Takkupa med färdig konstruktion

Prefabricerad takkupa med färdig konstruktion

En färdigtillverkad takkupa tillverkas i högsta kvalitet till alla typer av projekt idag. Färdigtillverkade kupor för tak utförs ofta efter individuella mått och önskemål från byggärende till byggärende. Takkuporna levereras ofta i en enhet med intäckningsplåtar runt om och om man vill med färdigmonterade fönster.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Detta gör att monteringen av en takkupa endast tar c:a 3-4 timmar för en snickare att utföra. Taket är således öppet endast en dag, vilket gör att kostnader för presenningar och ställningar minimeras avsevärt.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Takkupan monteras i nivå med överkanten av undertaket för att undvika köldbryggor vid övergången från vindskupa till takkonstruktion, samtidigt som det gör hanteringen av takkupan under monteringen lättare och kupan fästs i en primär byggnadsdel och inte i läkterna. För den händige går det att montera en takkupa själv med lite hjälp men i dom flesta fall rekommenderas en yrkessnickare för arbetet.

Det finns många fördelar med en takkupa på vinden och taket. En kupa på taket släpper in naturligt ljus på övervåningen eller på en vindsvåning som du vill inreda men som saknar fönster. Du får också en möjlighet till en bra utsikt från ditt eget hus om du placerat kupan på ett bra sätt.

Takkupan kan även ge möjligheten att öka den användbara ytan på ett vindsplan om takhöjden är låg. En takkupa får inte vara för liten eller för stor, det är viktigt att kupan passar in i husets stil.

Det kan vara svårare att måla och underhålla en takkupa, därför är materialvalet viktigt. Om inte husets stil kräver trä på kupan så är plåt eller aluminium därför ett bra val, även kupans fönster kan vara underhållsfria.

Takkupa i olika stilar och utföranden

Takkupa för speciallösningar
Takkupa för speciallösningar

Takkupa med pulpettak
Takkupa med pulpettak

Takkupa för sadeltak
Takkupa för sadeltak

Takkupa med bågtak
Takkupa med bågtak

 

Relaterade artiklar

Se alla takartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se