You dont have javascript enabled! Please enable it! Matta ner en blank yta - Tips och bra att veta | dinbyggare.se

Matta ner en blank yta

Mattar ner en blank yta

Det är inte sällan som en förut vacker bordsyta blir ful och tråkig, med fuktfläckar och andra märken. Om ytan är behandlad med cellulosalack kan det blanka men fläckiga skiktet mattas ner och återfå en hel del av sin fräschör. Detta gäller om skadorna på bordet är ytliga.

Det viktigaste att komma ihåg när du gör det här jobbet är att vara lätt på handen och arbeta metodiskt, med långa tag. Då får du en sidenmatt yta utan repor i lacken.

Slipsvamp för att matta ner en blank yta för hand

Pimpsten – eller pimsten som det också heter – är en mycket porös lavabergart. Denna används som slipmaterial både i hela bitar och i pulver. När du ska matta ner en blanklackerad yta ska du använda mycket fint pulveriserad pimpsten och en mjuktagel eller nylonborste. Då riskerar du inte att repa lacken. Ytan mattas däremot ner och ytliga fläckar och andra skador “trollas” bort utan att du behöver slipa ner och lackera om.

För att få en vackert matterad yta är det viktigt att du arbetar i endast en riktning, och då helst i träets fiberriktning. För du borsten i cirklande rörelser kommer detta att synas på ytan som blir repig och glanslös. Det är vanligast att man utför detta arbete på bordskivor, som ju ofta utsätts för ganska hårt slitage. Fläckar och märken efter glas och koppar är många gånger extra retfulla eftersom skadorna uppstår av ren otur.

Om du ska mattera en rund eller oval bordsskiva – eller en med infällningar i flera träslag – ska du välja en naturlig arbetsriktning och sedan hålla dig till denna. Trots att “slipningen” då även går tvärs över fiberriktningen blir resultatet bra.

Det allra viktigaste är alltså att vara konsekvent i arbetsgången. Det är endast ytan du bearbetar med pimpsten och borste. Ben, sarg och underrede mattar du istället med fin stålull – 3/0. Däremot är tillvägagångssättet detsamma. Arbeta med ullen i en riktning över träet. Tryck inte hårt och gnugga absolut inte.

Du kanske drar dig för att mattera bordsskivan för att du inte vill förlora den hel blanka ytglansen. Om du efterbehandlar med teakolja eller annat lämpligt möbelvårdsmedel blir ytan svagt glansig igen. Dessutom upptäcker du snart att damm etc inte framträder så tydligt på den nermattade ytan som alltså blir lättare att hålla ren och vacker.

Relaterade artiklar

Se alla byggartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se