Kökstrender – mer rustik och innehållsrikt

Kökstrenderna går vidare i färgernas och formernas tecken. Den lantliga stilen tar sig ett något annat uttryck och öppnar förvaringslösningar är helt rätt. 1970-talet gör sig också påmint, för den som vill vara riktigt inne, och då gäller det att hitta inredning i lite ädlare träslag. Det är några av trenderna inför året, där vi börjar leka lite mer och där det minimalistiska får stå tillbaka.

Rustik köksinredning med köksö

1. Lantköken får än starkare ställning. Vi gillar våra lantkök, och trenden hänger sig fast. Nu är det inspiration från New England som gäller, med rustika möbler, mjuka former, monogram, och mjuka vita bastoner i kombination med naturens egna material. Dessa är exklusiva och tidlösa till sin natur och finns i många kökstillverkares sortiment.

2. Industriköket är på frammarsch. Helt i rostfritt och med genomtänkta linjer kan även hemmaköket bli rena proffsdrömmen.

3. Men också 1970-talet gör sig påmint – i ett mer stiliserat och i en svalare tappning och med exklusiva materialval. Varma metaller, som var helt inne då- är också helt rätt idag.

4. Trä är mer inne än någonsin. Det lite mörkare träslagen, om var så populära då, kommer åter in i våra kök. Träslagen som används är gärna av lite dyrare snitt, och ytstrukturen visa vilket material som gäller. Jakaranda, päronträ, äpple och andra exklusiva träslag är helt rätt.

5. Ruffa ytor som framhäver materialet känns riktigt i ett kök anno 2015.

6. Djurmotiv fungerar i köket. Naturtrenden gäller inte enbart material och ytbehandlingar, utan även motiven. Motiven får gärna gå i svartvitt eller bruna nyanser.

7. Kompositmaterial av olika slag ersätter mer och mer glaset i köket. Hållbarheten är extrem och det är lättskötta material att älska länge.

8. Sten av alla de slag passar utmärkt i det trendiga köket.

9. Färg är rätt! Det vita kombineras nu med starkare färger, men de ska gärna kombineras med mjuka och behagliga att uppleva.

10. Öppna förvaringslösningar är helt rätt. De släta luckorna som gömmer allt om har med köket att göra får ge vika för mer öppna förvaringslösningar.

11. Lådor ersätter skåpen. Ofta är de både mer praktiska och rymliga då utrymmet används bättre. Det om finns längst bak dölj inte i en låda.

12. Barhäng i köket är helinne, liksom köksön. Den sociala biten blir allt viktigare för matlagaren.

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se