Fasadpanel och skivor av fibercement

Fasadskivor av fibercement

Fasadpanel med fibercement är ett material på frammarsch inom byggbranschen. Det är ett material som matchar eternit vad gäller hållbarhet, men som inte har några hälsovådliga ämnen i sig.

Att materialet och behandlingen av materialet utvecklats så att det också ser vackert ut, gör att än fler väljer fibercement som fasadmaterial istället för trä.

Vad är fibercement?

Fibercement är ett material som består av cement och naturliga armeringsfibrer. Det är ett material som passar lika bra på taket som fasaden.

Ofta förknippas fibercementfasader med större byggnader, men även mindre fastigheter såsom bostadshus kan förses med fasader av fibercement.

Den vanligaste formen för fibercement är då fasadskivor som till utseendet har formen som en rad panelbrädor. Fasaden räknas som en ventilerad fasad.

Underhåll och egenskaper

Fibercementfasader är i första hand funktionella. Till att börja med kräver en fasad byggd av fibercementskivor minimalt med underhåll. De är per definition såväl vattenavvisande som tåliga.

Till det kommer att det är lätt att bygga med fibercement, så även fasader. Här behövs ingen eftermålning och hela produkten är tillverkad för att vara så enkel som möjligt att montera. Det sparar stora pengar för en husrenoverare.

Med det minimala underhållsbehovet minskar också de årliga kostnaderna för att hålla huset i gott skick. De håller i snitt 25 år.

Fasadpanelens utseende

Trots det upplevs fibercement på en fasad som en träfasad. I alla fall om plattorna, eller panelen har en träådring. På nära håll är det givetvis så att skillnaden syns, men inte på längre håll.

Det går också att få fasaden att få ett unikt uttryck, genom att välja fibercementskivor som inte ser ut som träpanel, utan har en plan struktur. De många olika varianterna av fasadskivor tillverkade i fibercement gör att materialet passar de flesta hustyper, både lite äldre som nyare.

Med lite kreativitet går det dessutom att blanda in fibercementplattor i fasaden, så att den sitter på de mest utsatta ställena. Det kan ge ett härligt uttryck.

Målning av fasadpanel

Fasadpanel av fibercement kan målas eller lackas. De levereras nästan alltid färdigbehandlade, även om det finns ofärgade alternativ att tillgå. Det är heller inte helt ovanligt att det är genomfärgade. Det gör att ett eventuellt slitage på skivorna inte märks vad gäller färgen.

De genomfärgade skivorna ger också ett unikt uttryck för fasaden. Fibercementskivorna kan komma i en mängd olika kulörer, kulörer som inte bleks med tiden. De kan till exempel vara sandfärgade, slamfärgsröda, vita eller gråa.

Vanliga fibercementskivor färgas ofta med vattenbaserad akrylatfärg. Riktigt modernt blir det med uv-lackering, en lackering som gör fasadskivorna både rep- och soltåliga.

Att köpa fibercementskivor

Det är lite dyrare att köpa fibercementskivor för fasaden. Utslaget på det antal år som fasaden håller och i och med att den är underhållsfri är det ändock ett material som är prisvärt i längden. Monteringen av fasaden ingår som rot-avdragsgill tjänst.

Relaterade artiklar

Se alla tegelfasadsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se