Kakelugn

Den klassiska kakelugnen är en värmekälla som bokstavligen håller i längden. Den har blivit en storfavorit i de svenska hemmen, och få kan idag tro att kakelugnen från början var en lösning som drevs fram ur en energikris under 1700-talet.

Men så är också kakelugnen lika trevlig att se på som den är en effektiv värmekälla. Den har en hög verkningsgrad och värmen fördelar sig fint över dygnets många timmar, trots få påfyllningar av ved.

Bunkrar värme

Den tunga kakelugnen gömmer vindlande rökgångar omgärdade av tegel och bruk. Den långa rökgången har som syfte att avleda så mycket värme ur röken som möjligt till så mycket tegel och bruk som möjligt.

Den fångar på det här sättet upp så mycket värme som möjligt och stenarna avger värmen i lugn och sakta takt. Verkningsgraden kan bli så hög som 80-90 % i gynnsamma fall, medan en öppen eldstad utan insats kan vara en tiondel så effektiv.

Gammal eller ny kakelugn

Nya kakelugnar har klassisk känsla och kan kompletteras med en fläkt som gör värmesystemet än effektivare. Kostnaden för en helt ny, inklusive monteringen är relativt hög. Många väljer istället att köpa en begagnad kakelugn.

Ibland är det för att få ner priset, men ofta nog handlar det om att bygga upp en liten bit svensk historia i sitt eget hem. För en riktigt gammal och fin kakelugn kan kosta bra mycket mer än en helt ny. Den som har lyckan att ha en gammal, om än sprucken kakelugn i sitt hem kan också tänka på att en gammal kakelugn går ofta att renovera.

Det kan krävas sin man, och ibland krävs att hela ugnen monteras ner för att byggas upp på bytt igen. Så anlita alltid ett proffs för jobbet. Tätningar av den här kalibern är inte man gör på egen hand.

Elda rätt

Rätt eldning är viktigt ur energisynpunkt. Det gäller att få drag i systemet så att förbränningen sker korrekt. En kakelugn kan också spricka om den inte eldas i på rätt sätt. Dessutom kan giftiga gaser bildas om man inte får fyr i den ordentligt.

Det gäller att värma upp den långsamt, med riktigt torra vedträn i början och sedan en lite större. Systemet värms sedan upp och det räcker ofta med en enda brasa på kvällen för att kakelugnen ska hålla värmen hela natten. Nästa omgång eldning kan alltså ske på morgonen, och du lär märka att kakelugnen fortfarande är varm då.

Bygganmälan eller bygglov

För att installera en tung kakelugn eller kamin behövs antingen bygganmälan eller bygglov. Vilket som gäller kan din kommun berätta mer om, för reglerna varierar något i landet.

Tänk på att golvet måste kunna bära upp den kompakta tingesten, så bärigheten behöver kollas av om ingen kakelugn stått där innan, eller modellen är större än den tidigare. En kakelugns vikt kan räknas i ton

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se