You dont have javascript enabled! Please enable it! Så skyddar du din trädgård från rådjur och harar | dinbyggare.se

Så skyddar du din trädgård från rådjur och harar

Rådjur i trädgård

Rådjur som äter upp växter och harar som gnager på stammar kan lätt förstöra den finaste trädgård. Det går att komma långt med att skydda växterna genom nät, stamskydd och staket. Men det räcker sällan hela vägen och allt för mycket skydd tar också bort glädjen med att ha en vacker trädgård.

Det går också att undvika de mest för gnagarna mest populära blommorna och växterna, men inte heller det är hållbart i längden. Rådjur och harar har en tendens att tycka om det vi också tycker om, fast på ett annat sätt.

För att bli av med rådjuren och harar, liksom älgar, finns inga helt säkra lösningar. Men det går att minska problemen ordentligt genom att skrämma dem på flykten på olika sätt.

Luktkuddar och lukthängen

Luktkuddar och lukthängen är billiga alternativ till att bli av med rådjuren i trädgården. De avger en doft som framstår som mycket otrevlig för rådjur, älgar och harar. I många fall handlar det om helt ofarliga kryddor, och bekämpningsmetoden är både tyst och effektiv.

Kuddarna hängs bredvid eller på de växter som ska skyddas och har inte allt för stort täckningsområde. För en stor trädgård behövs en del luktkuddar. Å andra sidan är de billiga. För bästa effekt ska luktkuddarna ofta blötas innan de hängs ut, så de luktar ordentligt. Olika kuddar används på sommaren och på vintern och varje kudde är effektiv i ungefär ett halvår.

I vissa fall kan människor störa sig på lukten. Karbid, malört, tabasco, blodmjöl, benmjöl, hjorthornssalt och cayennepeppar kan annars användas för att själv skapa luktkuddar. Hund- och människohår lär också skrämma dem på flykten.

Skrämmor

Fågelskrämman är en klassiker på fält och i trädgårdar som utsätt för fågelattacker. Det finns också andra skrämmor att ta till. En av de mer effektiva är ugglefigurer. De har fördelen att de är mycket miljövänliga och att de faktiskt är ganska effektiva. Det gäller särskilt om vissa delar av dockan är rörlig. Dessutom pryder de trädgården om de är designade på ett snyggt sätt.

En annan ganska effektiv och enkel metod är att sätta upp remsor som reflekterar ljus i trädgården. Det skrämmer bort såväl rådjur som fåglar. Tyvärr är inte remsorna, som fladdrar för vinden, så vackra att se på dock. Men billigt och effektivt är det.

Eldrivna skrämmor

Lite mer avancerat blir det med skrämmor som avger ljud och ljus när något rör sig i trädgården. Vissa avger ett för oss hörbart ljud, medan andra avger ett ultraljud. Dessa är batteridrivna, eller drivs med solceller och vissa modeller hängs på väggen med andra är fastsatta på ett spett som ska föras ner i jorden.

Med en sådan här skrämma drivs allt från fåglar, katter, hundar och rådjur på flykten. En lite rolig variant på detta tema är vakten som avvisar ovälkomna djur med hjälp av en vattenstråle.

Elektroniska vakter

Att skrämma bort skadedjur i form av gnagare med hjälp av ultraljud är en ganska moder, och faktiskt effektiv, metod. Den är dessutom väldigt miljövänlig. Ultraljudet som ges av dessa apparater kommer i form av pulser och är helt ofarligt. Däremot skrämmer ljudet iväg oönskade gäster.

Tänk bara på att ultraljud inte tränger igenom materia. Så det gäller att placera den elektroniska vakten, eller vakterna, strategiskt. Ultraljudslösningar finns för både stora och små gnagare, dvs allt från möss till rådjur.

Populärt läst av andra

Se alla trädgårdsartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se