Därför ska du välja ett fogfritt golv

Fogfritt golv i garage

Det alltmer populära massagolvet är ett golv helt utan de svaga punkter fogarna är. Golvet består av en enda hel yta. Det gör golvet unikt i sig. Golvet är vanligtvis tillverkat av en härdplast – det som vanligtvis går under namnet massagolv –  eller ytbehandlad betong. Vare sig den beständiga härdplasten eller betongen ger vika i första taget. Golven håller länge. De kan dessutom komma med en rad olika egenskaper, som gör dem särskilt lämpliga i olika miljöer.

Låt oss kolla vad ett fogfritt härdplastgolv, det vill säga ett massagolv, innebär egentligen:

+ Härdplast bryts inte ned, vilket gör att det håller länge. Även under hård belastning har massagolv lång livslängd. Även den ytbehandlade betongen har en lång beständighet, och rätt underhållet håller det minst lika länge. Det ger bra totalekonomi.

+ Massagolv kan anta en rad olika egenskaper efter behov. Det är lätt att specialanpassa golvet efter rådande krav. Det gör att du får ett golv som verkligen passar!

+ Härdplast utsöndrar inga farliga ämnen till sin omgivning. Flera massagolv har också förmågan att skapa dammfria miljöer, och samtliga ger lättstädade ytor. Det är bra för lokaler där hygien och dammfrihet är viktigt, såsom inkom livsmedelslokaler, elektronikverkstäder och andra miljöer där känsliga personer eller känsliga varor ska finnas.

+ Massagolv kan användas för ytor som behöver vara helt plana. Även den känsligaste apparatur kan köras på dess yta. Men trots det är golvet helt halkfritt, vilket gör att det passar bra i entréer, tvättstugor, badhus, duschutrymmen och andra ställen där vatten annars kan göra ett golv halt.

+Apropå vatten, så är ett massagolv helt vattenresistent vilket gör att golvet klarar även de tuffaste vattenverksamheter. Det är perfekt i tvättstugor, livsmedelsanläggningar och vid entréer.

+Fogfria golv är till och med så bra att de kan användas utomhus. De kan då skapa trevliga utomhusmiljöer, med sin snygga ytfinnish och möjligheterna till färgvariation.

+Ett fogfritt golv är vid behov beständigt kemikalier. Härdplast reagerar egentligen inte mot någonting, inte heller mot syror och kemikalier. Det gör att det passar perfekt inom I vissa fall kan golvet behöva specialbeställas för att få helt exakt rätt egenskaper.

+ Ett fogfritt golv kan lika gärna läggas på trägolv som på betong, asfalt eller metall. Betongen kan läggas på en väl preparerad yta.

  • Golvet behöver läggas in av kompetenta golvläggare. Det är mycket viktigt att läggningen blir korrekt. Det finns en auktorisation för golvläggare av massagolv, som kallas AFG.
  • När ett massagolv läggs kan det finnas risk för brand och/eller att farliga ångor avges. Det gäller inte alla golv men i de fall det gäller krävs extra försiktighet. De lagda golvet utsöndrar inga ämnen.
  • Fogfria golv är inte biologiskt nedbrytbara, dock anses det heller inte farligt som avfall utan kan återbrukas på olika sätt.
scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se