Att välja rätt inbrottslarm – vägen till ett tryggt hem

Välja rätt inbrottslarm

Att välja rätt inbrottslarm till villan eller den privata boningen är en del av säkerhetsutrustningen för allt fler hushåll. En del av orsaken till det är antagligen att det begås väldigt många inbrott i vårt land, och att upplevelsen av att få ett inbrott är traumatisk.

Det är inte heller särskilt kostsamt att ha ett larm installerat. Till det kommer att utredningsstatistiken för villainbrott är allt annat än munter. Det är därför inte så konstigt att inbrottslarm för privathus säljer som aldrig förr.

Pris på inbrottslarm stora som små lösningar

Marknaden nästan svämmar över av olika typer av inbrottslarm. Det finns inbrottslarm med eller utan abonnemang, och sedan finns abonnemang att lösa separat för den som vill. Vissa är anpassade för den lilla plånboken och fyller en basfunktion, medan andra är mer avancerade och därmed också dyrare.

Priserna har dock gått ner ordentligt på alla system, inte minst tack vare den stora försäljningen och den nästan lika stora konkurrensen.

Trådbundet eller trådlöst inbrottslarm?

Det larm som förs vidare kan antingen ske på trådbunden, klassisk trådlinje, eller via trådlösa radiosystem. ‘De trådlösa systemen kräver minimalt med installationer, eftersom de olika delarna inte behöver kopplas samman rent fysiskt.

De trådbundna systemen kan också vara så kallade hybrider, där en del av kommunikationen sker via radiosystem och andra är kopplade rent fysiskt. Priset för de olika alternativen är ungefär detsamma.

Inbrottslarm med detektorer

Den vanligaste formen av larmanordning är den så kallade IR-detektorn. När larmet aktiveras reagerar IR-detektorn om något rör sig inne i rummet. Placeringen av detektorn är mycket viktig. Det ska inte gå att smyga under eller förbi detektorerna på färden runt i huset. Då mister hela larmet sin mening.

Det går att välja hur känslig detektorn är. Det kan vara bra att ha en mindre känslig detektor om det finns husdjur i huset/lägenheten. Det blir dock nästan alltid problem med larmet om det finns större djur i huset. De aktiverar gärna sensorn om de rör sig.

Ljud på larmet

Förr handlade mest inbrottslarmet om att skapa ett sådant oljud – både inomhus och utomhus – att tjuven tar till flykten. Oljudet fyller än idag samma viktiga funktion. Utomhus varnar den andra för att saker och ting händer, och inomhus blir oväsendet så illa att det inte går att vistas där. Det är smart, då sticker tjuven fort.

Larmet går vidare

Larm med abonnemang kostar en liten inträdesavgift. Därefter betalas en löpande kostnad för att det ska finnas personal på en larmcentral som tar emot larmet när det går. Antingen kopplar leverantören in själva larmanordningen och garanterar att den fungerar, eller så kan den händige köpa ett set att installera på egen hand.

Efter installationen kollas uppkopplingen upp av larmtjänsten. Om larmet går, finns det även där flera alternativ att välja mellan. Antingen tar larmcentralen emot larmet, och i de flesta fall åker då ett vaktbolag ut och kollar läget. Då tillkommer ofta än en avgift. Det går också att se till att larmet går via sms till den privata mobiltelefonen.

Inbrottslarm med kamera

Kameror tillkommer till många abonnemang alternativt larmsystem och har blivit mäkta populära. Dessa kan kopplas till smartphones eller datorer och då ser faktiskt husägaren vad som händer i själva huset när larmet går. Det går att ha ständig uppkoppling för den som vill också.

För att koppla kameror till sitt eget hem, eller precis utanför behövs inget särskilt tillstånd. Kameran är ett bra komplement till larmet, särskilt för den som aviseras via sms. Det går då enkelt att gå in på kameraövervakningen och se vad som verkligen händer där hemma.

Överfallslarm

Vid vissa tillfällen, och för vissa personer kan det vara lämpligt att utrusta sig med ett inbrottslarm även när det vanliga inbrottslarmet är avstängt. Det kallas för ett överfallslarm och aktiverar larmet genom ett enkelt knapptryck.

Panikknappen kan antingen vara placerad på ett strategiskt ställe, eller fungera helt trådlöst. Då kan den bäras med överallt i huset.

Att välja rätt inbrottslarm

Det kan kännas mycket besvärligt att välja rätt abonnemang, särskilt för den som inte förut haft något inbrottslarm tidigare. Eftersom alltfler använder sig av inbrottslarm i hemmet, kan det vara lämpligt att höra med vänner och bekanta vilka uppfattningar de har.

Ta också en rejäl funderar på vilken funktion larmet ska fylla och vilka invägar som ska täckas av larmet. Det går till exempel också att koppla brandlarmet mot det vanliga inbrottslarmet och på så sätt få ett komplett system för hemmet.

Det är också bra att alltid välja ett larmsystem som kan utvecklas efter hand. Det brukar löna sig i längden.

Relaterade artiklar

Se alla skydd & säkerhetsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se