Så skapar du sovrummet för ditt barn

Sovrum för barn

Barnens sovrum ska ofta rymma mer än enbart en säng. Det är deras plats i tillvaron, där de behöver få plats för lek och stoj, vänner, och så småningom också läxläsning. Det gör att ett sovrum för barnen behöver mycket, utan att för den skull stjäla det lugn och den ro som krävs för goda nätters sömn.

Barn växer också fort, även vad gäller tycke och smak. Rummet behöver därför också vara lätt att göra om, utan alltför stora insatser.

Några tips för ett lyckat sovrum för barn är:

1. Se rummet ur barnets perspektiv, inte ditt eget. Det är deras privata sfär, så se till att det är deras smak som gäller. Även om det betyder något du själv inte riktigt gillar…

2. Bygg för funktion – vila, lek och mys.

3. Montera upp ett fast hyllsystem där allt får plats. Förvaring på höjden ger mer plats för lek.

4. Förvara sakerna i färgglada backar, gärna sådana som kan rullas på golvet.

5. Välj hellre enkla möbler som håller hög kvalitet än möbler som riktar sig särskilt till barn. De håller i längden. Second hand är helt rätt.

6. Måla väggarna i barnens favoritfärg. Måla om när så behövs. Tänk på att tapetserade väggar är mycket svårare att förändra.

7. Välj ett tåligt golv som är lätt att hålla rent. Laminat, gummi eller linoleum är tänkbara alternativ.

8. Golvet får gärna vara av en nyans som passar med många olika färger på väggarna. Färg och glädje kan istället komma från en stor och härlig matta.

9. Ta ut svängarna vad gäller gardiner, överkast, kuddar, tavlor och lampor. Dessa kan lätt bytas om barnet tröttnar på dem.

10. Montera en magnettavla eller en list där det går att sätta upp bilder, teckningar och annat som är roligt att visa upp. Ett uppspänd snöre med några snygga klädnypor fungerar också bra. Byt ut bilderna efter hand.

En säng tar stor plats. Att ställa ut den mitt i rummet är sällan ett alternativ, då det skulle inkräkta för mycket på det utrymme som kanske behövs för annat. Istället kan du titta på andra alternativ:

11. Helt enkelt ställa in sängen mot väggen. Då skapas utrymme för rörelse i rummet.

12. Med fastskruvad säg mot väggen, blir utrymmet sängen tar än mindre.

13. Med ett sovloft kan läxhörna eller lekhörna skapas under sängen. Då tar sängen ingen plats alls. Detta kräver en viss takhöjd för att fungera som bäst.

14. I det lilla sovrummet kan också en fast monterad fällsäng vara ett alternativ. Idag finns riktigt läckra sådana att köpa i handeln.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se