You dont have javascript enabled! Please enable it! Så fixar du arbetsytor och hemmakontor i vardagsrummet | dinbyggare.se

Så fixar du arbetsytor i vardagsrummet

Arbetsyta och hemmakontor i vardagsrum

Det kan finnas en mängd olika anledningar till att välja vardagsrummet som alternativ arbetsplats och hemmakontor. Det är det sociala rummet där andra också är, och där kan det vara lättare att hitta motivationen till arbete än i en liten ensam vrå i någon annan del av huset.

I vardagsrummet finns ofta också ytorna som behövs för lagring av allt som krävs för att sköta ett hushåll eller en liten firma. Här får du tipsen för att skapa ett hemmakontor och en bra jobbplats utan att tulla på vardagsgemenskapen:

Psst! Det finns en fara i att låta jobbet ta över hela vardagsrummet, ett rum som också ska betyda lediga stunder och social gemenskap. Se till att det finns utrymme för lugna stunder, utan jobbpress också!

– Avsätt en avgränsad yta till jobbplatsen. En avskärmning, jalusier, vikvägg, draperi eller ett skåp kan användas som avdelare. En insynsskyddad hörna som används för jobb gör att resten av rummet kan användas fritt.

– Gör arbetsplatsen dekorativ. Genom att göra arbetsytan vacker, behövs kanske ingen avskärmning. I alla fall inte i ett hushåll utan små barn. Välj ett skrivbord som är riktigt snyggt och stoltsera med det. Matcha pärmar och anteckningsböcker så att de tål att visas upp.

– Förvaringen av papper och datorer behöver vara säker oavsett om du visar upp arbetsplatsen eller döljer den. Skaffa låsbara skåp där du kan förvara dina saker. En sådan förvaring döljer också pappershögar, pärmar och datorer när de inte används.

Idag behöver dessa förvaringsmöjligheter inte vara så stora i omfattning, tack vare moderna och slimmade datorer till exempel.

– Använd så få möbler som möjligt, för att inte ge ett rörigt intryck i vardagsrummet.

– Satsa på en funktionell och effektiv belysning, liksom en bra arbetsstol. Arbetsställningen är viktig för att orka jobba.

– Installera ett trådlöst nätverk med skrivare, uppkoppling och annat som behövs till arbetet, så försvinner problemet med sladdar och annat på ett kick.

– Är ni flera som behöver sitta och jobba och vill göra det tillsammans kan en hel zon för aktiviteter vid bord inrättas. Här kan även den som vill göra handarbete få plats.

Då blir jobbet/läxläsningen social och det kan locka till stordåd. Välj gärna att ha TV:n i ett annat rum – kanske i ett eget TV-rum om så är möjligt. Då blir arbetsron lättare att hitta.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se