad som gäller innan du installerar en spisinsats. Skorstensfejaren behöver alltid inspektera installationen inför användning. För bästa resultat rekommenderas även regelbundet underhåll och rengöring av spisinsatsen och skorstenen för att bevara effektiviteten och säkerheten.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar en spisinsats?

En spisinsats (kallas även för spiskassett eller insatskamin) kostar från 10 000 kronor upp till 50 000 kronor eller mer beroende på kvalitet, verkningsgrad, storlek och tillbehör. Kostnad för installationen tillkommer.

Behöver en spisinsats underhållas?

För att en spisinsats ska fungera bra så krävs det underhåll. Rengör eldstaden från sot och aska. Torka bort sot från spisinsatsens utsida med en lätt fuktad trasa. Torka regelbundet bort sot från glas med ett papper. Är det gammal sot som sitter fast hårdare på glaset finns det sotborttagningsmedel att köpa i kaminbutiker. Använd aldrig rengöringsmedel som innehåller slipmedel eller natriumhydroxid. Den typen av rengöringsmedel kan skada glas och tätningslister på spisinsatsen.

Vilka regler gäller vid installation eller byte av spisinsats?

Du måste alltid skicka in en bygganmälan till Byggnadsnämnden i din kommun. Oavsett om det gäller installation eller byte av spisinsats om det innebär ändrade eldningsförhållanden som t.ex. rökgastemperatur. En anmälan krävs också alltid om du installerar ett nytt rökrör eller skorsten. Olika kommuner har olika riktlinjer, så börja alltid med att kontakta din kommun för att se vad som gäller där du bor.
 
Om du bara ska byta ut din gamla spisinsats mot en likvärdig behövs ingen bygganmälan. Men, för att du ska vara säker på att allt är korrekt installerat och för din egen säkerhet så ska kontakta någon sakkunnig för besiktning av arbetet. T.ex. din lokala skorstensfejarmästare.


Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se