Måla med slamfärg – Steg för steg guide

Fasad målad med slamfärg

Lär dig att måla med slamfärg med steg-för-steg-beskrivningar och förklarande bilder som visar hur man målar en träfasad med slamfärg.

Projektets innehåll och genvägar

1. Om slamfärg
2. Byta kulör på träfasad med befintlig slamfärg
3. Håll koll på batch-numret när du ska köpa slamfärg
4. Arbeta säkert när du ska måla
5. Verktyg, material och skyddsutrustning du behöver till projektet
6. Så målar du med slamfärg steg för steg
7. Relaterade projekt till att måla med slamfärg

Om slamfärg

Slamfärg som även kallas rödfärg är en beprövad traditionell målarfärg för utomhusbruk tillverkad av pigment, vatten och en liten del linolja. Slamfärgen är diffusionsöppen och bildar inte något tätande skikt, det gör att slamfärger kan släppa ut fukt.

Linoljan i slamfärgen ger färgen bättre egenskaper som t.ex. bättre vidhäftning till underlaget, längre livslängd och bättre skydd mot nedsmutsning.

Med traditionell slamfärg som även kallas rödfärg, så kan du bara måla på tidigare ytor av slamfärg. Traditionella slamfärger fäster inte bra på andra färgtyper.

Till toppen & projektets index

Byta kulör på träfasad med befintlig slamfärg

Om du har en röd slamfärg på din träfasad och funderar på att byta kulör så fungerar det. Men det är viktigt att du borstar ner ytan ordentlig till fast underlag så att du får bort så mycket som möjligt av den gamla rödfärgen. Det kan du göra med antingen en piassavakvast eller en större stålborste på skaft. Ha även en mindre stålborste tillhands för svåråtkomliga ställen.

Finns det tjockare skikt av slamfärg på fasaden kan du vara tvungen att använda en färgskrapa. Tänk också på att vara extra noggrann med skrapning- och borstningsarbetet på husets norra sida, eftersom färgen sitter hårdare där än på t.ex. sydsidan som påverkats mer av solens ultravioleta strålar.

Innan du börjar måla ska du behandla träfasaden med påväxtdödande medel, eftersom det kan sitta kvar sporer från påväxt från alger, blånadssvamp och mögelsporer även om det inte är synligt på fasadytan.

Till toppen & projektets index

Håll koll på batch-numret när du ska köpa slamfärg

Slamfärger tillverkas i satser, varje sats kan ha små kulörskillnader eftersom slamfärg innehåller naturliga färgpigment. För att undvika dessa små nyansskillnader mellan satserna ger färgtillverkarna varje färgsats dom tillverkar ett kontrollnummer, ett s:k batch-nummer.

För att undvika nyansskillnader när du målar är det viktigt att färgburkarna du köper med slamfärg har samma batch-nummer. Om du behöver köpa mer slamfärg och inte får tag i samma batch-nummer, så går det att undvika nyansskillnader genom att byta batch vid en husknut.

Byt aldrig batch-nummer mitt på en fasadvägg. Om du gör det så riskerar du att fasadväggen blir flammig i kulören.

Till toppen & projektets index

Måla med slamfärg och arbetssäkerhet

 

Arbeta säkert när du ska måla

Om du tänker använda en stege när du ska måla din träfasad är det viktigt att du tänker på din säkerhet.

När du använder en stege som är lutad mot väggen så ska den stå stadigt för att vara säker att stå på.

Förse därför stegen med stödben och stegbreddare så blir stegen stadigare att stå på.

Om husfasaden är hög bör du inte använda en stege. Då är det bättre att hyra en ordentlig byggnadsställning för att kunna arbeta säkert.

Om du ska måla en mindre villa finns det även rullställningar med stödben att hyra. En rullställning gör det enklare att flytta ställningen runt huset.

Arbeta säkert från stege

Till toppen & projektets index
 

Verktyg, material och skyddsutrustning du behöver till projektet


Verktyg:

Material:

1. Slamfärg med samma batch-nummer.
2. Slippapper.
3. Maskeringstejp
4. Påväxtdödande medel.

5. Fleecematta för marksten.
6. Täckplast för intäckning av fönster
7. Fiberväv för intäckning av växter.

Till toppen & projektets index

Så målar du med slamfärg steg för steg

Måla med slamfärg Steg 1. Täck in fönster, husgrund och marken

Steg 1 av 7. Täck in fönster, husgrund och marken.

Täck in fönster och fönsterfoder som inte ska målas med täckplast och maskeringstejp. Täck även in husgrunden och stuprören med täckplast.

Marken och ev. marksten kan du täcka med fleecematta. Växter runt huskroppen kan du täcka in med fiberväv eller juteväv.

Steg 2. Borsta bort lös slamfärg till fast underlag.

Steg 2. Borsta bort lös slamfärg till fast underlag.

Borstar bort den lösa slamfärgen ner till fast underlag med stålborste eller mässingsborste. Tänk på att det dammar en hel del när du borstar ner slamfärgen, så använd andningsskydd, skyddsoverall, skyddsglasögon och en keps.

Steg 3. Mindre borste för svåråtkomliga utrymmen.

Steg 3. Mindre borste för svåråtkomliga utrymmen.

Du kan använda en mindre stålborste eller mässingsborste till mer svåråtkomliga utrymmen.

Steg 4. Mät fuktkvoten med fuktkvotsmätare.

Steg 4. Mät fuktkvoten med fuktkvotsmätare.

För att få bästa resultat när du målar med slamfärg, så ska du mäta träets fuktkvot på flera ställen innan du målar träfasaden. Fuktkvoten får inte överstiga 16 procent.

Måla aldrig i regn eller på en solvarm yta eftersom slamfärgen kan torka för fort. Det gör att du riskerar att färgen inte får tillräcklig vidhäftning.

Måla med slamfärg Steg 5. Måla ändträ.

Steg 5. Måla ändträ.

Var noggrann när du målar ändträ på träfasaden. Du kan stryka ändträt med en aning tjockare lager slamfärg eftersom ändträt suger åt sig mer av färgen.

Steg 6. Stryk första lagret slamfärg.

Steg 6. Stryk första lagret slamfärg.

Innan du målar är det viktigt att du rör om ordentligt i slamfärgen. Använd omrörningspinne eller färgvisp. Du kan behöva späda första lagret slamfärg med vatten, så kontrollera noggrant vad som står på burken och följ färgtillverkarens anvisningar.

Följ även färgtillverkarens rekommendationer för torktider innan du stryker nästa lager slamfärg. Stryk slamfärgen i tunna lager och jobba in färgen i träytan med penseln.

Steg 7. Slutstryk träfasaden ytterligare en gång med slamfärg.

Steg 7. Slutstryk träfasaden ytterligare en gång med slamfärg.

Börja alltid med att röra om slamfärgen ordentligt i färgburken innan du börjar måla. Sista strykningen sker oftast med outspädd färg. Följ färgtillverkarens anvisningar.

Stryk sista lagret täckfärg tunt och jobba in färgen i fasadytan. Målar du för tjockt lager riskerar färgen att flagna. Stryk några brädor i taget i hela dess längd och undvik att stryka färgen omlott så att du inte får blanka partier med tjock färg.

Följ färgtillverkarens torktider och ta slutligen bort all intäckning runt fönster, fönsterfoder, husgrund och stuprör.

Relaterade projekt till att måla med slamfärg

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se