Vardagsrummet där barnen är i centrum

Barn som leker i vardagsrum med sina föräldrar

En minimalistisk stil med härliga färger och lättvättade tyger är ett vardagsrum där barnen också får plats – och får ta plats. Genom att möblera och välja design och form utifrån ett användarperspektiv kan du enkelt skapa ett vardagsrum för hela familjen:

– Satsa gärna på bekväma och tåliga möbler, framför dyr och känslig design, så slipper du bli ledsen över förstörda möbler.

– Sofforna håller längre om du väljer avtagbar klädsel som du kan tvätta, eller om sofforna är gjorda av skinn. Överdrag kan också fungera.

– Låt ytorna vara fria. Barn behöver röra på sig, och ligger gärna på golvet och tittar på TV eller läser.

– Satsa av samma anledning som ovan gärna på mysiga och mjuka mattor (tvättbara).

– Låt barnen ha sitt eget förvaringsutrymme med leksaker i vardagsrummet. Använd förvaringsutrymmen som finns där barn lätt kan komma åt dem.

– En lekhörna kan vara ett bra alternativ för aktiva barn. Inred med barnens favoritleksaker, kanske en trollerilåda eller ett litet minikök passar här?

– En bra allmänbelysning gör det lätt att städa. Flera punktbelysningar ger ett behagligt ljus när ni vistas i rummet.

– Om du ändå prompt vill ha fina möbler och design att visa upp – dela upp boytan på ett finrum dit gäster välkomnas och möblerna är förfinade och ett äkta allrum till för familjens mys.

Håll gärna vardagsrummet i naturliga färger och piffa upp det med färgglada kuddar. Då passar vardagsrummet de flesta smaker, även barnens. Tänk också på att barnsäkra vardagsrummet:

– Källor till värme behöver skydd t.ex. elementskydd så att barnet inte bränner sig.

– Placera teknik högt, så att bara de större barnen når knapparna. Ett alternativ är att ha luckor för skåp där tekniken förvaras, med lås.

– Hyllor och annat som kan vältas kan enkelt förankras i väggarna.

– Ömtåliga saker, eller saker som kan vara farliga för barn kan ställas på hyllor dit barnen inte når.

– Elsladdar och eluttag säkras för barnen.

– Sätt dörrstoppar för dörrarna, eller välj skjutdörrar där sådant är möjligt.

scroll to top