You dont have javascript enabled! Please enable it! Beskärning av träd och buskar - Tips om redskap | dinbyggare.se

Beskärning av träd och buskar – Tips om redskap

Beskärning av buskar och träd

Träd, buskar och häckar kräver återkommande trimningar och beskärningar för att grönska och må väl. För att lyckas med arbetet krävs både kunskap och rätt redskap. Framför allt behövs det några bra saxar och kanske en såg som håller måttet.

Sekatör

En sekatör är en behändig sax för att klippa allt från blommor till mindre grenar med. Den ska vara försedd med en återfjädring och ett lås, så att inte käftarna är öppna när sekatören förvaras eller bärs omkring.

Moderna sekatörer är ofta ergonomiskt utformade och kommer i flera storlekar. Det gäller att hitta en sekatör som är lagom stor för den egna handen.

Om hela familjen är engagerad i trädgårdsarbetet kan det behövas flera sekatörer i olika storlekar. Satsa gärna på en lite kraftigare sekatör som verkligen ger kraft.

Häcksaxar

En klassisk häcksax har långa skär, vilket gör det enklare att skapa plana ytor vid klippningen. Bladet kan vara vågigt eller rakt. Med en utväxling blir klippningen än lättare. Den som har en stor häck att vårda kan skaffa sig en el- eller batteridriven häcksax. Det kan löna sig i längden då det kan bli både tidsödande och tungt att klippa för hand.

Den maskindrivna häcksaxen har ett blad som är format som ett träd. Det finns också trädgårdsmaskiner som är häcksax, grästrimmer och kantsax i ett. Dessa kan vara ett prisvärt alternativ för den lilla trädgården även om de inte är fullt så effektiva som renodlade häcksaxar.

Grensax och grensåg

En grensax med utväxling gör att det går att ta kraftigare grenar utan att belasta kroppen allt för mycket. Den kommer väl till pass vid borttagning av lite större grenar på träd och buskar. Den är också effektiv att röja sly med. De enklare saxarna är helt raka, medan de lite mer avancerade har böjda käftar.

Den storlek på grenar som grensaxen kan kapa beror på modell och storlek. Välj en som passar husbehovet. En grövre grensax kan ta större grenar, men å andra sidan blir den också tyngre.

Om grenarna som behöver kapas är riktigt tjocka är det en grensåg som gäller. Den har stora tänder och är ofta krökt för att underlätta sågningen. Grensågen har en god egenskap i att den inte kilar fast lika lätt i träet som en vanlig såg gör.

Vanliga träsågar är till för att såga dött trä med, inte levande. Grensaxar och grensågar kommer ibland med teleskophandtag, vilket är praktiskt om grenarna sitter riktigt högt.

Välja trädgårdssaxar

Det är enormt viktigt att verktygen som används vid klippning ligger bra i handen. Känn efter ordentligt innan du väljer modell. En annan viktig detalj är vikten. Ju mer redskapet väger i handen, desto tyngre blir arbetet. Ett rörligt mothåll är ofta ett gott alternativ. Det ger kraft i klippningen.

Kvaliteten på skär, blad och handtag är viktiga för hållbarheten. Om en sax lätt blir slö, är det kanske både enklare och billigare att satsa på en ny med bättre kvalitet. Tänk också på att saxen eller sågen inte gör jobbet i sig.

Buskar, träd och häckar ska klippas och beskäras under rätt tid på året med rätt teknik för att resultatet ska bli riktigt bra.

Underhåll

Torka alltid av alla skär efter användning. Håll redskapen torra och rena under förvaring. En sax är aldrig bättre än dess skär. För vissa saxar och sågar går det att byta ut bladen vid behov.

I många andra fall går det att slipa och bryna eggarna för att hålla dem vassa. Om så är möjligt är det bra att göra det regelbundet. Bladen måste vara vassa för att göra jobbet rätt. Med slöa verktyg kan buskage och träd skadas och få krosskador.

Relaterade artiklar

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se