5 krav du kan ställa på sovrumsgolvet

Sovrumsgolv

Vackert sovrumsgolv i trä.

Ett sovrumsgolv ska finnas där, utan att störa. Det behöver inte utmärka sig rent estetiskt, även om det ska vara sobert och snyggt. Däremot ska det tillgodose en hel del krav, för att fungera som det är tänkt:

1. Golv i sovrum ska kännas varma

Dels håller många av oss gärna en lägre lufttemperatur i rummet, vilket gör att golven gärna känns kalla att gå på, dels är det extra skönt med ett varmt golv när vi kliver upp och är trötta.

Det här kan lösas på flera sätt – antingen genom att välja ett golv som i sig känns varmt eller genom värmeslingor i golvet.

De golv som upplevs som varma är heltäckningsmattor och linoleum till exempel. Trägolv kan också kännas varma, om de håller en matt yta – såsom såpade eller mattlackade golv.

2. Sovrumsgolv ska kännas lugna och hålla för många stilar

Det är dyrt att lägga om golvet. Det är desto billigare att måla om väggar och byta överkast. Men då får inte golvet gå i klinch med färgvalen.

Välj mjuka färger på golvet, så håller de även för renoveringar och om du vill ändra på stilen i rummet. Träfärger och beige toner fungerar, liksom gråa nyanser.

Tänk också på att sovrumsgolvet ska matcha resten av husets golv, så att hemmet blir till en helhet.

3. Tysta golv är bra sovrumsgolv

Golvet ska inte knarra eller klappra. Därför går till exempel stengolv ofta bort som alternativ. De går i och för sig också ofta bort på grund av sin vikt också, men det här är ännu en anledning.

Vissa trägolv kan också låta, och då får man i så fall välja till ett par snygga mattor som dämpar ljudet.

4. Hämma allergier

Golv som är lätta att hålla rena minskar risken för att det ska finnas allergener i sovrummet. Känsliga personer får då sova ostört. Linoleum och trä fungerar bra som alternativ då, liksom klinker och sten.

5. De ska passa i pris

Priset är en helt avgörande faktor för de flesta som vill lägga in ett nytt golv i sovrummet. Jämför olika fabrikat och leta noga innan du bestämmer dig för vilket golv du vill ha.

Ett golv som uppfyller alla dessa kriterier, är också ett golv som håller i längden.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se