Sätt upp våtrumstapet

badrum-med-vatrumstapet.jpg

Det är inte mycket svårare att sätta upp en våtrumstapet än en papperstapet, men det är några saker som du måste vara extra noggrann med.

Eftersom ett dusch eller badrum ständigt utsätts för fukt och väta ska du endast välja tapeter, lim och fogvätska som är speciellt avpassade för våtutrymmen. Annars finns det risk att du efter ett tag har fukt och mögel i det nyrenoverade badrummet.

När du har bestämt dig för att sätta upp våtrumstapeter ska du undersöka väggarna i badrummet ordentligt. Se efter om väggarna är tillräckligt släta att tapetsera på direkt.

Om du kan tapetsera utan att ta bort tapeten är inte förarbetet lika tidsödande. Dessutom får du ytterligare skydd mot eventuell fukt och mögelangrepp. Men då är det viktigt att det inte står fukt bakom den gamla väggbeklädnaden.

Låt inte bara mönster och färger styra ditt val av tapeter. Eftersom våtrumstapeter är olika tjocka, måste du även ta hänsyn till detta när du väljer.

En tunnare kvalitet är smidigare att arbeta med och är lättare att få att sitta riktigt snyggt i hörnen. Om du har ett underlag som inte är helt slätt, eller mönstrat i starka färger, är risken för att underlaget ”lyser” igenom mindre om tapeten är av tjockare kvalitet.

Förarbetet är mycket viktigt för ett bra resultat vid all tapetsering. När det gäller tapetsering i våtutrymmen, är det inte bara de estetiska kraven som du själv ställer som är viktiga.

Slarvar du med förarbete och uppsättning och du skulle få fukt eller mögelskador i väggen, är det inte säkert att du får ut någon ersättning från ditt försäkringsbolag. Kravet på din tapetsering är nämligen att den ska vara fackmannamässigt gjord.

Innan du sätter igång med arbetet ska badrummet torka upp ordentligt. Använd därför varken dusch eller badkar en vecka innan du ska tapetsera.

Du kan ta bort handfat och toalettstol för att komma åt bättre, men då ska du vara helt säker på att du kan sätta dem på plats igen när du har tapetserat färdigt.

Ofta är det bättre att låta sanitetsporslin och rörfästen sitta kvar på sina platser, tapetsera runtom och sedan täta fogarna med en speciell tätningsmassa.

För att du ska vara riktigt säker på att våtrumstapeten ska fästa ordentligt kan du, efter noggrann rengöring med sodalösning eller målartvätt och stryka väggarna med en grundfärg för inomhusbruk.

Ytan blir då sträv, varför både våtrumslim och våtrumstapeten fäster bättre. När våtrumstapeten sitter ordentligt på plats ska du foga alla tapetskarvar med fog vätska avsedd för våtutrymmen.

Vätskan smälter ihop med tapeten och det blir absolut vattentätt. När du fogar nederkanten på våtrumstapeten, liksom vid rör, dörrfoder, handfat etc. ska du använda en särskild fogmassa.

När du har satt handdukskrokar och andra detaljer på väggarna, bör du även sätta fogmassa runt dessa. Massan är osynlig och tätar alltså utan att synas.

Innan du kan börja använda ditt ”nya” badrum måste tapetlim och fogvätska få torka ordentligt. Det tar ca en vecka.

Det här behöver du när du ska sätta upp en våtrumstapet:

Verktyg:
Tapetkniv med extra blad (1) Vanlig spackelspade (2) Bred spackelspade (3) Sax och snöre (4) Stål linjal (5) Linjal med distanshåll (6) Roller (7) Elementroller eller pensel (8) Skarvrulle (9) Tumstock (10) Svamp (11) Slipkloss (12) Tapetverktyg i plast (13) Tapetbord Stege Skyddshandskar(14) Munskydd (15)

Material:
Våtrumstapet, Vattenfast spackelmassa, Våtrumslim, Fogvätska, Vattenfast fogmassa, Sodalösning, Alkydgrundfärg, Glasfiberremsor, Sandpapper.

Så här behandlas olika underlagDu måste räkna med att montera ner sanitetsporslin och lossa alla rörfästen. För att du sedan ska vara säker på att få skruvarna att sitta stadigt, ska du plugga samtliga skruvhål. Är tapeten spaltbar – det vill säga delar sig i skikt när du drar ner den, får du ofta ett bra underlag för den nya våtrumstapeten. Om tapeten eller väggmattan inte har denna finess, kan du få göra ett ganska omfattande förarbete.

Sitter den gamla väggbeklädnaden på en gipsvägg eller annat, poröst material ska du räkna med att bitar av väggens ytskikt följer med tapeten. Då är det viktigt att du lägger ner ett noggrant arbete på spackling och slipning. Det blir alltså mer omplicerat och tidsödande att ta bort den gamla tapeten, men du vinner en fördel -det är inte svårt att sätta upp våtrumstapeten bakom toalett och handfat.

 

Planering

1. Mät upp rummet och bedöm samtidigt underlagets kondition. Då vet du om du kan sätta den nya våtrumstapeten ovanpå den gamla eller om du ska göra ett mer omfattande förarbete.

2. Beräkna materialåtgång. Du får som regel ut 3 stycken våder våtrumstapet per rulle och det går åt ca 1 liter lim till varje rulle.

3. Se till att dusch eller bad utrymmet får torka upp ordentligt. ca en vecka brukar räcka innan du börjar tapetsera.

4. Ta fram verktyg och material.

5. Se till att du har god ventilation medan du arbetar.

Värt att veta

När du ska sätta upp våtrumstapeter ska du se till att tapeter, lim och väggunderlag har rumstemperatur, dvs. minst +18øC. Då skapar du de bästa förutsättningarna för att våtrumstapeten ska vara smidig att arbeta med och att limmet ska fästa bra.

Använd ett speciellt fastgnidningsverktyg, en plastskrapa, när du sätter upp tapeten. Då kan du pressa ut all luft mellan våtrumstapet och vägg. Detta är ett ganska tungt arbete och du får inte den kraft som behövs om du använder den vanliga tapetborsten.

Det tätskikt som ofta kallas fuktspärr, är inte nödvändigt att stryka på underlaget innan du sätter upp en våtrumstapet. Fuktspärr används t.ex. vid kakeluppsättning i våtutrymmen, eftersom kakelfogar kan släppa igenom fukt. En rätt uppsatt våtrumstapet är absolut tät.

Tips!

När du har satt upp handdukskrokar, tvålkopp och andra badrumstillbehör, bör du även sätta vattenfast fogmassa runt dessa. Massan är genomskinlig och fogen blir alltså knappt märkbar.

Däremot hindrar den effektivt att fukt smyger sig in bakom fästena. Om du vill måla fogen går det också bra. Om du har fått en överlappad skarv i ett innerhörn inne i duschutrymmet, bör du även försluta den med vattentät fogmassa.

Just den fogen är mest utsatt för väta i hela badrummet och det är ju bättre att förekomma än att förekommas, när det gäller eventuella fuktskador.

Förarbete

Stäng av huvudströmbrytaren och skruva därefter av höljena till strömbrytare och kontakter
1.Stäng av huvudströmbrytaren och skruva därefter av höljena till strömbrytare och kontakter. Ta också ner speglar och väggfasta badrumsskåp.

Sätt upp våtrumstapet
2.Om du ska tapetsera ovanpå det gamla underlaget ska du tvätta väggarna med sodalösning. Var noga både när du tvättar och sköljer av väggarna med rent vatten – annars fäster inte tapeten.

När väggarna torkat, ska du spackla igen alla hål och sprickor
3.När väggarna torkat, ska du spackla igen alla hål och sprickor. Använd speciellt våtrumsspackel och fyll hålen ordentligt med massan.

Låt spacklet torka. Slipa sedan ner alla ojämnheter med slippapper
4.Låt spacklet torka. Slipa sedan ner alla ojämnheter med slippapper. Känn efter med handen att ytan är jämn.

På de ställen tapetskarvarna överlappar varandra, ska du skära bort våtrumstapeten. Använd en tapetkniv
5.På de ställen tapetskarvarna överlappar varandra, ska du skära bort tapeten. Använd en tapetkniv.

Spackla alla tapetskarvarna med våtstarkt spackel annars kan de synas igenom den nya våtrumstapeten
6.Spackla alla tapetskarvarna med våtstarkt spackel annars kan de synas igenom den nya tapeten.

Använd våtrumslim och limma glasfiberremsor över de spacklade skarvarna
7.Använd våtrumslim och limma glas-fiberremsor över de spacklade skarvarna. Spackla därefter skarvarna.

Slipa de spacklade ytorna med slippapper tills de känns helt släta
8.Slipa de spacklade ytorna med slippapper tills de känns helt släta. Skarvarna ska nu vara helt dolda.

Spackla mycket noga övergången mellan golvmatta och vägg
9.Spackla mycket noga övergången mellan golvmatta och vägg. Det här är ett känsligt ställe, där fukt lätt bildas.

Om den gamla tapeten har ett präglat mönster eller den nya tapeten är tunn och smidig, bör du bredspackla
10.Om den gamla tapeten har ett präglat mönster eller den nya tapeten är tunn och smidig, bör du bredspackla.

När spacklet har torkat ordentligt, ska du slipa hela väggytan med slippapper
11.När spacklet har torkat ordentligt, ska du slipa hela väggytan med slippapper.

Alla ojämnheter och spackelränder ska bort
12.Alla ojämnheter och spackelränder ska bort. Ytan ska kännas helt jämn när du drar med handen över väggen.

Borsta bort slipdamm och grunda med alkydfärg
13.Borsta bort slipdammet från väggen när du har slipat färdigt. Därefter bör du grunda väggen med en alkydfärg. Då får du en sträv yta som lim och tapeter fäster bra på.

Sätt upp våtrumstapeten

Mät höjden mellan golv och tak med en tumstock.
1.Mät höjden mellan golv och tak med en tumstock. Lägg till 2-5 cm på måttet du får, så att du har god marginal när du ska skära rent tapeten.

Lägg ut våtrumstapeterna på ett tapetbord
2.Lägg ut våtrumstapeterna på ett tapetbord. Mät upp våderna. Om tapeten ska mönsterpassas bör du ha en bredare marginal, ca 15 cm, för ren-skärning. Mönstret kan behöva justeras.

Skär till tapetvåderna
3.Skär till tapetvåderna. Om våtrumstapeten ska mönsterpassas ska du vara noga så att inte mönstret kommer upp och ner på någon vad.

Märk ut lodlinjen på den vägg du ska börja tapetsera
4.Märk ut lodlinjen på den vägg du ska börja tapetsera. Sätt upp första våden vid ett fönster eller en dörr, så kommer skarvarna inte att synas så mycket.

Varning

Tänk på att du har god ventilation när du arbetar med våtrumslim och fogvätskor. Dessa kemikalier innehåller starka medel och är därför farliga att andas in.

Eftersom du inte kan undvika att stå lutad över vätskan medan du fogar, är det all ide att använda munskydd under det momentet.

Häng inte plastpåsar med dekortryck direkt mot våtrumstapeten. Färgtrycket kan gå in i plasten och en sådan fläck går inte bort.

Tänk på att hårspray, aceton, kosmetiska oljor, hårfärgningsmedel etc. kan skada ytskiktet på en våtrumstapet.

Stryk lim på väggen för en vad i taget
5.Stryk lim på väggen för en våd i taget. Använd en roller och stryk flödigt med lim. Hela ytan ska vara väl täckt.

Sätt upp tapetvåden. Fäst den upptill
6.Sätt upp tapetvåden. Fäst den upptill. Följ lod-markeringen och stryk fast våden med händerna.

Gnid fast tapeten med ett tapetverktyg i plast
7.Gnid fast tapeten med ett tapetverktyg i plast. Var försiktig så att du inte skadar tapeten.

Ju tätare du kan sätta våderna desto lättare blir det att få dem vattentäta
8.Sätt upp nästa våd. Ju tätare du kan sätta våderna desto lättare blir det att få dem vattentäta.

Använd en skarvrulle och pressa till fogarna. Då fäster vaderna ordentligt och luftblåsor i kanterna försvinner
9.Använd en skarvrulle och pressa till fogarna. Då fäster våderna ordentligt och luftblåsor i kanterna försvinner.

Om det har sipprat ut lim mellan skarvarna ska du omedelbart torka bort detta med en fuktig svamp eller trasa
10.Om det har sipprat ut lim mellan skarvarna ska du omedelbart torka bort detta med en fuktig svamp eller trasa.

När du ska tapetsera innerhörn, ska du använda tapetskrapan för att få en så skarp hörna som möjligt
11.När du ska tapetsera innerhörn, ska du använda ”tapetskrapan” för att få en så skarp hörna som möjligt.

I hörn ska våderna överlappa varandra med ett par centimeter för att ingen glipa ska uppstå
12.I hörn ska våderna överlappa varandra med ett par centimeter för att ingen glipa ska uppstå.

När du ska tapetsera vid dörr-fodret, låt tapeten gå upp ett par millimeter på kanten av fodret
13.När du ska tapetsera vid dörrfodret, låt tapeten gå upp ett par millimeter på kanten av fodret.

Tryck sedan fast våtrumstapeten ordentligt med tapetverktyget i plast
14.Tryck sedan fast våtrumstapeten ordentligt med tapetverktyget i plast. Pressa fast tapeten mot dörrlisten. Skär rent om tapeten överlappar framsidan på listen.

När du ska tapetsera bakom toalett och handfat, kan det vara svårt att komma åt att stryka på lim
15.När du ska tapetsera bakom toalett och handfat, kan det vara svårt att komma åt att stryka på lim. Är inte avståndet mellan vägg och porslin alltför litet, kan du komma åt med en elementroller.

Även om det är svårt att komma åt, måste du pressa fast våtrumstapeten ordentligt bakom sanitets- porslinet
16.Även om det är svårt att komma åt, måste du pressa fast våtrumstapeten ordentligt bakom sanitets porslinet. Detta för att det färdiga våtutrymmet ska kunna stå emot fukten.

Skär runtom väggfästena när du tapetserar kring handfatet
17.Skär runtom väggfästena när du tapetserar kring handfatet. Använd tapetkniven och skär så ”snålt” att tapeten sluter om fästet. För att få det vattentätt, ska du sedan foga med fogpasta.

Vid golvet ska överflödig tapet skäras bort
18.Vid golvet ska överflödig våtrumstapet skäras bort. Eftersom tapeten ska överlappa den uppvikta golvmattan med ca 3 cm ska du vara försiktig, så att du inte skär igenom mattan.

Skär rent mot taklisten. En bredspackel fungerar bra som anhåll för kniven
19.Skär rent mot taklisten. En bredspackel fungerar bra som anhåll för kniven. Pressa spackeln exakt i vecket mellan taket och väggen.

Foga våtrumstapeten

När du ska foga alla tapetskarvar på en våtrumstapet, ska du alltid börja vid taket och gå neråt
1.När du ska foga alla tapetskarvar, ska du alltid börja vid taket och gå neråt. Använd en linjal med distanshåll som stöd när du lägger på vätskan, så får du en fin fog.

Lufta av tuben och se till att munstycket är rent
2.Lufta av tuben och se till att munstycket är rent. För tuben med jämn rörelse och konstant tryck längs linjalen. Var noga så att fogvätska lägger sig på båda vadernas kanter.

Innan du flyttar linjalen ska du alltid avbryta flödet av fogvätska
3.Innan du flyttar linjalen ska du alltid avbryta flödet av fogvätska. Släpp trycket på tuben och drag den ifrån väggen, nedåt -utåt.

När fogen torkat ska du undersöka den noggrant
4.När fogen torkat ska du undersöka den noggrant. Om du har missat någonstans kan du fylla i med mer fogvätska. Använd linjalen som stöd.

Nu ska du försluta alla röringångar
5.Nu ska du försluta alla röringångar, fästen kring handfat och toalett och nederkanten på tapeten. Använd en särskild fogpasta som tål att utsättas för väta.

Tips!

Innan du börjar sätta upp ”våtrumstapeterna”, måla hela takytan med den slutgiltiga färgen. Då undviker du onödigt arbete med att torka bort rinnande färg eller färgfläckar på de nysatta våtrumstapeterna.

Ej För att undvika mögelskador så bör du inte använda duschen i våtutrymmet ett par dagar innan tapetseringen. Låt gärna badrumsdörren stå öppen så det torkar ut ordentligt.

När du köper tapeter bör du alltid kontrollera att alla rullar har samma tillverkningsnummer. Annars riskerar du att rullarna har olika färgnyanser.

Tapetsera aldrig våtutrymmen med pappersburen vinyltapet. Den tål inte det vattenflöde som normalt finns i bad och duschrum. Däremot kan den användas i toalettrum som inte har dusch eller badkar.


Viktigt!

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder kommer ständigt. Kontakta därför alltid gällande branschorganisation/fackman innan du startar.

Relaterade artiklar

scroll to top
Top