You dont have javascript enabled! Please enable it! Håll tjuven borta – tips för att slippa inbrott | dinbyggare.se

Håll tjuven borta – tips för att slippa inbrott

Inbrott i hus

Runt 15-18 000 hem kränks varje år genom inbrott, bara i Sverige. För de allra flesta är det en traumatisk upplevelse som sätter sina spår. För den som vill undvika att få ovälkomna besökare finns en hel del åtgärder som går att göra. De allra flesta av dem kostar ganska lite i reda pengar, men ger mycket tillbaka i form av ökad säkerhet.

Lås

Att låsen måste tåla för inbrottsförsök känns nästan som en självklarhet. Ändå är det långt ifrån alla som har bra lås på sina dörrar, ens på entrédörren. Ett bra lås ska vara svårforcerat och testat. Det finns så kallade godkända lås att inhandla på marknaden.

Dessa ska stå emot forcering av låset under en viss tid för att ses som godkända. Godkännandet sker av Svenska Stöldskyddsföreningen. Det kan löna sig att ha godkända lås. Ofta slipper du betala självrisken om tjuven ändå har lyckats bryta sig in. Då gäller förstås att alla dörrar ska ha godkända lås.

Karmar

Det är inte enbart låsen som måste vara svåra att forcera. Hela dörren måste stå för trycket av en person som bryter sig in. Det gäller inte minst gångjärnen – ofta en svag länk i entrédörrar. Om gångjärnen har sprintar som kan knackas loss, är det här en lätt väg in för tjuven, oavsett låsanordning.

En annan svaghet är fönster på dörrar. De kan lätt krossas och om låset är av sådan typ att det har ett omvred på insidan är det sedan bara att gå in. Om detta kan ske, kan en gallergrind innanför entrédörren stoppa tjuven. Det fungerar lika bra i lägenheter som i villor.

Altandörrar

Många låser entrédörren, men glömmer sedan altandörren! Här behövs ett lika bra lås som på framsidan av huset, om inte bättre. Altandörrar sitt nämligen ofta placerade utom insyn, av hänsyn till de boende i huset som vill mysa på baksidan av huset i lugn och ro.

För tjuven blir altandörren dock en lätt väg in, om den inte är försedd med ett bra lås. Ett bra lås på en altandörr är ett hakregellås. Det ska dessutom finnas ett slutbleck som gör det omöjligt att öppna dörren genom att krossa ett fönster.

Fönster

Hela 80% av intrången i våra privata hem går via fönster. Det är därför på sin plats att ha bra lås på fönstren, och att inte låta dem stå öppna när ingen är hemma.

Det är nämligen mycket riskabelt att krossa ett fönster för att komma åt dina värdesaker. Det gör tjuven helst inte alls. De kan skadas och ljudet avslöjar dem.

Det går också att installera galler för fönstren, särskilt på de fönster som sitter lågt och där det är dåligt med insyn. Det är ofta genom dessa fönster tjuven går om det är möjligt.

På bodar och mindre stugor

Det finns ofta ett skjul, förråd eller annat hus på en tomt. Även detta ska förses med ett bra lås. Det bästa är förstås om låsen kan vara infällda i dörren, men om det inte är möjligt finns det mycket bra hänglås att använda sig av.

Tänk bara på att även det som hänglåset är fastsatt i ska vara väl infästat så att det inte bara är att skruva bort låset för att öppna dörren.

Inbrottslarm

Alltfler väljer att installera inbrottslarm i sina hus. Bara etiketten som varnar om larm har ofta en avskräckande effekt, även om det inte finns så mycket fakta om hur avskräckande larm egentligen är. Det är faktiskt inte så dyrt att installera ett larm som det kan verka till en början.

Många gånger köps ett abonnemang för inbrottslarmet. Då behöver husägaren betala en mindre summa för att få larmet installerat, och sedan betalas en abonnemangsavgift varje månad. Ett sådant larm är ofta kopplat till en larmcentral, eller till den egna mobiltelefonen.

Hur dessa avtal ser ut varierar i det oändliga, liksom priserna. Begär in flera offerter för att hitta det alternativ som passar bäst. Många gånger ges rabatt på hemförsäkringen för villor som har larm kopplad till larmcentral.

En svaghet med inbrottslarm är att vissa är mycket enkla att koppla ur. Då försvinner hela effekten av inbrottslarmet.

Belysning

Även om de flesta inbrott sker på dagen, finns buset ute även på natten. Då är är belysning utanför huset en god hjälp för att avskräcka tjuven. Risken för upptäckt ökar markant om området kring fasaden badar i ljus, vilket får många tjuvar att dra öronen åt sig.

Den som är bortrest kan också tänka på att genom elektronisk väg, eller genom att låta en granne gå in i huset, tända och släcka lite här och var i huset så att det ser bebott ut.

Andra påhitt

En vakthund är en bra säkerhet för huset. Det är inte många som vågar bryta sig in i ett hus där till exempel en schäfer bor. Den som har hund kan gärna minska risken för inbrott genom att avisera närvaron av hund med stora skyltar såsom “här-vaktar-jag”-skyltarna. De kostar inte många kronor.

Den som inte har en hund kanske tycker att det är lite väl mycket att skaffa en jycke bara för att slippa inbrott, och det har de ju alldeles rätt i. Då går det faktiskt att köpa en elektronisk hund istället, ett larm som avger ett skällande ljud.

Smart och enkelt, även om det inte finns någon statistik för hur väl detta fungerar. Det gör det faktiskt inte när det kommer till larm heller.

Grannsamverkan alltid bra

Grannsamverkan är också ett kraftfullt verktyg för att komma tillrätta med inbrottsproblemen. Det är extra bra vid semestrar och resor att ha grannar som kan tända och släcka i huset, tömma brevlådan och klippa gräsmattan.

Ju mer bebott ett hus verkar, desto mindre är chansen att någon vågar ta sig in. En god grannsamverkan kan däremot inte i sig fungera som enda säkerhetsåtgärd. Den ska, precis som de andra åtgärderna, ses som ett komplement.

När det kommer till säkerhet är det många faktorer som spelar roll samtidigt, och för att få ett väl fungerande säkerhetssystem gäller det att tänka igenom risker och möjligheter noga.

Relaterade artiklar

Se alla skydd & säkerhetsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se