Måla ytterdörr – Så gör du, steg för steg

Nymålad ytterdörr i engelsk röd kulör

I det här projektet om att måla en ytterdörr med steg-för-steg-beskrivningar hittar du tips och förklarande bilder som visar hur du går till väga när du ska måla en ytterdörr.

Ytterdörren är en viktig del av husets entré om man vårdar den väl. En välskött ytterdörr förhöjer både husets och den omgivande trädgårdens utseende. En solblekt eller färgflagnad ytterdörr kan däremot få ett i övrigt välskött hus att se lite skamfilat ut. Ytterdörren är alltså inte bara till för att hålla stugvärmen inomhus och tjuvarna ute. Den ska också ge ett gästvänligt intryck för husets gäster.

Projektets innehåll och genvägar

1. Att underhålla och måla om en ytterdörr
2. Om färgtyper för att måla en ytterdörr
3. Verktyg och material du behöver när du ska måla en ytterdörr
4. Förberedelse och arbetsplanering inför målning av ytterdörren
5. Ta bort all färg på en målad ytterdörr
6. Måla ytterdörr steg för steg
7. Relaterade artiklar till måla ytterdörr

Artikeln fortsätter efter annonsen

Att underhålla och måla om en ytterdörr

Oavsett om färgen flagnar eller inte så kan du måla om ytterdörren själv när den börjar se sliten ut. Om ytan är blek men ändå hel och du fortfarande vill ha samma kulör, behöver du i princip bara tvätta ytterdörren med målartvätt, rugga upp den målade ytan med slippapper och stryka dörren en till två gånger. Har väder och vind däremot gått hårt åt ytterdörren och du har sprickor i färgen och färgflagor så blir målningsarbetet mera omfattande.

Alla ytterdörrar måste underhållas kontinuerligt för att hålla sig fina under många år. Har du din entré vänd i söderläge påverkas ytterdörren extra av solens UV-ljus (ultravioleta strålar) eller om det ofta blåser hårda och kanske salta vindar på dörren, bör du vara extra omsorgsfull.

Till toppen & projektets index

Om färgtyper för att måla en ytterdörr

Precis som med all färg utomhus så behövs det oftast en lite mer slitstark färg som tål stötar, slag, väder och vind när du ska måla en ytterdörr. Men du kan inte använda vilken utomhusfärg som helst till en ytterdörr. Det behövs en färg som flyter ut bra. Därför ska du inte använda en fasadfärg eftersom den färgtypen inte har samma utflytningsförmåga.

En passande färg att välja när du ska måla en ytterdörr är fönsterfärg. Färgsystem för fönster har bra utflytningsförmåga och är hårdare och tåligare än en vanlig utomhusfärg. Du kan välja mellan två olika typer av färgsystem för din ytterdörr, en vattenbaserad eller oljebaserad (alkydoljefärg).

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ska du måla en trären ytterdörr rekommenderas att du först stryker ytan med en grundoljeprimer. Det gäller även trärena ytor på en tidigare målad ytterdörr. Oljeprimern finns både som vattenbaserad och oljebaserad beroende på vilket färgsystem du väljer att måla din ytterdörr med.

Fördelen med en alkydoljebaserad fönsterfärg är att den ger dig lite extra tid att arbeta ut och eftersläta eftersom den oftast har lite längre torktid.

Viktigt inför färgvalet!

När du ska välja färg till din ytterdörr är det viktigt att du först tar reda på vilken typ av ytskikt du har på din ytterdörr. Valet av färg och vilken typ av underarbete du ska göra på din ytterdörr avgörs nämligen av vilken typ av befintligt färgskikt du har på din dörr.

Känner du dig osäker rekommenderas att du pratar med någon sakkunnig i närmaste måleributik om vilket färgsystem som passar för just din ytterdörr.

Till toppen & projektets index

Verktyg för att måla ytterdörr

Verktyg och material du behöver när du ska måla ytterdörr:

Verktyg: 1. Hink 2. Tvättsvamp 3. Rengöringssvamp med grön slipyta 4. Mikrofiberduk 5. ev. Varmluftspistol eller IR-lampa 6. Stålspackel 7. Skruvmejsel 8. Borste 9. Omröringspinne 10. Finhåriga penslar och ev. skumroller. 11. Arbetsbockar.

Material: Maskeringstejp, ev. Täckplast, Färgborttagningsmedel, Slippapper, Målartvätt, Elastiskt kitt, Impregneringsolja, Grundfärg, Fönsterfärg.

Till toppen & projektets index

Förberedelse och arbetsplanering inför målning av ytterdörren

Förbered ytterdörren för målning

1. Skapa en bekväm arbetsplats.

Om du ska måla ytterdörren är det enklast att få en fin målningsyta om du lyfter ner dörren och lägger den på ett par arbetsbockar i en bekväm arbetshöjd. Täck in golvet med skyddspapper eller täckplast.

2. Skruva bort lås och beslag.

Skruva bort dörrhandtag och låsbeslag. Om du inte kan ta bort låset kan du försöka täcka metallen med maskeringstejp.

Till toppen & projektets index

Ta bort all färg på en målad ytterdörr


Till toppen & projektets index

Måla ytterdörr steg för steg

Det finns flera olika färgsystem både när det gäller vattenbaserade färger och alkydoljebaserade färger. Så om du känner dig osäker på vilket system du ska välja är det bra att besöka närmaste måleributik och prata med någon kunnig som kan hjälpa dig att hitta rätt färg för din ytterdörr.

Som med allt underarbete är det viktigt att vara noga för att få ett hållbart och snyggt slutresultat. När du slipat av ytan på ytterdörren ska borsta bort dammet och torka av dörren med en mikrofiberduk som inte luddar.

Innan du målar är det viktigt att först stryker ut en impregneringsolja som tränger ner i träet på alla trärena ytor (finns både vattenbaserad och oljebaserad). Är all färg borttagen på ytterdörren stryker du ut impregneringsolja över hela dörren. innan du stryker ut grundfärgen. Glöm inte att röra om i målarfärgen ordentligt innan du börjar måla ytterdörren.

Tips!

Om du vill inte vill ha en yta med penselränder utan vill ha en slätare yta så kan du måla ytterdörren med en skumroller. Men tänk på att rolla långsamt för att undvika luftbubblor. Om du rollar för snabbt riskerar du att få en apelsinskalsliknande yta på ytterdörren istället för en slät.

Sammanfattning

– Så målar du ytterdörren steg för steg

1. Ta ner ytterdörren och lägg dörren på ett par arbetsbockar.
2. Montera bort dörrhandtag och låsanordningar.
3. Tvätta ytterdörren med målartvätt.
4. Slipa dörren med sandpapper.
5. Spackla ojämnheter med snickerispackel,
6. Slipa spacklade ytor och torka bort slipdamm.
7. Oljegrunda trärena ytor.
8. Grundmåla ytterdörren med grundfärg.
9. Avsluta med att måla ytterdörren med två lager täckfärg.

 

Sammanfattning av arbetsmoment för att måla en ytterdörr


Artikeln uppdaterad: 2022-01-22

Relaterade projekt till att måla en ytterdörr

Se alla måleriprojekt med steg för steg beskrivningar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se