Klassisk gallergrind sätter stopp för tjuven

Gallergrind på insidan av ytterdörr

Ett led i att inbrottssäkra ett hus är att göra det svårt för en tjuv att komma in och ut genom ytterdörren. Det finns två alternativ att välja mellan: en säkerhetsdörr eller en gallergrind eller kanske till och med båda.

Gallergrinden märks knappt utifrån och kan vara ett bra alternativ där en säkerhetsdörr av någon anledning inte passar in eller om du behöver extra säkerhet.

Effektivt med gallergrind

En gallergrind är en form av mekaniskt skydd mot inbrott. Det är också ett av de säkrare alternativen att välja, eftersom tjuven plötsligt får två stycken dörrar att forcera. Det låter dessutom mycket att försöka ta sig igen om järn, så det i sig avskräcker rejält.

Ju mer en tjuv väsnas, och ju längre tid det tar att ta sig in i huset eller lägenheten, desto större är risken för upptäckt. Chansen finns att de ger upp innan de ens har börjat.

Gallergrindens uppbyggnad

En gallergrind är tillverkad av stålprofiler, plattstål eller specialstål. Utformningen är ofta sirlig och vacker, men det finns en bakomliggande tanke med dessa utsmyckningar. De skapar en täthet som hindrar intrång.

Låset är ofta inbyggt i själva stålkonstruktionen. Gallerdörren är fäst i en ram med samma material som själva dörren. Hur säker en grind är beror på materialet och hur gallerdörren är utformad. Men, minst lika viktigt är låsets konstruktion och ramen.

Säkerhetsklasser

För att gallret ska få en officiell säkerhetsklass krävs att den är typgodkänt och certifierad. Det räcker inte med att gallret genomgått testet. Den ska ha klarat testet också. Det finns flera olika nivåer på certifikaten.

Ett är den lägsta säkerhetsklassen och rekommenderas inte som ett alternativ för den som vill ha skydd mot intrång. För att ge erforderligt skydd krävs en säkerhetsklass om minst 3. En sådan grind stoppar även en någorlunda erfaren inbrottstjuv i minst tio minuter.

Det är också den nivån som de flesta försäkringsbolag kräver för att se gallergrinden som godkänd. Med en sådan grind är det möjligt att få rabatt på hemförsäkringen. Det gäller inte minst om den kombineras med en säkerhetsdörr av samma klass (klass 3).

När välja gallergrind

En gallergrind är ett komplement till entrédörren. Den kan användas i kombination med en säkerhetsdörr. Då blir säkerheten mycket god. Många väljer antingen eller: säkerhetsdörr eller gallergrind.

En del föredrar gallergrinden, för att originaldörren är vacker, men det går ofta att hitta säkerhetsdörrar som passar även de mest klassiska miljöer. Ibland går det inte av praktiska skäl att byta ut dörren. Då är gallergrind allena ett gott alternativ.

Ett annat argument för gallergrinden är kostnaden. Den är betydligt lägre vid installation av gallergrind än när en säkerhetsdörr ska installeras. Gallergrinden är också ett alternativ för dörrar som av någon anledning gärna står öppna, särskilt om insynen är dålig. Då kan dörren öppnas utan att någon kan tränga in i lokalerna.

Men i många fall är en säkerhetsdörr ett bättre alternativ i så fall. Förutom att stoppa inbrott håller också dörren ljudnivån nere, och brandsäkerheten blir större. Det gäller framför allt lägenheter.

Att välja gallergrind

Infästningen av gallergrinden är viktig för att konstruktionen ska stå emot inbrott. Ramen på gallergrinden måste sitta väl förankrad i väggar och golv. Fel monterade galler är bortkastade pengar.

Anlita helst ett företag som kommer ut och tittar på själva huset inför beställningen. De kan ge tips och råd och informera om vad som krävs för att installera gallerdörren på allra bästa sätt. Det är också bra med tanke på att de också kan ta aktuella mått för beställningen.

Relaterade artiklar

Se alla skydd & säkerhetsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se