You dont have javascript enabled! Please enable it! Barnsäkerhet - Så barnsäkrar du hemmet för ditt barn | dinbyggare.se

Barnsäkerhet – Konsten att barnsäkra ett hus

Barnsäkerhet och barnsäkra hus

I den här artikeln om barnsäkerhet får du tips om hur du kan barnsäkra kök, badrum, fönster, dörrar, trappor och möbler samt elsäkerhet och farliga vätskor i hemmet.

När den nya generationen tar plats i ett hus, blir ingenting sig likt. Det gäller inte bara livet i sig, rutinerna och hur vi tänker och resonerar vid prioriteringar och framtid. Även huset i sig behöver ofta förändras för att kunna ge en säker och härlig uppväxt för ett barn.

Mängder av faror döljer sig i det som vi gärna ser som helt naturligt och lärt oss att leva med. En del måste vi lära oss att leva med, och ett vakande öga kan aldrig ersättas. Men med små och smarta detaljer, kan många onödiga risker begränsas.

Barnsäkra köket

Köket är en naturlig samlingspunkt i huset, men också en av de farligare platserna för ett barn. Här finns både värme och el så det räcker och blir över. Skållning är till exempel en av de absolut vanligaste olyckorna där barn är inblandade i ett hem.

Ugnar och hällar ska förses med skydd så att barn inte kommer åt de varma områdena. Glaset på ugnen får inte bli för varm så att barnet kan brännas på det. Den maximala värmenivån får inte överstiga 60 grader. Om detta inte uppfylls går det att installera ett skyddsgaller för ugnsfönstret.

Ugnen, spisen och diskmaskinen bör också vara försedda med ett tippskydd och ett öppningsskydd. Ett barnlås på spisen för att förhindra att barnen sätter igång hällar och ugn är att rekommendera. Vissa hällskydd har även detta.

Kyl och frys kan också ställa till med problem. En kylskåpsregeln kan enkelt monteras på en höjd där barnen inte når. Då måste en vuxen hjälpa till att öppna skåpet.

Köksinredningen

Vassa hörn är också en fara i sig. Det finns enkla hörnskydd att trä på som minskar skadorna om någon trillar eller slår sig mot dem. Även lådorna kan ställa till med problem. Barn drar till och med ut dem för att använda som trappsteg i jakten på att upptäcka världen.

Här finns rejäla skydd att köpa i handeln, men ibland fungerar faktiskt ett kvastskaft eller ett långt skohorn lika bra. Det beror på vilka handtag som lådorna är försedda med. För att vara på säkra sidan bör då minst två av lådorna vara försedda med spärrar.

Barnsäkerhet i badrum

Badrummet är ännu en plats där barn gärna kan skadas. Halkolyckor drabbar både vuxna och barn. Med en enkel halkmatta kan risken minskas. Toaletten ska förses med ett lås så att locket inte kan öppnas av en barnahand.

Hett vatten är rena terrorn för barnet. En bra termostat inställd på en lagom varm temperatur är viktigt när barn är i farten. Se också till att proppen till badkaret är otillgänglig för barnet när den inte används.

Barnsäkra fönster och dörrar

Alla lågt sittande fönster kan krossas av barnens lekar. Därför bör de vara försedda med härdat glas. Med en fönsterspärr på det öppnade fönstret kan rummet vädras utan att barnet kan öppna det och trilla ut.

Spärren måste också sitta såpass högt att barnet inte når det. Klämskador är heller inte ovanliga, särskilt inte i dörrposter. Här finns det både snygga och enkla dörrstops att inhandla.

Barnsäkerhet i trappor

Fallolyckor är vanliga i trappor. Barn förstår inte att trapporna kan vara farliga, utan ser dem gärna som en lekplats. Stoppa barnen från att gå i trappan själva genom en grind. Grinden ska vara stabil och rejäl nog för att tåla försök att ta sig igenom.

En så kallad spänngrind är inte säker nog. När trappan sedan ska användas är det viktigt att det finns halkskydd. Många trappor har inga bakstycken på trappstegen. Det kan bli en fälla för barnet. Sätt för dessa öppningar, så blir trappan mycket säkrare för barn, liksom för vuxna som vill ta sig upp och ner.

Öppningar i spaljéer ska inte vara mer än 7.5 cm i bred. Om de är det, kan ett specialdesignat tyg monteras på spaljén för att ge skydd.

Möbler och gardiner

När barn bor i ett hus bör hela bohaget arrangeras utifrån barnens behov. Det gäller både utformning med stora ytor att leka på och hur möblerna monteras. Skåp och hyllor gör sig bäst fastskruvade i ett sådant hem. Då kan inte barnen välta dem och få dem över sig.

Det är också bra att ta bort alla tunga och ömtåliga föremål som finns på barnets höjd. Långa gardiner är inte att rekommendera. De används som lianer och vill det sig illa trillar hela gardinstången ner. Låt gardinerna sluta på en höjd dit barnet inte når, eller skippa dem helt fram tills dess att barnet är stort nog.

El i allmänhet

Eluttag är en verklig fara för barn. Det är enkelt att säkra upp sådana med hjälp av petskydd. Om huset är modernt har uttagen redan detta inbyggt, men kolla för säkerhets skull. Dessa petskydd kostar knappt en tia, men kan rädda liv.

Ett annat problem är hängande kablar. Undvik dessa i den mån det är möjligt. Barn drar gärna i kablar och då kan lampor trilla ner, eller brödrostar, mikrovågsugnar eller annat som sladden råkar tillhöra. Det kan orsaka stora skador, både på barn och egendom. En kabelklämma minskar risken.

Ett överslagsskydd är egentligen standard i ett hem. Därmed inte sagt att alla har det. Om huset saknar överslagsskydd är det hög tid att skaffa ett sådant när ett barn ska bo där. Det ger ett bra skydd om olyckan är framme.

Farliga ämnen

Barn smakar på allt. Det gäller även vätskor och tabletter som inte är så nyttiga för dem. Ibland får de även i sig rent giftiga ämnen. Då är det illa. Alla hem där barn vistas ska ha ett låsbart medicinskåp. Där ska alla mediciner, oavsett om de är receptbelagda eller inte, förvaras.

Rengöringsmedel är också farliga för barn. Använd ett skåp som är högt och oåtkomligt för barnen för att förvara sådana produkter. Alternativet är att skaffa en dörregel till den eller de skåpdörrar där kemikalierna förvaras.

Tänk på att vissa växter är giftiga. Risken för förgiftning av växter är särskilt stor om växten ger frukt. Undvik sådana växter helt.

Vara uppmärksam

Det gäller att vara uppmärksam på de produkter som finns i handeln. Ibland är det lätt att förutsätta att de produkter som säljs också är barnsäkra. Men så är inte alltid fallet. De produkter som tillverkas och säljs på den svenska marknaden ska vara CE-märkt.

Det betyder att tillverkaren garanterar att produkten lever upp till den EU-standard som finns. Det borde kännas som en säkerhet i sig, och det är det många gånger också. Däremot är det inte alltid så. Det är nämligen tillverkaren själv som sätter CE-märkningen.

Det finns ingen oberoende part som testar produkterna för att se om de verkligen håller måttet. Först i efterhand eller vid en stickprovskontroll, kan företaget ställas till svars. Dessutom är inte alla produkter CE-märkta över huvud taget.

I Sverige finns få regler som stoppar importörer från att sälja osäkra produkter. I det här fallet är vi allt annat än ett föregångsland. Många andra europeiska länder har bra mycket hårdare regler. Var därför alltid på din vakt när det gäller att handla leksaker, eller produkter för barnsäkerhet.

Designen viktig

Det är bara att erkänna. Säkerhet är ibland allt annat än snyggt. Det gäller att ha prioriteringarna rätt. Alltför många undviker säkerhetsprodukterna just för att de är fula. Men så får det inte vara. Som tur är finns det företag på marknaden som säljer både säkra och snygga produkter.

Leta runt på nätet och i butikerna för att hitta det som passar i ditt hem. Det som passar in i hemmet, och som känns snyggt och okej, är också det som används i praktiken.

Tänk på

Säkerhetsprodukter är till för att användas. Det räcker inte med att handla in produkten och sedan låta den falla i glömska. En säkerhetsprodukt är inte heller någon garanti för att ingen olycka kan hända.

Se alltid barnsäkerhet som en kombination av väl valda säkerhetsprodukter och eget omdöme. Stress är en vanlig orsak till olyckor, till exempel. Det kan ingen säkerhetsprodukt i världen stoppa. Barn behöver tid, uppmärksamhet och omsorg, oavsett vilka säkerhetsdetaljer som används.

Relaterade artiklar

Se alla skydd & säkerhetsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se