Trädgårdsplanering – Planera rätt för trädgården

Bra planering redan innan trädgården skapas eller byggs om sparar både tid och pengar. Det tar tid att skapa en plan som verkligen håller måttet, men väl gjort är det alltid värt det. Resultatet blir verkligen den trädgård som husägaren vill ha.

Rätt planerad trädgård

1. Vad ska trädgården användas till

En förutsättning för att planera trädgården är att ha ett klart syfte med planeringen. Vad ska trädgården användas till? Kanske ska trädgården vara en oas för stilla kontemplation, eller en plats för trädgårdspyssel.

Andra vill ha en säker plats för barnen att leka runt i, eller kunna anordna mängder med trädgårdsfester. En trädgård ska också vara en förlängning av huset och ge rum och liv åt fastigheten. Låt kreativiteten flöda och var realistisk. Tänk på att trädgården också ska ha en balans mellan hårda ytor och gröna områden.

En komplicerad trädgård kräver mer tid en en mer uppstrukturerad och enkel variant. Hur mycket tid är du beredd att lägga ner?

2. Utgå från en verklighet

För att få en god bild över det område som ska planeras och bli en trädgård, och ha möjlighet att planera in de olika sakerna som det finns behov av och önskemål om krävs en tomtkarta. Om inte det finns i huset, finns det hos kommunen. Det enklaste är att ringa dit och be om en kopia.

Denna karta är dessutom i korrekt skala, vilket underlätta arbetet med att planera tomten. Utan en karta i korrekt skala är det rena gissningsleken att planera. Huset påverkar liksom grundförutsättningarna påverkar planeringen.

Var ligger eventuell balkong, uppfart, terrass och i hur ser tomtens topografi ut, och i vilken stil går huset? Även områdets karaktär och jordmånen påverkar vad som blir lyckat att genomföra i en trädgård.

Iaktta också hur solen rör sig över tomten under en dag och genom årstiderna för att placera ut växterna på rätt plats i trädgården.

3. Skapa rumslighet

En tomt består av golv, väggar och tak, precis som ett hus. Golvet är ofta en gräsmatta att leka och spela spel på, väggarna består av buskar och häckar och taket, ja det är de träd som skuggar så ljuvt om sommaren.

Allt detta ska gärna finnas med och planeras in i en trädgård, som då får både känsla och djup. Genom att använda olika nivåer, texturer och höjder kan du skapa rumslighet. Tänk gärna på att buskar och träd tar tid att växa, och finns det redan sådana att nyttja är det guld värt.

En gammal trädgård som ska renoveras bör hanteras varsamt. Spara på de växter som vuxit upp och riv inte runt i onödan. Vissa växter i den gamla trädgården är svåra att ersätta.

4. Planera trädgården för hela året

En trädgård ska vara njutbar året runt. Genom att använda växter med olika blomningstider vid plantering. Kan trädgården blomstra under hela säsongen.

Det gäller att skapa en trädgård som inte enbart är vacker under vårens första veckor, eller en trädgård som enbart inbjuder till myskvällar i augusti. Intrycket av trädgården inifrån huset och från entréområdet är nog så viktigt.

En välkomnande entré är en fundamental del av trädgården. Tänk på att skapa en tydlig och välkomnande ingång till trädgården. Placera ut växter och belysning strategiskt vid ingången till trädgården. Det är en plats som passeras varje dag.

En stor del av året vistas vi dessutom faktiskt inomhus, och då njuter vi kanske mest av trädgården från kök och vardagsrum. Även då ska trädgården bidra till vårt välmående.

5. Anlita hjälp för planering

Den som tycker det här med planering av trädgården är svårt, kan anlita professionell hjälp. Dessa landskapsarkitekturer är duktiga på att se helheter och att skapa struktur i den annars så lätt röriga trädgården.

Det kostar en slant att anlita en arkitekt för planering av trädgården, men å andra sidan undviks många nybörjarmisstag som gärna kostar pengar att åtgärda i efterhand. Så trots en begränsad budget kan det vara ett prisvärt sätt att få den perfekta trädgården.

Relaterade ämnen

Trädgårdsplanering / Trädgårdsskötsel

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se