Välj garagedörr – Tips inför ditt val

Garagedörr

En garageport används ofta och ska vara stabilt konstruerad. Den ska också gärna vara vacker och funktionell för det den ska användas i. Det finns mängder med trender när det kommer till det mesta inom hus och trädgård. Garagedörrar är inget undantag.

Men med tanke på att det är du och de dina som ska använda porten och leva med den, är det bäst att fundera på vad som håller i längden, snarare än vad grannen mitt emot har.

Olika garageportar

I huvudsak finns det fyra olika typer av garageportar: vipport, slagport, vikport och rullport/taksjutport. Vipporten är den som är vanligast i vårt land vad gäller äldre hus och säljer fortfarande väldigt väl. Den “vippas” upp och rullar in under taket när den öppnas.

Även rullporten lägger sig under innertaket i öppet läge. Dörren är tillverkad av flera sektioner som rullas upp en och en.

Vikporten å andra sidan har bara två delar. Dessa viks ihop uppåt när porten öppnas.

Till slut har vi också klassikern av klassiker, den som de allra flesta egentligen tycker är snyggast. Det är slagporten. Den öppnas som en gigantisk pardörr, och är lätt att matcha in i klassiska villamiljöer. Däremot har den flera egenskaper som gör att den inte alltid är det bästa valet.

Att välja garagedörr

Det finns som vi ser en uppsjö olika typer av garagedörrar på marknaden. Utöver det finns det också ett otal modeller. Det grundläggande är att avgöra vad dörren egentligen ska användas till, och vilket utseende som passar in i miljön förstås.

Om det mest är bilar som ska ut och in genom porten går det utmärkt med en vipport, en takskjutport eller en vikport. Om personer däremot ska in och ut ur garaget i tid och otid, är dessa portar ganska opraktiska.

Då kanske en garagedörr är att föredra, särskilt om det finns barn med i bilden som ska kunna gå igenom dörren. Ett alternativ är att matcha garagedörren med en sidodörr för personer. Det kostar extra, och kräver dessutom utrymme.

Hur garaget är utformat är också en viktig faktor i valet av port. Om garaget är litet kan portar som kräver utrymme inne i själva garaget vid öppning och stängning vara ett dåligt alternativ.

Detsamma gäller om takhöjden är låg. Det är då svårt att få plats med rullport eller vipport och ändå erbjuda full takhöjd i garaget.

Välja isolerat

För ett isolerat garage är det viktigt att själva garagedörren också håller vad den lovar vad gäller värme och väderbeständighet. Även vad gäller kallgarage kan isolerade portar vara ett gott alternativ eftersom de oftare är stabilare i konstruktionen.

De låter också betydligt mindre när de öppnas och stängs. Ännu en anledning till att välja en isolerad garageport till ett kallgarage är att det inte bildas kondens på dörren lika lätt om den är isolerad. Det i sin tur gör att dörren håller längre.

Isoleringsförmågan i en garagedörr mäts genom K-värden. Ett lågt K-värde innebär hög isoleringsförmåga.

Beställa och montera

För att får rätt garagedörr från början är det viktigt att ha koll på dimensionerna. Mät noggrant. Tänk igenom vilka detaljer och tillägg som ska finnas på porten: glaspartier, spröjs, automatisk öppning, lås och andra funktioner. Ska en montör komma ut och göra jobbet?

Vissa garageportar, såsom slagportar och vipportar, kan monteras på egen hand. Andra är det bättre att överlåta till en fackman att sätta upp. Det går ibland att nyttja rotavdraget för installationen. Det gäller om garaget är en del av huset i någon form. Vid installation av en garageport när garaget är helt fristående ger däremot inte rätt till rotavdrag.

Tänk alltid på att nedmonteringen av en gammal garageport kan vara riktigt vådligt. Närhelst demonteringen sker kan gamla fjädrar brista och andra delar av konstruktionen knäckas. Låt gärna en montör utföra det jobbet också, när du ändå är i farten.

Automatisk öppning

Det är guld värt att ha automatiserade garagedörrar när snålblåsten tar vid och när snön yr över vindrutan. De flesta garagedörrar kan förses med motor för detta. Det är alltid bäst att redan från början inkludera det i beställningen, men även äldre garagedörrar kan förses med en motor.

Olika motorer och anordningar krävs för olika typer av portar. Rådfråga alltid en fackman för vilken motor som passar bäst i ditt fall. Tänk också på att garagedörrar är mycket svåra att sätta en motor till och att gamla vipportar inte är lämpade för automatiserade funktioner.

Om fel uppstår som har med fel motorval och säkerhetsavvikelser att göra kan du bli skadeståndsskyldig.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se