You dont have javascript enabled! Please enable it! Bygga lekstuga? Bra att veta när du ska bygga | dinbyggare.se

Lekstugor – Bra att veta när du ska bygga lekstuga

Lekstuga med lekande barn

Barn bara älskar lekstugor! Det gör föräldrar också, eftersom barnen får fullt upp på fritiden på en säker plats nära hemmet. Dessutom pryder lekstugan verkligen tomten, om den är byggd och vald med omsorg. Det krävs ganska lite för att få till en lekstuga, då de går att köpa som enkla byggsatser.

En lekstuga är en dröm för de allra flesta barn. Tänk att få leka som de själva vill i ett helt eget hus! Det finns ingen hejd på vilka lekar som kan lekas. Föräldrar kan också glatt räkna med att de har skapat en säker plats för barnen på tomten med en lekstuga. Det är här barnen flockas. Förutom all den glädje lekstugan ger, är det också ett vackert och härligt inslag i en trädgård.

Modeller på lekstugor

Det flesta väljer att köpa en lekstuga i form av en byggsats. Lekstugorna kommer i mängder av olika modeller, allt från de enklaste med ett rum och tak till flervåningsvarianter. Den vanligaste varianten är timrade stugor med en liten altan.

Det är inte helt ovanligt att lekstugan kommer i två våningar. Det ger extra utrymme och lekplats för barnen. Modellerna för lekstugor är utformade för barn. Det betyder att en vuxen ofta får böja sig för att komma in. Det går ofta att beställa en extra höjd på huset för att få möjlighet att stå raklång även som vuxen.

En annan detalj som kan vara bra att lägga till är att ha öppningsbara fönster. Även ett litet hus behöver vädras från tid till annan. Det öppningsbara fönstret fungerar också väl vid olika butikslekar.

Byggsats eller färdigmonterad lekstuga

Byggsatserna kommer i block och/eller lösa brädor. Det kräver en del pyssel att få upp lekstugan. Det tar upp till två dagar. Å andra sidan blir också kostnaden för byggsatsen ganska billig. Det handlar om några tusenlappar.

För den som inte är så händig kan det dock bli dyrare om professionell hjälp behövs. Då kan definitivt ett helt klart hus vara en fördel. Det levereras helt klart och placeras där det är tänkt att vara. Helentreprenad går oftast att beställa hos tillverkaren.

Den som är riktigt händig kan göra precis tvärtom. De kan själva rita och designa stugan för att sedan bygga den på egen hand.

Grunden för lekstugan

För att lekstugan ska bli hållbar är det viktigt att marken där lekstugan står är helt och hållet plan. Stugan blir annars lätt skev och krokig bara efter några år. Att lägga upp den på plint eller en stengrund så att den kommer upp från marken och den fukt som finns där ökar hållbarheten ytterligare ett snäpp.

Risken för röta i golvet minskar betydligt då plintarna ger ventilationsmöjligheter under golvet. Betongblock direkt på marken eller ett gjutet block är också ett gott alternativ. Marken under betongblocken behöver vara väl dränerat.

Minivariant av huset

Det finns lekstugor i alla former och stilar på marknaden. Det allra roligaste är kanske om lekstugan matchar det stora huset. Ett vackert trähus kan ha en miniversion bredvid sig, i form av en vacker lekstuga. Det blir så att säga ett bostadshus i miniformat.

Det finns också funkismodeller för modernare hus, sagoslott för den som vill ha en fantasivärld att ge barnen. Det finns också en del lekstugor på marknaden som kan användas till annat när barnen växt upp.

Dessa kan då användas som förråd eller med enkla medel byggas om till en hobbyverkstad. Det kan vara praktiskt. Barnatiden går fort förbi.

Säkerhet

En lekstuga ska vara en så säker plats som möjligt för barn att leka ut och rasa runt i. Det är därför mycket viktigt att se till att konstruktionen håller måttet. Lekstugan får på inga villkor rasa samman över barn.

Dörrar ska sitta ordentligt och alla höjdskillnader ska vara säkrade för barn så de inte kan trilla ner. Ordentliga räcken och andra säkerhetsdetaljer är ett måste.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se