You dont have javascript enabled! Please enable it! Montera stuprörets fals utåt och undvik fuktproblem | dinbyggare.se

Montera stuprörets fals utåt och undvik fuktproblem

Stuprör med fals vänd utåt

Många har i dag sin stuprörsfals vänd inåt mot fasaden. Detta kan leda till fuktproblem om du får stopp i stupröret vintertid, då kan vattnet frysa till is och spränga sönder falsen. Ett stuprör som läcker, kan göra att väggen blöts ner. Detta kan i sin tur ge skador som kan vara dyra att åtgärda. Det är dessutom mycket svårare att upptäcka om ett stuprör läcker när falsen är vänd inåt.

Enkelt att åtgärda

Sveplås på stuprörStuprörets hållare kallas för svep och i svepet sitter en liten trekant som kallas för sveplås. Knacka upp detta sveplås, för att inte skada sveplåset så kan du använda en träbit som du lägger an mot sveplåset, efter det tar du en hammare och knackar försiktigt på träbiten. Sveplåset släpper då på stupröret. Sen är det enkelt att vrida på stupröret så att falsen hamnar utåt.

Tänk på att sveplåset ska knackas uppåt och att du kan behöva hjälp med att hålla i stupröret när du lossar på svepen.

 

Relaterade artiklar

Se alla takartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se