You dont have javascript enabled! Please enable it! Vilket kök fungerar i ditt hem? Tips inför valet | dinbyggare.se

Vilken typ av kök fungerar i ditt hem?

Något av det första som är bra att fundera på inför en renovering är vilken typ av kök som önskas. Alla hem är försedda med ett befintligt kök, som planerats av någon för en viss anlednings skull.

En typ av kök med vita detaljer på luckor och bänkskiva

När det väl ska renoveras är det lika bra att fundera ordentligt på om köket ska vara av samma storlek och typ, eller om det ska ske någon förändring av läge, storlek eller placering. Det är inget som säger att ett köks storlek eller inte kan förändras vid renoveringen.

Stort kök med öppna ytor

Det stora köket

Rätt planerat blir det kök som har stora utrymmen hemmets naturliga mittpunkt. Här får hela tjocka släkten plats, om man vill. Barnen kan få stor plats om de vill delta i matlagningen, och även de större festerna kan förläggas här. Åtminstone fördrink och eftersnack.

Så även i det lilla boendet kan ett stort kök vara på sin plats, om det är möjligt att tulla för mycket på andra ytor. Det stora köket kostar ofta ganska mycket att bygga, då bänkskivorna blir långa och antalet skåp många. För att få till det stora köket behöver dessutom ibland väggar slås ut i huset, vilket innebär en tilläggskostnad.

Många drömmer om stora ytor i köket. Risken är dock att ytorna blir kala och tomma, så det gäller att fylla upp rummet så att det ser möblerat ut. En mustig köksö, stora möbler och höga skåp ger ett gediget intryck.

Det kan också vara värt att kika på rumsdelare i form av lägre väggar, till exempel i glas eller glasbetong. Att variera höjden på skåp och långa bänkytor, ger också stor effekt för känslan av ett levande kök.

kök med öppen stil

Det öppna köket

Det öppna köket är ett kök för socialt umgänge och går ofta till ytan ihop med matrum och/eller vardagsrum. Det är också möjligt att välja att öppna upp köket mot ett uterum. Alltfler väljer den här typen av kök, för att öka på möjligheten att vara social även under matlagningen. Gränsen mellan det ena utrymmet och det andra kan vara svävande, eller bestå av ett bänkbord eller en köksö.

Ett öppet kök är naturlig i det moderna huset/lägenheten med öppen planlösning. Det ger stor rymd utan att ta för mycket av bostadsytan. Det kan också vara en lösning för den som vill ha en mindre köksyta och använda det gamla köksrummet till något annat, såsom kontor eller extra sovrum.

Det öppna köket inbjuder till kreativa lösningar. Det kan vara stort eller litet, vara korridorformat, l-format, bestå av en enda sida eller till och med u-format. Det finns häftiga exempel på husägare som skapat en social miljö med stort kök inkluderat i gillestugan med direktutgång via stora skjutdörrar av glas till trädgård. Här kan festen hållas utan att störa de som vill ha lugn och ro i resterande delar av huset.

Litet kök med smarta lösningar

Det lilla köket

För den som inte är särskilt intresserad av matlagning, räcker det gott med ett mindre kök.

Köken byggdes mindre förr, och den som inte har behov av att laga mat ofta och inte heller vill vara social i köket finns det ingen anledning att bryta upp väggar eller flytta köket för att få en extra yta i det. Ibland är det inte heller möjligt, och då får köket vara så stort som det är.

Det lilla köket har sina för- och nackdelar. Dels tar det inte så mycket plats, så det behöver planeras noga. För att ge rymd åt ett mindre kök kan det vara klokt att låta bli överskåpen, och vitvarorna behöver både anpassas i storlek och i antal.

Det ställs också stora krav på smarta förvaringslösningar med ett mindre kök.

Minikök med det nödvändigaste detaljerna

Miniköket

Ibland finns det helt enkelt inte plats för ett riktigt kök i ett hem. Sedan är det ett faktum att alla inte är tokiga i matlagning, även om det ibland kan verka så med tanke på alla matprogram och liknande.

Och även om det kanske ses som en statussymbol, så behöver inte ett kök vara stort och vräkigt. Varför spendera massor med pengar och yta på något du ändå inte uppskattar eller använder?

För den som inte vill eller kan ha ha ett “riktigt” kök finns det minimalistiska pytteköket som alternativ. De kostar mycket om vi betänker storleken, men lämnar plats för mycket annat i hemmet.

Med minimal yta krävs också en genomtänkt design och hårda prioriteringar. Enbart det mest nödvändiga får plats i miniköket.

Med eller utan matplats

En stor fråga för många är om köket ska inkludera matplats eller inte. I det stora köket är det en naturlig del av köket, medan det inte är lika självklart med en klassisk matplats i det mindre köket.

Då kan en mindre köksö, eller ett barliknande bord vara en bra lösning. Både köksön och det högre bordet fungerar också som bakbord vid behov.

I miniköket är matplatsen inte att tala om, utan där får matplatsen förläggas i ett annat rum, gärna i anslutning till det lilla köksutrymmet.

Att tänka på inför valet av kök:

– Vilka krav och önskningar har de boende i huset på det nya köket?

– Är köket en bra typ av kök idag, eller bör det flyttas eller göras större?

– Vad har i så fall huset eller lägenheten för begränsningar (ytornas storlek, rördragningar, ventilation, bärande väggar)

– Vilka kostnader innebär den förändring av typen av kök som önskas och den plats köket förläggs på.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se