You dont have javascript enabled! Please enable it! Poolhus - Ett poolrum ger lång bad och poolsäsong| dinbyggare.se

Poolhus – Ett poolrum som ger lång badsäsong

Vackert poolhus i villa

En utepool i all ära – men vore det inte härligt att ha tak över huvudet och skydd på sidan av poolen när kylan sätter in och badsuget ändå tränger sig på?

Lösningen är ett poolrum. Rummet kan vara mer eller mindre avancerat, allt efter behov och önskemål.

Placering och funktion

Ett poolrum byggs i princip som ett uterum och kan placeras i direkt anslutning till ett hus eller vara en fristående enhet. Ett rum som är helt fristående kallas ofta för ett poolhus.

Det måste vara ett rum anpassat för att klara fuktiga miljöer, då poolen avger en mängd vattenånga.

Det inbegriper även ett väl genomtänkt ventilationssystem alternativt en poolavfuktare, och el som klarar fuktiga miljöer.

Genom att lägga på ett poolskydd när poolen inte används minskar problemet med fukt avsevärt, men det tar inte bort kravet på ventilation och klassificeringen för elinstallationer.

Finesser

Det allra enklaste poolrummet består av ett tak och fyra väggar med en dörr. Många väljer dock att ha glaspartier i poolrummen för att koppla samman trädgården och poolen. Glaset släpper också igenom mängder av ljus.

En del väljer också det något exklusivare skjutbara taket till sitt poolrum. Det gör det möjligt att bada utomhus när värme och sol råder, och att bada skyddat när vädret är mindre lockande. De är både snygga och lätta att sköta, men kostar en del i inköp.

Glaspartier i taket är en annan lösning som låter ljuset flöda in i rummet. Det finns också rum som är tillverkade mer eller mindre i glas. De har ofta delar som kan skjutas isär när vädret är lockande för utebad. Vissa modeller möjliggör helt öppna lösningar vid sommarväder.

Pooldäcket

Det finns två alternativ att välja mellan för den som vill bygga ett poolrum för sin pool. Det ena är att bygga rummet runt själva poolen och förlägga däcket utanför.

Det kan vara ett trevligt alternativ eftersom däcket då blir en plats att solbada på. Det blir dessutom billigare än att rama in själva däcket.

Det andra är att förlägga pooldäcket under tak det med, så att rummet blir en komplett bad- och relaxavdelning. Även om däcket läggs utanför gäller det att beräkna tillräckligt med utrymme för ordentliga poolkanter i rummet.

Välja poolrum

Flera företag erbjuder färdiga poolrumspaket som levereras i form av moduler. De kan vara mer eller mindre kompletta och inneha fler eller färre finesser. Ofta är det här ett prisvärt alternativ.

Ett alternativ är att låta en byggsnickare göra hela arbetet. Med hjälp av professionella yrkesmän kan både ett helt unikt och platsanpassat rum skapas, men ett sådant rum kostar ofta mer än de färdiga poolpaketen. Båda varianterna kan väljas oisolerade eller byggas isolerade.

Att tänka på

I normala fall krävs bygglov för att uppföra ett poolrum. Reparation, tillbyggnad och ombyggnad av en inomhuspool ger rätt till rot-avdrag.

Regler kan ändras, så besök alltid Skatteverkets hemsida skatteverket.se där finns utförlig information om vilka tjänster som inbegrips i rot-avdraget.

Relaterade artiklar

Se alla poolartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se