Mät köket innan köksrenovering

De flesta leverantörer kan hjälpa till med idéer och förslag för planering när du ska renovera ditt kök men bara om man verkligen vet hur köket ser ut. Det är viktigt att mäta och tänka efter före, så att man kan få ut mesta möjliga av sitt möte.

Hantverkare som mäter kök innan renovering.

För att kunna jämföra offerterna är det viktigt att man ger leverantören rätt och exakta mått. Ofta vill leverantörerna mäta själva innan tillverkningen, för att undvika fel.

Gör en skiss på ditt kök

Mät upp köket och gör en skiss där du ritar in skåp och arbetsbänkar. Rita även in matbord och stolar så att du kan planera möbleringen och få en helhetsbild av det nya köket.

I skissen ska du även ange takhöjden och måtten på väggar och fönster. Det är också viktigt att du mäter avståndet från golv till fönster.

Rita in innerdörrar, karmar och dörrfoder och området som behövs för att öppna dörrar som är inåtgående i köket. I skissen ska du även rita in vart element och rör finns.

Om man själv mäter upp köket för beställning bör man ta med i beräkningen hur mycket av stommen som köksluckan täcker, eller inte täcker för att kunna montera gångjärnen rätt så att luckorna inte öppnas med handtaget mot någon vägg eftersom luckan då inte kan öppnas helt.

Ofta har leverantörerna instruktioner för mätning på sina hemsidor. Så läs noga!

Drag i lådorna och öppna skåpen på modellköket hos leverantören. Kvaliteten på hårdvaran påverkar priset, men också kökets livslängd och användarens trivsel.

En anledning att välja specialbyggt kök är om man har ovanligt hög takhöjd. Det finns mycket att vinna på att kunna bygga skåp ända upp till taket. Inte minst ur rengöringssynpunkt.

Det är vanligt att välja vita stommar och hyllor oavsett luckans färg eftersom detta gör det lätt att hålla rent, och kan kännas fräschare.

Vill man ha köksluckor i glas bör man fundera på var. Det är inte bra att montera glasskåpen mot den vägg som har mest solljus. Det kan bli varmt i skåpen, och reflektionerna kan irritera.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se