Byta fönster själv? Så här gör du steg för steg

Hus med behov att byta fönster

I den här artikeln om att byta fönster själv hittar du tips och steg-för-steg beskrivningar med förklarande bilder hur du gör ett fönsterbyte själv.

Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt

1. Om olika typer av fönster och material
2. Verktyg och material du behöver du när du ska byta fönster
3. Arbetsföljd när du ska byta fönster
4. Så byter du fönster steg för steg
5. Ta bort det gamla fönstret
6. Sätt in det nya fönstret
7. Värt att veta när du ska byta fönster
8. Bygglov för fönster
9. Relaterade artiklar till byta fönster

Ett hus kan ligga mer eller mindre skyddat, men det utsätts ändå alltid hårt av årstidernas skiftande väder. Vissa detaljer utsätts för hårdare påfrestningar än andra. Till dessa hör byggnadens fönster. Om man försummar att underhålla sina fönster, resulterar det till slut i drag och kanske betydande värmeförluster.

När förbättrings- och tätningsförsök inte ger en påtaglig effekt återstår inte mycket annat än att byta fönster. I de flesta fall är detta ett lättare jobb att byta fönster än man kanske skulle kunna tro.

Om olika typer av fönster och material

När du ska byta fönster finns det idag ett stort standardsortimentet av fabrikstillverkade fönster, så för det mesta hittar du den storlek du söker där. Utbudet av färdiga fönster är alltså ganska stort, men variationerna finns inte i alla typer och storlekar.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Skulle du inte hitta ett passande fönster bland standardfönstren, kan du beställa ett specialtillverkat fönster. Detta är givetvis dyrare och du måste räkna med längre leveranstid.

Kvalitetsskillnaderna kan också vara stora på fönster. Köp därför inte fabrikstillverkade fönster urskillningslöst när du ska byta fönster. Grunden är att kvalitet lönar sig i längden. Fönster och dörrar är ofta en stor investering för den enskilde husägaren.

Kontrollera om fönstret har ett bra u-värde, eftersom lägre u-värde innebär mindre energiförluster genom fönstret. Ett par andra mycket viktiga detaljer är om fönstret har vänster eller högerhängd utåt eller inåtgående båge.

Tänk på att ett treglasfönster kan vara tre rutor i enkel båge eller tvåglasrutor kombinerade med enkelglasruta i två kopplade bågar.

När du ska byta fönster bör du också observera att fönsterbågar numera inte bara är av trä. Allt fler fönster tillverkas i plast så kallade PVC-fönster och aluminiumfönster med aluminiumprofiler eller kombinationen trä/aluminium. I och för sig har dom olika typerna funnits på marknaden ganska länge, men etableringen har tagit tid.

Fönster av PVC och aluminium besvärades nämligen länge av “barnsjukdomar”, främst plastens ljuskänslighet och metallens kondensproblem. Men dagens PVC- och aluminiumfönster har inte längre dessa “barnsjukdomar” om det är kvalitetsfönster.

När man ska byta fönster kan det vara lockande att välja något nytt, att till exempel byta ut ett sidohängt fönster med mittstolpe, den så kallade lodposten, och spröjsar mot ett topphängt av enlufts och panoramatyp.

I många fall är det en smakfråga, som dock bör övervägas noga. En obruten glasyta på ett äldre hus kan bli så malplacerad att husets karaktär påverkas. Men byte av fönstertyp kan också få praktiska konsekvenser.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ett så kallat vridfönster på horisontell eller vertikal axel kan i jämförelse med en vanlig, sidhängd båge ge en känsla av instängdhet eftersom fönsteröppningen aldrig blir helt fri, till exempel vid vädring.

Tillbaka till innehållsförteckning

Verktyg för att byta fönster

Verktyg och material du behöver du när du ska byta fönster:

Verktyg:

Material:

1. Komplett fönster med fönsterbleck och foderbrädor.
2. Kilar och klossar av trä, 4 av varje till varje karmsida dvs. 16 stycken totalt.
3. Fogningsmassa, ev. fogskum.

4. Spik.
5. Justerbar karmskruv.
6. Mineralull för drevning, ev. expanderande fogband.

Tillbaka till innehållsförteckning

Arbetsföljd när du ska byta fönster

1. Ta karmyttermått på dina befintliga fönster.
2. Välj fönstertyp och en design som passar för ditt hus.
3. Ta bort det gamla fönstret.
4. Montera det nya fönstret.
5. Spänn fast det nya fönstret med kilar och kontrollera med vattenpass.
6. Korsmät diagonalen på fönstret så att hörnens vinklar är räta.
7. Skruva i karmskruvar.
8. Provhäng med fönsterbågen och finjustera karmskruvarna vid behov.
9. Täta insida och utsida med fönsterdrev och foga. Det är viktigt att fogen på utsidan är diffusionsöppen.
10. Slutligen, spika fast eventuella fönsterlister och fönsterfoder samt montera fönsterbleck.

Så byter du fönster steg för steg

Ta bort det gamla fönstret

Tips!

Fönsterkarmen ska helst ligga i liv med den yttre delen av fasadytan. Om det inte är möjligt så kan man lösa problemet med en så kallad utsalning. Denna består i att man på insidan av karmen limmar och spikar en läkt av sådan dimension att fönstret blir lika brett som väggen.

Det går även att göra en utsalning på utsidan av fönstret och sedan spika eller skruva fönsterfodret i salningslisten. Tänk på att den nedre delen av salningslisten ska kapas med en lutning på 15 grader. Det är viktigt att lutningen sätts utåt.

Glöm bara inte att det luftutrymme som uppstår mellan fönster och vägg måste fyllas med isolerande mineralull innan du skruvar fast salningslisten.

Tillbaka till innehållsförteckning

Sätt in det nya fönstret

Tillbaka till innehållsförteckning

Värt att veta när du ska byta fönster

De flesta svenska fönsterfabrikanter är anslutna till SFK, som står för Svensk Fönsterkontroll. Detta innebär bland annat att tillverkning och produkter stickprovskontrolleras i kvalitetshänseende av Statens Provningsanstalt. Etiketten sitter på varje fönster och anger även tillverkarens namn och adress.

Bygglov för fönster

När du byter, ändrar fönster krävs det oftast bygglov. Du kan läsa mer om det här på Stockholms stads hemsida om bygglov för fönster och dörrar.

Viktigt!

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder kommer ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation / fackman innan du startar.


Relaterade artiklar till byta fönster

Se alla fönsterartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se