Slamfärg – Måla om fasaden med röd slamfärg

rod-slamfarg-hus-nyproduktion.jpg

Slamfärg i röd kulör på vackert hus.

Slamfärg eller som den även kallas i folkmun ”Rödfärg” är något vi svenskar har använt sedan urminnes tider för att måla fähus, lador och bostadshus med. Man kan spåra historiken ända tillbaka till 1500-talet. Det är än idag ett mycket gott alternativ till huset, eftersom det är prisvärt, enkelt att hantera och dessutom ganska miljövänligt.

Slamfärg är helt diffusionsöppen och bildar inte något tätande skikt, det gör att träet i fasaden andas och skadar därför inte underlaget. Den röda slamfärgen var länge den vanligaste färgen på våra hus och är fortfarande än idag vanlig och en av det bästa utomhusfärgerna för trähus.

Vad är slamfärg?

Slamfärg är sedan gammalt en mycket använd färg som var relativt billig att tillverka. Slamfärg är egentligen en slags emulsionsfärg* som man förr tillverkade genom att man blandade krita och färgpigment med limvatten och därefter tillsatte man rågklistermjölk och kokt linolja.

Slamfärgsblandningen vart ofta väldigt tjock och därför spädes den med limvatten, mjölk eller sillake. Proportionerna på blandningen kunde växla något men vanligtvis använde man till 20 kg torr färgpigment och krita, 2 kg rågmjöl och 5 kg kokt linolja.

För att emulsionsbildningen lättare skulle ske tillsatte man grönsåpa, vilken då kokades in i blandningen av rågklister och linolja.

Slamfärg förekom i flera olika typer av recept och traditioner och blandades ihop med bindemedel av linolja, lim, rågmjölsklister, harts, tjära, tran, sillake, järnvitriol, mjölk, såpa mm. Slamfärg användes i första hand för att stryka på ohyvlad träpanel men förekom även på puts. Slamfärg rekommenderas inte på hyvlat trä eftersom vidhäftningen troligen inte blir tillräcklig på den slätare ytan.

*Vad är emulsionsfärg?
Emulsion är en blandning av två vätskor som normalt inte blandar sig. Som t.ex. olja och vatten. Mjölk är en typ av emulsion som innehåller både vatten och fett. För att få en emulsion mellan två olösliga ämnen krävs en emulgator. Förr i tiden använde man cellulosalim, kasein (ostämne), ägg eller såpa som emulgator, dvs. ett ämne som kan fördela fettmolekylerna så att det skapas väldigt små droppar som finfördelas i vattnet, precis som i mjölk.
Röd slamfärg på moderniserat 30-talshus

Röd slamfärg på hus i modern stil.

Rödfärg

Rödfärg är den klassiska svenska slamfärgen. Färgnamnet kommer sig av att pigmentet i färgen helt enkelt är röd. En del rödfärger innehåller järnoxid som är en rödaktig mineral och pigment som har en konserverande effekt, vilket gör färgen mycket bra för fasader.

De andra ingredienserna är vatten, vetemjöl och ibland även linolja som kokas ihop för att skapa ett bra bindemedel. Linoljan binder färgen bättre till träet och är något vattenavstötande.

Rödfärg har använts alltsedan 1500-talet, men rödfärger som sådana har funnits i tusentals år i vårt land. Den har kommit att symbolisera den svenska idyllen och är flitigt avvänd på stugor och lador runt om i hela landet.

Olika fabrikat på slamfärger

Det finns idag flera olika typer och fabrikat av röda slamfärger. Det som skiljer rödfärgerna åt är att rödpigmentet kan ha en något annan färgton och något olika sammansättning av bindemedel. De kan hålla både hög såsom låg kvalitet, så var noggrann vid valet av fabrikat på slamfärgen.

Det går dessutom ganska enkelt att göra rödfärg helt på egen hand, utifrån traditionella metoder. Det finns flera recept, mer eller mindre avancerade, att hitta på nätet.

Numera finns också oljefärger med klassiskt röd färg att handla i butiken. De har inte samma diffusionsöppna egenskaper som slamfärg utan är en ren oljefärg vad gäller egenskaper och hållbarhet. Utbudet i färg och byggvaruhandeln är stor och under beteckningen ”Rödfärg” förekommer allt från alkydfärger till plastfärg.

Om rödfärgen innehåller andra ingredienser än vatten, mjöl, linolja, järnvitriol och färgpigment bör du rådfråga någon kunnig i butiken. Använder du fel färgtyp går det aldrig mer att använda äkta slamfärg på din befintliga träpanel.

Garage med röd slamfärg

Garage med röd slamfärg och garagedörr i vackert färgsatt gul kulör.

Måla med slamfärg

Bästa årstiden att måla med slamfärg är på våren och försommaren eftersom slamfärg har ett begränsat mögelskydd. Det är inga problem att måla på sensommar eller höst men man bör vara speciellt aktsam eftersom risken för mögelangrepp kan öka vid den fuktigare delen av året.

När slamfärgen målas på nytt ohyvlad träpanel på väggfasaden grundmålas allt först med rödfärg utspädd med 15-20% vatten, beroende på fabrikat och tillverkare. Blanda slamfärgen ordentligt under några minuter, helst med en färgblandare som du fäster på en borrmaskin.

Har du inte tillgång till en färgblandare går det bra att köpa vilken färgvisp som helst i byggvaruhandeln som du fäster på borrmaskinen för att blanda ut färgen med. Även om det är lite mer arbetsamt går självklart bra att röra ut färgen för hand. Använda en vanlig färgomrörare i trä. Se till att du blandar upp färgen efter hand eftersom färgpigmentet långsamt sjunker till botten.

Fasaden ska vara ren och torr innan grundmålningen sker. Sedan målas ett lager på grundlagret med färg som inte är utspädd. Det är viktigt att alla strykningar sker med tunna lager av färg annars finns risk för att färgen flagnar.

Undvik att måla om det finns risk för att temperaturen understigen +4-5°C nattetid eller om ytan är solvarm. Börja med att måla på skuggsidan så kan du sedan följa solens vandring under dagen. Tänk även på att fuktkvoten i träet inte ska överstiga 15%. Kontrollera med fuktmätare.

Slamfärger kan behöva blandas och strykas på olika sätt beroende av fabrikat så följ därför alltid färgfabrikantens anvisningar. Dessa brukar stå på färgburken.

Kontrollera och ersätt murket virke innan du börjar måla

Innan du startar med målning bör du kontrollera så att det inte finns dåligt eller murket virke i fasaden. Om du upptäcker dåligt trä ska det bytas ut innan du startar målningsarbetet. Här är 4 steg som visar hur du kontrollerar murket trä och byter dåliga panelbrädor.

Tips!

För dig som vill veta mera om hur man underhåller och renoverar en gammal träfasad, hittar du utförlig information och steg för steg instruktioner i artikeln ”Måla om träfasaden”.

 

 

Villastaket målat med gul slamfärg.

Villastaket målat med gul slamfärg.

Måla på tidigare målad yta med slamfärg

När färgen har kritat är det dags att måla om fasaden. Om en ommålning sker innan dess, kan färgen börjar flaga. Att måla om en tidigare målad yta med slamfärg med ny slamfärg är inga som helst problem. En fasad som är målad med en slamfärg mår bäst av att målas om med en annan slamfärg. Med slamfärg besparar du dig en massa skraparbete, men var noggrann med att borsta av ytan ordentligt innan med en styv borste eller alternativt en stålborste eller mässingsborste vid behov.

Kontrollera noggrant ytan innan du målar så att inga mögelangrepp finns. Är fasaden angripen av svartmögel eller alger måste du förbehandla fasaden innan målning med mögelborttagningsmedel och algborttagningsmedel.

Måla över slamfärg med andra färgtyper

Att måla om en yta med slamfärg/rödfärg med någon annan färgtyp som t.ex. oljefärg eller alkydfärg är inte att rekommendera. En tidigare slamfärgsmålad yta målas enklast om med en slamfärg igen. Men det finns alternativ även om dom inte är många.

Trätjära har sedan lång tillbaka i tiden använts för att behandla trä utomhus. Trätjära som även idag kallas rödtjära innehåller förutom tjära, linolja och terpentin. Trätjära finns i ett väldigt begränsat antal kulörer, ljusbrun, svart och röd. Där kulörerna är pigmenterade med slamfärgspigment. Det som är viktigt är att man borstar den tidigare slamfärgade ytan riktigt ordentligt ren innan man går på med tjära.

Vill du ändå byta färgsystem helt kan det vara bättre att titta på om du ska byta ut hela träpanelen på huset. Materialkostnaden blir högre men det blir mindre jobb eftersom all färg måste tas bort ända ner till trären fasadyta på den gamla panelen om du ska behålla din befintliga träpanel.

Slamfärg finns i olika kulörer. Bilden visar hus i både röd och gul slamfärg.

Slamfärg finns i olika kulörer. Bilden visar hus i både röd och gul slamfärg.

Byta kulör på slamfärg

Att byta kulör på en tidigare målad yta med slamfärg går rent teknisk, men det finns risk för att den underliggande kulören kan synas igenom efter några år eftersom slamfärg slits ned av väder och vind. Trä rör på sig när årstiden växlar, så har du lockpanel eller falsad panel kan även färgen synas vid skarvar.

Om du ändå bestämmer dig för att byta kulör är det viktigt att du borstar ytan ordentlig antingen med en stålborste, men var försiktig eftersom en stålborste kan riva för mycket i träet. Ett alternativ är en mässingsborste som är lite mjukare än stålborsten.

Det är viktigt att få bort så mycket som möjligt av den gamla slamfärgen. Avsluta med att borsta bort  rödfärgsdammet med en grövre borste innan du påbörjar målningsarbetet.

Altanräcke i röd slamfärg.

Altanräcke i röd slamfärg.

Slamfärger i olika kulörer

Slamfärg finns inte bara i röd kulör även om denna är vanligast. Slamfärger finns numer i en rad olika kulörer och nyanser. Du hittar slamfärger i förutom rött även i svart, gråa, gröna, gula och bruna nyanser. Slamfärg finns även i vit kulör men rekommenderas inte att användas vid målning utan endast som brytfärg.

Här under hittar du några av slamfärgskulörerna som finns. Observera att dessa kulörer endast ger en fingervisning av kulören eftersom färginställningen på dataskärmar och mobiltelefoner kan variera.

Hur ofta måste man måla om slamfärg?

En nymålad träpanel varar normalt ungefär i 8 till 10 år, men kan skilja beroende på väderstreck och om huset ligger i ett utsatt läge. Efter ommålning håller slamfärgen ofta ännu bättre. I gynnsamt läge kan en fasad målad med slamfärg klara sig i upp till 15 år.

Vacker slamfärg i en rödaktig ton.

Vacker slamfärg i en rödaktig ton.

Vilken typ av pensel ska man använda när man målar med slamfärg?

När du målar och stryker ut en slamfärg ska man använda en kraftigare borst på penseln. Anledningen är att penseln får bättre förmåga att ta upp mer färg i borsten och det blir lättare att stryka ut färgen på fasadytan.

Några penslar att föredra är:
Plafondpensel
Större elementpensel
Hornsugga
Fasadpensel

viktigt-tank-pa-din-sakerhet

Nackdelar med slamfärg

Röda slamfärger har en tendens att färga av sig. Problemet minskar om linolja ingår, eller tillsätts. Slamfärg kan ha olika kvaliteter och hålla olika länge. Oavsett vilken rödfärg som används behöver fasaden målas om något oftare än med andra färgtyper.

Fördelar med slamfärg

Slamfärg är en mycket prisvärd färg med förmåga att skydda träet väl. Det är också en färg som är relativt miljövänlig. Slamfärg är lättarbetad, lätt att måla med eftersom det inte behövs så mycket underarbete och lika lätt att måla om med. Normalt behövs fasaden endast borstas med en styvare borste eller piassavakvast med stålborst innan du målar om.

Du slipper mödosamt skraparbete. Slamfärg är diffusionsöppen, dvs. att underliggande trä andas, vilket ger både träet och slamfärgsskiktet en längre livslängd.

Vad kostar det att måla om en fasad med slamfärg?

Vid nymålning av ohyvlad träpanel krävs oftast två strykningar, medans det vid ommålning normalt räcker med en strykning, men det kan det krävas två strykningar beroende på underlagets kondition.

Materialåtgång för slamfärg på ohyvlad fasadpanel är ca 3-5 kvm per liter, beroende på fabrikat.

Kostnad för slamfärg varierar stort mellan 25-75 kronor per liter beroende på fabrikat.

Fast byggställning med montering och rivning kostar ca 130-170 kronor exklusive moms per kvadratmeter.

Hyra rullställning ca 140-240 kronor exklusive moms per dag beroende på arbetshöjd. Räkna med att hyresförsäkring och frakt ofta tillkommer samt kostnad för att bygga ställningen om du inte gör det själv.

Kostnad för att anlita hantverkare

Det är svårt att utgå ifrån en generell kostnad när man ska måla om ett hus med slamfärg. Det är flera faktorer som måste tas in i beräkningen, som marklutning, framkomlighet, underarbete, reparationer mm. Därför kan man inte utgå ifrån att alla hus har samma kostnad per kvadratmeter.

Slamfärgens uppgift är att skydda den underliggande träfasaden så det är viktigt att målningsarbetet sker med rätt kvalitet på färgen och att arbetet utförs på rätt sätt. Det är grundförutsättningarna för att träskyddet ska bli fullgott. Säkerställ alltid att entreprenören du anlitar för målningsarbeten har tillräcklig kompetens och erfarenhet alt. certifikat. Om inte målningsarbete utförs korrekt från början till färdigställt arbete kan det bli mycket kostsamt.

En seriös målare räknar in alla kringkostnader i sin offert. Förutom själva målningsarbetet ska allt arbete räknas in i målningsentreprenaden som etableringskostnad, resor, ev. reparationsarbete, underarbete som ev. skrapning och borstning, typ av färg (slamfärg), ställningskostnad (rullställning eller fast ställning) inklusive arbete för att låta uppföra ställning och rivning, bortforsling av sopor. Be målaren precisera vad som ingår och inte ingår i avtalet.

Om det är möjligt försök se till att du får ett fast pris. Undvik förskottsbetalning. Ett seriöst företag tar inte betalt förrän arbetet är slutfört och godkänt. Att anlita en målare kostar ca 400-500 kronor per timme exklusive moms. Priserna varierar beroende på vart i landet du bor. Att måla om en fasad är rotavdragsberättigad och dras endast av på arbetskostnaden eftersom resor och material inte ingår i rotavdraget.

Garanti på utfört måleriarbete?

Den vanligaste garantitiden på utför måleriarbete är normalt 2-år. Du kan läsa mer om konsumenttjänstlagen vid köp av hantverkstjänster på Konsumentverkets vägledningssida för konsumenter.

 

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top