Vilket väggmaterial passar i ditt badrum?

badrumsvagg-kakel-tra.jpg

Badrummets väggar är ett skydd och en upplevelse i ett. Det ska hålla för våtrummets krav, men också ge inramningen för badrumsinredningen, vilket ställer två tuffa och helt skilda krav.

För många har kakel blivit det naturliga valet när badrummet ska renoveras.

Men behöver allt vara kaklat? Det finns faktiskt en mängd olika alternativ att välja mellan, och genom att kombinera flera väggbeklädnader kan badrummet få extra liv.

1. Kakel och klinker

Kakel, mosaik, klinker eller natursten har blivit den klassiska väggbeklädnaden för den som vill visa upp ett vackert badrum. Plattorna är tåliga och kommer i alla upptänkliga former och färger.

Det ger ett enormt utbud som gör det lätt att skapa just det badrum som vi drömmer om. Dessutom ger plattorna ofta en känsla av exklusivitet, att badrummet är påkostat.

Till nackdelarna hör den enorma arbetsinsats som kräver för att få till ett godkänt våtrum med yta av kakel, och att det därmed blir ganska dyrt som väggmaterial.

Samma krav på underarbete ställs oavsett val av kakelplattor. Dessutom blir fogarna smutsiga och vittrar gärna med tiden.

En variant kan vara att låta badrummets väggar vara dels kaklade, dels målade alternativt täckta med våtrumstapeter. Det ger oanade kombinationsmöjligheter.

2. Våtrumstapet och väggmattor

Våtrumsmatta i badrumFörr var det våtrumstapeter som gällde. Fördelarna med en våtrumstapet är att kvadratmeterpriset ofta är bra mycket lägre än för kakel eller klinker. Dessutom är vissa tapeter godkända som våtrumsspärrar.

Därför är det ett billigare sätt att säkra upp sitt våtutrymme än vad kakel och klinker är. Det är inte så underligt att de gärna ses i fritidsstugan.

Ofta förknippas våtrumsmattorna med enklare former av badrum, men idag finns det mycket sofistikerade tapeter som ger glans åt tillvaron. I vissa fall, när badrummet ska kännas mer bohemiskt och ombonat, kan tapeter vara ett bättre alternativ än kakel även rent estetiskt.

En nackdel är att de är känsliga för repor. Tänk på att monteringen av tapeterna är mycket viktiga för våtrummets funktion. Anlita alltid ett proffs.

3. Måla badrumsväggar

Målad badrumsvägg

En speciell våtrumsfärg kan användas till väggar och tak i badrummet. Färgen är halvblank och kan användas på existerande våtrumstapeter.

Den verkar då också som tätning för de gamla våtrumstapeterna. Det går också att måla på ny glasfiberväv anpassad för badrum (våtrum).

Branschreglernas krav är indelade i två våtzoner, våtzon 1 och våtzon 2. Dessa zoner kopplas till två olika sorters våtrumssystem dels ”VT” där förkortningen står för att det är ett vattentätt ytskikt och sedan ”VA” där förkortningen står för att det är ett vattenavvisande ytskikt.

VT systemet används på ytor i badrummet som utsätts för direkt vattenspolning och vatten som t.ex. i duschutrymme eller runt badkar samt inom minst en meter ifrån dessa. Fogar, anslutningar, infästningar och genomföringar i det vattentäta skiktet ska också vara vattentäta.

VA systemet är avsett för väggar som utsätts för lättare vattenstänk, våtrengöring, kondensvatten och hög luftfuktighet som exempelvis i kök eller vid handfat i badrummet.

4. Viktigt

Den som får för sig att måla om sitt badrum bör anlita ett auktoriserat företag. Måleribranschens regler för våtrum innehåller krav på entreprenörer/måleriföretag som utför måleriarbeten i våtrum.

Det är därför viktigt att du ser till att anlita ett företag som är MVK-auktoriserat (Måleribranschens våtrumskontroll) så att måleriföretaget som utför våtrumsmålningen och det praktiska arbetet är behöriga dvs. utbildade för att utföra arbetet.

Du kan läsa mer om regler, godkända system och utförandeanvisningar på www.vatrumsmalning.se.

5. Träpanel som badrumsvägg

Badrumsvägg av träEn nygammal trend i badrummet är träpanelen. Det är fullt möjligt att få ett badrum godkänt ur våtrumsperspektiv med trä på väggarna. För idag är ingenting omöjligt. Men det kräver att väggen blir het tät, och det är ett jobb som ska utföras av proffs.

Dessutom bör inte träväggen finnas i närheten av till exempel dusch. Ett enklare och billigare alternativ för att få träkänslan i badrummet är att välja inredning eller ett badkar i trä.

Relaterade artiklar

Se alla badrumsartiklar »

scroll to top
Top