Vardagsrummet där barnen är i centrum

Barn som leker i vardagsrum med sina föräldrar

En minimalistisk stil med härliga färger och lättvättade tyger är ett vardagsrum där barnen också får plats – och får ta plats. Genom att möblera och välja design och form utifrån ett användarperspektiv kan du enkelt skapa ett vardagsrum för hela familjen:

– Satsa gärna på bekväma och tåliga möbler, framför dyr och känslig design, så slipper du bli ledsen över förstörda möbler.

– Sofforna håller längre om du väljer avtagbar klädsel som du kan tvätta, eller om sofforna är gjorda av skinn. Överdrag kan också fungera.

– Låt ytorna vara fria. Barn behöver röra på sig, och ligger gärna på golvet och tittar på TV eller läser.

– Satsa av samma anledning som ovan gärna på mysiga och mjuka mattor (tvättbara).

– Låt barnen ha sitt eget förvaringsutrymme med leksaker i vardagsrummet. Använd förvaringsutrymmen som finns där barn lätt kan komma åt dem.

– En lekhörna kan vara ett bra alternativ för aktiva barn. Inred med barnens favoritleksaker, kanske en trollerilåda eller ett litet minikök passar här?

– En bra allmänbelysning gör det lätt att städa. Flera punktbelysningar ger ett behagligt ljus när ni vistas i rummet.

– Om du ändå prompt vill ha fina möbler och design att visa upp – dela upp boytan på ett finrum dit gäster välkomnas och möblerna är förfinade och ett äkta allrum till för familjens mys.

Håll gärna vardagsrummet i naturliga färger och piffa upp det med färgglada kuddar. Då passar vardagsrummet de flesta smaker, även barnens. Tänk också på att barnsäkra vardagsrummet:

– Källor till värme behöver skydd t.ex. elementskydd så att barnet inte bränner sig.

– Placera teknik högt, så att bara de större barnen når knapparna. Ett alternativ är att ha luckor för skåp där tekniken förvaras, med lås.

– Hyllor och annat som kan vältas kan enkelt förankras i väggarna.

– Ömtåliga saker, eller saker som kan vara farliga för barn kan ställas på hyllor dit barnen inte når.

– Elsladdar och eluttag säkras för barnen.

– Sätt dörrstoppar för dörrarna, eller välj skjutdörrar där sådant är möjligt.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se