Tips för vardagsrum som fungerar som allrum

Vardagsrum och allrum

Ett vardagsrum behöver ibland rymma fylla många funktioner. Då kan det bli klurigt att möblera på ett sätt som skapar utrymme åt allt som ska få plats.

Men eftertanke före och med en plan för vad som är viktigt, kan även ett mindre vardagsrum ge glädje till mycket.

1. Prioritera

Allt behöver inte ta all plats. Skrivbordet kan vara av en mindre modell, eller också kan en lång bänk fungera både som avlastningshylla och kontor.

Se till att det finns gott om förvaring och att allt har sin plats. Schäslonger kan ersätta en soffa för den som vill ha riktigt skön tillvaro framför TV eller vid ljudanläggningen.

2. Dela upp vardagsrummet

Dela upp rummet i olika delar för olika funktioner. Det kan ske med hjälp av smart placering, draperier, hyllor, soffor, markeringar i golvet eller skärmväggar. Då skapas ytor som effektivt kan användas för sitt ändamål.

3. Leta kombolösningar

Soffan kan fungera som avdelare i sig och ett stort matbord kan fungera som bord för utövande av hobby och för läxläsning. Det finns också en mängd designmöbler som är fler funktioner i ett.

Till de vanligaste alternativen hör förvaring som också är skrivbord och soffan som också är gästsäng. Men det finns en rad andra roliga alternativ att välja mellan.

4. Håll stilen

Välj en stil och håll den genomgående. En enda stil i hela rummet ger ett lugnare rum, oavsett vilka funktioner som ska få plats. Detsamma gäller färgskalan och materialvalet. För många färger och material gör rummet oroligt och stressigt.

5. Sänk ljudet

Placera möbler så att samtal inte går över olika områden i rummet. Lurar till TV-apparater och ljudanläggningar ger tittare och lyssnare full stereo, medan andra kan göra annat utan att bli störda.

Bokhyllor och tjocka mattor samt tysta golv håller ljudnivån nere, i ett rum som annars allt för lätt blir en stökig plats i hemmet.

6. Planera ljussättningen

Alla funktioner behöver sitt ljus. Planera väl så ljuset blir effektivt där det behövs, men ändå inte stör någon annan funktion. Använd avdelare om så behövs, för att minska både ljudets och ljusets spridning. Placering av möbler gör också sitt till.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se