Så byter du kranpackning – Steg för steg

Läcker din vattenkran? En droppande vattenkran ger onödiga utgifter. Bara några timmars droppande kan göra att så mycket vatten går till spillo att det kan synas på vattenräkningen. I denna steg för steg artikel med förklarande bilder kan du se hur det kan gå till att byta packning i en kran.

Kranar med bytta kranpackningar

Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt

1. Verktyg du behöver när du ska byta packning
2. Glöm inte att stänga av huvudkranen!
3. Byta packning på blandare med kran
4. Byta packning på engreppsblandare
5. Relaterade artiklar

Verktyg du behöver när du ska byta packning i en vattenkran:

Verktyg för att byta kranpackning.

Verktyg:

1. Polygrip 2. Skiftnyckel 3. Skruvmejsel 4. Kranfräs.

Material:

Nya packningar

Värt att veta:

Kranfräsen är ett specialverktyg som knappast ingår i utrustningen om man inte har rörmokeri som yrke. Sannolikt behöver du köpa detta verktyg.

När du ska skaffa nya packningar måste du ha klart för dig vilken typ och dimension som passar för just din kran. Beroende på fabrikat och ålder är variationerna ganska många.

För att undvika misstag gör du klokt i att ta med dig den slitna packningen till VVS-butiken och med provet i handen köpa ny.

Har, du en äldre vattenarmatur bör du också ta reda på vilken av kranens packningar som måste bytas ut:  packningsringen omedelbart under kranens överdel, packningen vid kranspindeln eller kranpackningen under spindeln.

Ett läckage som avviker en del från övriga uppstår ofta i s k väggarmatur med svängarm. De förekommer både över diskbänkar och badkar och läcker i förskruvningen.

Visserligen droppar dessa kranar bara när de är öppna, men bör ändå tätas. Skruva loss överfallsmuttern, så att svängarmen kan dras ur. Då kommer du åt att byta packningsring.

Tillbaka till innehållsförteckning

OBS! Innan du byter packning: Glöm inte att stänga huvudkranen!

Stäng av huvudkranen innan du byter packning

För att undvika läckage eller vattenskada så är det viktigt att du stänger av huvudkranen för vattnet innan du påbörjar bytet av packning.

Gå aldrig ifrån en vattenkran som du har skruvat isär. Någon annan kan ju, ovetande om detta, öppna huvudkranen. Detta resulterar då i att din öppna kran ohämmat kommer att spruta ut massor av vatten. Översvämningen är ett faktum!

Tillbaka till innehållsförteckning

Att byta packning på blandare med kran

Tillbaka till innehållsförteckning

Byta packning på engreppsblandare

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se