Möblera vardagsrum för lugna stunder

Harmoniskt möblerat vardagsrum

Ett vardagsrum som är harmoniskt ger kraft och energi. De lugna stunderna behövs för att ladda batterierna, och för vår hälsas skull.

Med enkla medel skapas vardagsrummet för en tillvaro i lugn och ro, tillsammans med andra eller alldeles för en själv.

1. Färg och stil

Mjuka färger är lugna färger. Naturfärger är allra lugnast och håller också bra över tid. Vitt med en mjuk accentfärg passar många, liksom kaffe-färger i olika nyanser. Såväl den lantliga som en mer modern och stilren design kan ge det lugna intrycket i vardagsrummet.

Livliga mönster kan pigga upp och göra rummet intressantare, men kan också göra det svårt att koppla av. Välj mönster med omsorg.

2. Möbleringen

Ju färre möbler, desto lugnare rum. Hög kvalitet på möblerna med komfort i fokus skapar en miljö som gjord för mysiga stunder. Däremot ska inte möblerna gärna vara för vackra, utan verkligen inbjuda till att användas.

En stor soffa är bra om man är många, men kan bli ödslig om man är ensam. Satsa då hellre på en mindre, som är riktigt, riktigt skön att sträcka ut i. Mörka hörn gör ingen glad.

Se till att lysa upp dem och använd hörnen för förvaring. Det ger en rundare, mjukare känsla i rummet. Det gör också möbleringar där möblerna inte bara står utmed väggen. Flytta in möbler i rummet, till exempel soffan.

3. Värme och känsla

Varma färger på väggar, golv och möbler ger i sig en varm känsla i rummet. Omge dig också med de saker som du verkligen tycker om. Låt favoritpläden ligga och vänta på dig i soffan, ställ upp foton av de du älskar och ställ upp det vackraste du har i vardagsrummet.

Då kommer du att trivas. Satsa på golvvärme och en öppen spis om så är möjligt. Det sprakande ljudet och flammans ljus gör något med oss människor, inte minst ger det oss en känsla av trygghet.

4. Ljus

Belysningen får gärna komma från flera olika källor och vara gott nog för att göra det behagligt att läsa utan att störa den som inte läser. Läslampor, lampetter, golvlampor med ljuset riktat uppåt, spotlights och hängande lampor med svag ljusstyrka är några alternativ som kan passa.

Dagsljuset kan behöva dämpas om rummet har riktigt stora fönster. Lite tyngre gardiner där ljuset ändå kan sippra in, ger ett lugn i rummet utan att ta bort kontakten med omvärlden. För mörkt är inte heller bra.

Så med små fönster gäller det att låta dagsljuset komma in. Använd skira gardiner, eller bara en kappa.

5. Ljud

Ett rum med klapprande golv och som är alltför kalt så att ett eko skapas, gör ingen människa glad. Tysta golv, en stor matta och bokhyllor sväljer ljudet effektivt. Det gör också gardiner och draperier.

Tänk på grannar om du bor i lägenhet. De vill inte gärna höra vilka TV-program du tittar på. Lyft upp högtalare från marknivå till väggen, gärna en bit från väggen för att inte leda vidare ljudet i onödan.

 

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se