Handfat och tvättställ till badrum

tvattställ i silver och vit porslin

Handfat och tvättställ ska vara både praktiska, funktionella och passa stilen i ditt badrum. Har du ett större badrum kan ett stort tvättställ där flera kan samlas vara ett bra val, kanske till och med dubbla handfat. Medan du som bor ensam kanske istället vill investera i ett mindre tvättställ och mer utrymme för avkoppling.

Badrumstrenderna är många och det är viktigt att hämta in inspiration innan du göra ditt val. Men tänk på att det inte bara är design och utseende som är viktig när du tittar på handfat och olika tvättställ utan den dagliga funktionaliteten är viktigast för att inte skapa en irriterande tillvaro i badrummet bara för att design fick gå förre funktion.

Ett tvättställ av standardstorlek behöver ett utrymme i badrummet på ca 90 cm i bredd och 110 cm i djup för att man ska få plats att stå framför tvättstället. Höjden kan variera mellan 85-87 centimeter.

När du väljer tvättställ är det bra om du tänker igenom valet av tvättställsblandare samtidigt. Utseendet på handfat och blandare kan påverka varandra. Kranens höjd bör också vara utformad så att vattnet får fritt flöde och inte skvätter vatten utanför tvättstället.

Bräddavlopp finns på ett handfat för att säkerställa att vattnet inte rinner över kanten om du glömmer att stänga av tvättställsblandaren. Har du en golvbrunn direkt under tvättstället är det tillåtet att ha en tvättställ utan bräddavlopp, men om du inte har en golvbrunn under tvättstället ska du köpa ett tvättställ med bräddavlopp.

Det finns gott om tvättställ på marknaden och flera olika typer av former och variationer.

  • Fyrkantiga
  • Ovala
  • Runda
  • Rektangulära
  • Handfat som är nedsänkt i bänkskiva eller kommod
  • Fristående tvättställ ovanpå kommod eller bänkskiva
  • Väggmonterat tvättställ på konsoler.
  • Med bräddavlopp
  • Utan bräddavlopp
  • Med och utan underskåp

Här hittar du massor av inspiration för handfat och tvättställ till ditt badrum.

Ovanpåliggande tvättställ u-formad
2.

runt konformat ovanpåliggande handfat
3.

Nedsänkt tvättställ i kommod med bräddavlopp
4.

Ovalt tvättställ av porslin nedsänkt i bänkskiva
5.

Ovalt ovanpåliggande tvättstall i porslin
6.

Ovanpåliggande tvättställ ovanpå bänkskiva i badrum
7.

Ovanpåliggande ovalt tvättställ på bänkskiva av trä
8.

runda handfat och tvättställ i badrum
9.

rektangulärt tvättställ
10.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se