Tips för dig som har husdjur

Husdjur i vardagsrum

Över en tredjedel av våra svenska hem inhyser även ett eller flera husdjur. Att ha husdjur hemma ger lite udda förutsättningar när ett rum ska renoveras.

Deras tassar, päls och inte minst levnadsvanor kan ställa till med både det ena och det andra i ett rum, något som kan leda till stora kostnader i form av rengöring och renovering.

När så rummet behöver göras om, kan det också vara på sin plats att fundera lite extra på det där med husdjurens slitage.

– Välj rätt soffa. Det är näst intill omöjligt att hålla en tygsoffa ren från djurhår, vilket djur man än har. Välj istället en skinnsoffa så blir det lätt att torka av soffan.

Lägg in slitstarka golv. Ett golv som lätt repas är ingen hit om man har hund eller katt. Klorna sätter repor i golvet på bara några månader. Dessutom dras en mängd smuts in dagligen av de ulliga djuren.

Hårda och släta stengolv, ett slittåligt laminat eller ett hårdlackat golv gör det lätt att hålla rent och tål klorna länge. Mjuka golv, såsom oljade golv och plastmattor repas lätt av vassa klor.

– Välj genomgående blanka ytor. Matta ytor och mönster i ytan drar lätt till sig smuts.

– Välj mattor och gardiner som lätt kan tvättas. Det händer olyckor, och mattor blir smutsiga fort. Bästa mattorna är de som kan slängas in i tvättmaskinen vid behov.

Än bättre är det om tygerna kan torktumlas så att djurhår försvinner. Ett alternativ är att undvika mattor över huvud taget och att låta gardinerna vara korta.

– Ett överkast och bra bäddning minskar risken för katt- och hundhår i sängen. Det går att styra djuren från att vara i sängen när vi är hemma. Men när vi är borta så dansar de gärna på borden (eller bäddar i sängarna).

– Ge djuren en egen mjuk viloplats. Om djuren får en egen plats att vara på minskar risken att de använder andra mjuka ytor för sitt sovande.

– Satsa på bra och mjuka bäddar till djuren. Då är chansen större att de används, istället för mattor och möbler.

– Skaffa klösbräda så är chansen stor att katten inte klöser på väggarna. Flera gömställen, leksaker och höga liggplatser gör också att huset i övrigt inte riskerar att slitas ner av frustrerade små klor och tänder.

– Se till att hunden eller katten inte kan ramla ner från balkong eller öppna fönster. Barnsäkrade fönster är en bra början. Säkra balkonger är lite klurigare att fixa för katter som gillar att klättra.

– Elsladdar kan vara farliga för djur såväl som barn. Förvara elsladdar så oåtkomligt som möjligt och fäst dem väl utmed lister på väggarna. Uttag i höfthöjd minskar risken för att ett djur lyckas knapra sönder sladden och möbler där sladdarna kan gömmas är praktiska.

– Se till att djuren aktiveras ordentligt. Köp klösbrädor och ge saker till hundarna som det är okej att tugga på (förutom att rasta dem ordentligt). Då slipper du nedrivna tapeter, klösmärken i gardinerna och uppgrävda golv.

Och tänk på – hur du än gör, så kommer ditt husdjur att tulla lite på fräschören i huset och kräva att det städas mer än utan dem. Det är ett pris vi får betala för den enorma glädje som ett husdjur innebär.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se