Bygg en matkällare

Burkar i matkällare

I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande bilder om hur man bygger en matkällare.

Eftersom en ordentlig kyl och frys är standard i nybyggda bostäder sedan långt tillbaka har kravet på en rejäl matkällare eftersatts. Odlar du frukt och grönsaker själv eller plockar mycket bär och svamp har du säkert svårt att förvara dina skördar.

Det begränsade utrymmet i kylskåpet eller frysboxen ska räcka till så mycket annat som verkligen måste hållas mycket kallt. Utan källare i huset eller utrymme för en jordkällare på tomten var det förr i tiden omöjligt att få detta svalrum. Numera kan du inreda “källaren” i förrådet med hjälp av ett litet kylaggregat.

De flesta hus som byggs nu för tiden saknar källare. Trots att du bor i ett källarlöst hus kan du skapa goda förutsättningar för förvaring av större mängder av bland annat frukt, grönsaker, sylt, saft och vin. Du bygger matkällaren ungefär på samma sätt som man bygger en bastu.

Rummet ska vara väl isolerat i framför allt väggar och tak och inte större än 15 m². Om du inte har ett färdigt rum kan du sätta upp en mellanvägg i ett större utrymme i till exempel garaget.

Det är enkelt att installera kylaggregatet. Du sågar upp ett hål i väggen mellan kylrummet och ett angränsande rum och skjuter aggregatet på plats. Sedan är det bara att sätta den jordade kontakten i närmsta uttag och installationen är färdig.

Det finns till och med aggregat som har belysningen inbyggd, så även om rummet inte har sådana ledningar dragna är kylen färdig att användas. Även om du har källare kan du behöva installera ett kylaggregat.

Numera använder de flesta källaren som bostad och detta leder i sin tur till att värmen blir alltför hög även i det utrymme som är direkt avsett som matkällare. Använder du aggregatet i källaren behöver du som regel inte isolera ytterväggarna utan endast de väggar som vetter till uppvärmda utrymmen.

Ventilera matkällaren

Om du har en inredd matkällare under huset, men inte är helt nöjd med hur den fungerar, kan det bero på fel i ventilationen. Du kan ofta med enkla medel förbättra luftgenomströmningen och därmed också sänka temperaturen. Det viktigaste med god ventilation är att skapa ett “drag” mellan in och utluft.

Se till att luftintaget är så lågt placerat som det går. Ventilen för utgående luft ska däremot sitta så högt upp som möjligt i den motsatta väggen. Ventilerna kan vara 200 millimeter i diameter och bör vara reglerbara.

Har du inte fått ner temperaturen tillräckligt med hjälp av ventilerna, sipprar det troligtvis värme från bostaden in i matkällaren. Isolera väggar och tak som vetter mot uppvärmda utrymmen. Tänk då bara på att du måste lägga en fuktspärr av plast mellan kylrummet och källaren.

I många fall räcker detta för att matkällaren åter ska fungera bra. Kan du inte få ner temperaturen tillräckligt är kylaggregatet ett utmärkt alternativ även här. Den del av aggregatet som sitter utanför matkällaren alstrar värme. Installerar du aggregatet kan du dra nytta av värmen i till exempel en angränsande tvättstuga eller garage.

Värt att veta

CC avstånd är detsamma som centrumavstånd. Detta mått avser avståndet från mitten på till exempel en regel till mittpunkten på nästa. Du stöter ofta på denna benämning vid måttangivelser i byggbeskrivningar.

När du använder isoleringsmaterial är det viktigt att du “fyller” på rätt sätt. Om det finns glipor mellan exempelvis en yttervägg och isoleringen, bildas köldbryggor. Dessa minskar i sin tur isoleringsförmågan. Pressar du in för mycket isolering, pressar du samtidigt ut luft ur den fluffiga massan. Tillsammans med luften försvinner också mycket av isoleringseffekten.

För det mesta behöver inte golvet isoleras när du inreder en matkällare oavsett om den placeras i källaren eller förrådet. Väljer du att inte isolera golvet och du mot förmodan skulle få mycket kondens inne i det kylda rummet, kan detta bero på golvet. Isolera i så fall med 2,5 cm frigolit och täck med t ex masonit.

Varning

Undvik att förvara äpplen tillsammans med andra frukter och grönsaker. Äpplen avger etylengas i stora mängder, vilket påskyndar mognadsprocessen för de flesta andra frukter och grönsaker. Istället för den förlängda hållbarheten får du en betydligt kortare lagringstid. Om du har stora äppleskördar är det all ide att inreda ett separat “äpplerum”. Placera i annat fall frukten högt upp och väl inslagen i tidningspapper.

Det här behöver du när du bygga en matkällare:

Verktyg:
1. Tumstock 2. Hammare 3. Vass kniv 4. Penna 5. Borrmaskin 6. Sticksåg.

Material:
Kylaggregat, Reglar, Isolering, Spik, Frigolit, Byggskivor, Granpanel, Tejp, Gummilist, ev Trälist, Inredning med hyllplan för förvaring.

Isolera

Montera aggregatet

Inredningen

Hållbarhetstabell vid förvaring i matkällare

Temperatur Lagringstid
Potatis ej under 4°C 10 månader
Lök 1°C 10 månader
Röd- och vitkål hängande i rotstocken 1°C 10 månader
Morötter 1°C 7 månader
Purjolök 1°C 5 månader
Rödbetor 1°C 7 månader
Vitlök 1°C 10 månader
Blomkål 1°C 4 veckor
Isbergssallad 1°C 4 veckor
Äpplen (varierar med sort) 4°C 7 månader
Apelsiner 7°C 3 veckor
scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se