Olja eller måla om en ytterdörr

ytterdorr.jpg

Ytterdörren är husfasadens ”smycke” om man vårdar den väl. En välskött ytterdörr förhöjer både husets och den omgivande trädgårdens utseende. En solblekt eller flagnad ytterdörr kan däremot få ett i övrigt välskött hus att se lite skamfilat ut.

Ytterdörren är alltså inte bara till för att hålla stugvärmen inomhus och tjuvarna ute. Den ska också ge ett gästvänligt intryck för husets gäster.

När du köper en ny ytterdörr får du samtidigt reda på hur länge färgen bör hålla – i regel mellan fem och åtta år. Köper du en målad ytterdörr så bör du tvätta av den med vanligt såpvatten minst en gång per år och vaxa den med vanligt bilvax som är avsett för metalliclack eftersom den vaxtypen inte innehåller silikon.

Renovera och måla om ytterdörren

Oavsett om färgen flagnar eller inte kan du måla om ytterdörren när den börjar se sliten ut. Om ytan är fin och du fortfarande vill ha samma kulör, behöver du i princip bara tvätta ytterdörren med sodalösning, rugga upp målningsytan och stryka dörren en gång. Har väder och vind däremot gått hårt åt dörren, blir målningsarbetet mera omfattande.

Teakdörren anses som näst intill underhållsfri. Den ska oljas in regelbundet två till fyra gånger om året. En dörr mot söder kräver behandling inför varje ny årstid. Sommarens värmande sol kan ge en temperatur på upp till 80øC på dörren. Laserade ytterdörrar måste du se över regelbundet vart tredje till vart femte år beroende på väderstreck och väderförhållanden.

Om du vill behålla ungefär samma nyans på lasyren kan du använda ofärgad lasyr med 2 % inblandning av den färg som ytterdörren tidigare behandlats med. Tala med din färghandlare så blandar han till lasyren åt dig. Alla ytterdörrar måste vårdas för att hålla sig fina under många år. Har du din entré vänd mot söder eller det ofta blåser hårda och kanske salta vindar på den, bör du vara extra omsorgsfull.

Det här behöver du när du ska måla en ytterdörr:

Verktyg: Hink (1) Tvättsvamp (2) Rengöringssvamp med grön slipyta (3) Varmluftpistol (4) Stålspackel (5) Skruvmejsel (6) Borste (7) Rörpinne (8) Penslar (9)

Material: Maskeringstejp, Färgborttagningsmedel, Målarsoda, Elastiskt kitt, Lacknafta, Olje-alkydfärg, Lasyr, Träolja för ytterdörr, Trasor, Bockar.

Varning!

Täckmåla aldrig en furudörr! Färgen gör att furufaneret spricker och lossnar. Däremot kan du lasera furudörren. Använd aldrig sandspackel när du ska fylla igen sprickor i en ytterdörr. Spacklet är vattenlösligt och kan därför lätt lossna. Fyll alltid igen skador i dörren med ett elastiskt kitt.

Förarbete innan du börjar måla ytterdörren

Lyft ner dörren och lägger den på ett par bockar i bekväm arbetshöjd1.Om du ska måla eller lasera ytterdörren är det enklast att få en fin målningsyta om du lyfter ner dörren och lägger den på ett par bockar i bekväm arbetshöjd.

 

 

Skruva bort dörrhandtaget och låsbeslagen2.Skruva bort dörrhandtag och låsbeslag. Om du inte kan ta bort låset kan du försöka täcka metallen med maskeringstejp.

 

 

Tips!

Om ytterdörren är försedd med lister kan du måla dessa i en matchande färg. Se till att den nymålade ytterdörren är torr innan du målar listerna. Risken är annars stor att färgerna flyter ihop.

Trasor med lösningsmedel, som du använt för att torka bort färglacker med, är brandfarliga. Lägg dem i tomma färgburkar med lock. Förvara små färgrester i små burkar. I stora burkar torkar färgen alltid, hur noga du än är när du sätter på locket.

Tidigare målad ytterdörr

Om du är tvungen att skrapa bort färg på dörren kan du använda ett färgborttagningsmedel
1.Om du är tvungen att skrapa bort färg på ytterdörren kan du använda ett färg-borttagningsmedel. Läs anvisningarna noga så att träslaget tål medlet.

Låt medlet verka tills färgen har mjuknat så gårr det lättare att skrapa bort alla färgrester
2.Låt medlet verka tills färgen har mjuknat så pass att det går lätt att skrapa bort alla färgrester. Följ anvisningarna om avsköljning.

Vill du inte skrapa dörren för hand kan du använda en stålspackel och varmluftspistol
3.Vill du inte skrapa ytterdörren för hand kan du använda en stålspackel och varmluftspistol. Värm inte för stort område i taget och inte för hett – det kan ta eld!

Om du behöver ta bort all färg penslar du dörren med utspädd målarsoda
4.Om du behöver ta bort all färg penslar du ytterdörren med utspädd målarsoda. Tvätta ytan med den gröna sidan på en rengöringssvamp.

Skölj dörren i ett par omgångar med rent vatten
5.Skölj därefter dörren i ett par omgångar med rent vatten. Målarsodan måste vara helt borta, annars fäster inte färgen ordentligt. Låt dörren torka.

Värt att veta

Välj alltid en lufttorkad olje- alkydfärg när du målar ytterdörrar. Den torkar snabbare än andra oljefärger, ofta på ett par timmar. Om du väljer att täckmåla en tidigare laserad ytterdörr kan du räkna bort förarbete och grundring.

Måla ytterdörren

När du har skrapat bort all färg ska du grundmåla
1.När du har skrapat bort all gammal färg ska du grundmåla. Späd den oljealkydfärg du valt med lacknafta och grunda med blandningen.

Måla dörren en första gång
2.Måla ytterdörren en första gång. Om du bara lagat sprickor på en annars fin yta täcker du endast det torkade kittet med färg. Låt färgen torka.

Sidorna på dörren hör också till dörrens yttersidor, måla dom också
3.Sidorna på ytterdörren hör också till dörrens yttersidor. Måla även dessa. Dra ut färgen ordentligt, annars kan det bli för tjockt med färg vid kanterna.

När ytan torkat kan du se om dörren behöver fler strykningar
4.När målningsytan torkat kan du se om ytterdörren behöver ytterligare en eller ett par strykningar. Sitter den gamla färgen kvar, stryk ev. ytterligare en gång.

Lasera ytterdörren

Rör om ordentligt i lasyren med en träpinne så att färgpigmentet blandar sig ordentligt
1.Rör om ordentligt i lasyren med en träpinne så att färgpigmentet blandar sig ordentligt. Se till att den rentvättade ytan är helt torr.

Du får en mer robust karaktär om du använder en tjock pensel
2.Vill du ha en robust karaktär i träet gör du så här: Använd en tjock, fyllig pensel. Stryk hela dörren flödigt. Det ska vara tjockt med lasyr över hela ytan.

Använd en svamp och torka av överflödet
3.Använd en svamp och torka av överflödet. För inte runt svampen utan torka längs ådringen. Resultatet blir då att träet framträder mera.

Stryk ut färgen tunt och jämnt för en slätare karaktär
4.För en ”slätare” lasering, gör så här: När du grundat med färglös lasyr stryker du ut ett jämnt lager lasyr med pigment i. Stryk ut färgen jämnt.

Om du tycker att färgnyansen är för ljus, stryker du en gång till
5.Om du när den laserade ytterdörren torkat tycker att färgnyansen är för ljus, stryker du en gång till. Kulören blir mörkare för varje lager lasyr du lägger på.

Olja ytterdörren

Olja eller måla om en ytterdörr
1.Du kan som regel låta ytterdörren hänga kvar i karmen när du oljar in den. Borsta bort all lös smuts med en inte alltför hård borste. Glöm inte dörrkanterna.

Om dörren är hårt smutsad bör du tvätta den
2.Om ytterdörren är hårt smutsad bör du tvätta den. Späd vatten med målarsoda eller klorin. Använd en svamp och tvätta dörren ren. Låt sedan dörren torka.

Olja in dörren med en olja avsedd för utomhusdörrar
3.Olja in ytterdörren med en olja avsedd för utomhusdörrar. Använd en trasa eller svamp och arbeta nerifrån och upp, så rinner det mindre.

Relaterade artiklar

Se alla dörr & portartiklar »

scroll to top