Välja luft-luft värmepump – Sänker elkostnaden och är enkel att installera

luft-luftvarmepump.jpg

Att välja luft-luft värmepump har blivit mäkta populära bland villaägarna. Det beror inte minst på att de är enkla att installera, låga i inköpspris och sänker elkostnaderna med en tredjedel för uppvärmningen.

Men det finns en del fallgropar att se upp med. Det är inte alltid problemfritt att ha en luft-luftvärmepump.

Så fungerar en luft-luft värmepump

En luft-luftvärmepump nyttjar den energi som finns i utomhusluften och för in den i huset genom ett fläktsystem. Genom ett växelsystem förvandlas den energi som finns i uteluften till mer och mer värme i huset.

Det betyder att pumpen tar värme från viss luft för att ge till en annan. Varmluften kommer inströmmande och värmer huset. Det behövs inget behov av vattenburet system eller skorsten eller något annat för att få luft-luft värmepumpen att fungera.

Billigt och enkelt

För den som snabbt vill få ner kostnaderna för sin uppvärmning av huset är en luft-luftvärmepump ett billigt och enkelt alternativ. Installationen Kostnaden för uppvärmningen jämfört med elburet system är cirka en tredjedel.

Det är också billigt att handla och installera en luft-luft värmepump. Rot-avdraget kan nyttjas för installationen. Det enda som sedan behövs är att göra rent filtren med jämna mellanrum.

Bra luft

En luft-luftvärmepump är också mycket effektiv på att agera luftrenare tack vare att den sätter rotation på luften i huset och tack vare de filter luften behöver passera.

En luft-luftvärmepump har också möjligheten att agera air conditioning under sommaren. Det ger ett stort mervärde i sig, särskilt i hus som har problem med hus som känns väldigt varma under sommaren.

Nackdelar

Ett stående problem med en luft-luftvärmepump är att den får sämre effekt ju kallare det blir. När det är under -20 grader ute får många luftvärmepumpar problem.

Ett annat är att den kräver en öppen planlösning för att fungera optimalt. Den värmer i princip upp det rum som den finns i, upp till 150 kvm, men har svårt att klara att värma upp flera rum i taget.

Dessutom låter det om värmepumpens utomhusdel, en del som inte är alltför vacker att titta på heller.

Att välja luft-luftvärmepump

Det finns en stor mängd luft-luft värmepumpar på marknaden, allt från billiga i varuhusen till dyra enheter som är helautomatiserade. Vissa är inte riktigt anpassade efter nordiska förhållanden, tyvärr.

Dessa kan bli en besvikelse och till och med ställa till med problem för husägaren. Tänk om de lägger av när det är som kallast och behövs som bäst?

Köp därför alltid en högkvalitativ värmepump som verkligen håller vad den lovar.

Relaterade artiklar

Se alla energi & värmeartiklar »

scroll to top
Top