You dont have javascript enabled! Please enable it! Nitningsverktyg och blindnitstång för att nita i plåt | dinbyggare.se

Nitningsverktyg och nitar

Popnittång och popnitar

Konsten att nita är mycket gammal. Det finns en hel del väl bevarade föremål fogade på detta sätt som härstammar ända från bronsåldern. Nitförband används främst i metallkonstruktioner, men med specialnitar kan man även nita isoleringsskivor, trä etc.

Det finns nittänger i flera storlekar, för handkraft eller tryckluft. Ett handverktyg med utbytbara munstycken räcker för de flesta hem och hobbyarbeten. De flesta fartygsskrov, broar, lokomotiv och andra rejäla stålkonstruktioner är hopfogade med nitar. Nitskarvar ger alltså mycket stabila och tåliga fogar om de utförs på rätt sätt.

Förr arbetade man i så kallade nitlag om fyra man vid dessa större nitningsarbeten. Det behövdes två man till att slå på nitnageln medan en man höll emot på andra sidan. Den fjärde värmde på niten och satte den på plats i hålet. Ett vältränat nitlag slog på detta sätt i 30-40 nitar per timme.

Numera finns det maskiner både för hålstansning och nitning inom industrin och arbetet går alltså mångdubbelt snabbare. Tack vare denna utveckling finns det också en del bra handverktyg för mindre arbeten. Tryckluftsdrivna nitpistoler är dyra i inköp och får därför räknas som specialutrustning.

För hemmasnickaren är nitning ett bra alternativ vid infästning mot stolpar och liknande, där det är svårt eller omöjligt att förankra fästet med skruv och mutter. En del hobbyarbeten i metall fordrar också att du har en nittång bland verktygen.

De finns flera typer av manuella nittänger. De flesta är utrustade med två eller flera munstycken och kan därför användas till såväl standard som specialnitar. En ordinär nittång har relativt kort nos. Vill du ha extra goda möjligheter att nita på svåråtkomliga ställen bör du välja en nittång med lite längre nos.

Du kan också köpa en hel pop-nit sats. Då får du tång, nitar i flera dimensioner och förstärkningsbrickor i ett etui. Med denna utrustning kan du göra de flesta nitarbeten som kan förekomma i huset, bilen och båten. När du fogar med nit sammanfogas arbetsstyckena permanent. Du kan alltså inte öppna fogen eller infästningen igen. Förutom vanliga så kallade pop-nitar finns även specialnitar. De är avsedda för bland annat skivmaterial och massivt trä.

Det finns också gängade nitar. De används när du behöver kunna lossa någon del av konstruktionen eller infästningen.

Standard popnitarStandardnitar, popnitar, monteras i det förborrade hålet med nittångens standardmunstycke. På arbetsstyckets baksida bildas ett nithuvud när stiftet bryts av.

 

 

Gängad blindnitGängad blindnit, pop-nit monteras med tångens gängade dragdorn. Med denna typ av nit kan du sedan göra löstagbara infästningar med skruv.

 

 

Räfflad popnitNär man nitar mot massivt trä bör man välja en räfflad pop-nit. När den expanderar vid monteringen tar räfflorna tag i träet och niten sitter stadigt.

 

 

pel-nutPeel-nut är också en typ av pop-nit. Den bildar inget huvud på baksidan, utan splittras istället i fyra flikar. Används bland annat vid montering av mjuka skivmaterial.

 

 

jack-nutJacknut är en specialnit / skruvankare för infästning mot tunna material i plåt, plast och trä. Denna nit fordrar ingen tång utan expanderar när skruven dras åt.

 

 

Olika typer av nittängerDet finns flera typer av nittänger. Standardtången har kort så kallad nos. På svåråtkomliga ställen är det enklare att arbeta med tång med lång nos. Tänk på att greppet ska kännas bra i handen om du ska göra stora nitningsarbeten. Till flera tänger finns reservdelar. Nitar finns i många dimensioner och utföranden. För nitning i mjuka material finns förstärkningsbrickor.

Blindnittångens delar:

Blindnittångens delar1. Munstycke
2. Nos
3. Gängade dragdorn till gängade nitar
4. Munstycken för andra nitdimensioner
5. Munstycke för gängade nitar.
6. Nyckel för byte och åtdragning av munstycken.

Relaterade artiklar

Se alla maskiner & verktygsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se