Kökets tak – inte bara vitt

Innertak i kök

Det allra första som brukar få sig en omgång när ett kök ska renoveras är innertaket. I många fall målas det om helt vitt, eller med en bruten vit färg, för att sedan fokusera på det som är mer intressant.

Ofta är det också full tillräckligt, men tänk också på att det går att göra lite mer av taket om man så vill.

Ska tåla mycket

Den allra främsta egenskapen som ett innertak i ett kök bör ha är att vara tåligt och lätt att göra rent. Oavsett hur bra ventilationen är i köket, kommer det alltid att ansamlas smuts och fett på själva innertaket.

Därför är det bra att ha ett tak som enkelt kan tvättas av, och som inte förstörs av lite smörj då och då.

Skivor

Om innertaket är trist går det att få det nytt och fräsch igen genom att sätta upp takskivor. Det finns en mängd olika innertak i form av skivor att välja mellan, och de är inte sällan ganska enkla att sätta upp.

Resultatet blir ett vackert innertak, med eller utan synliga skarvar. Välj ett innertak med struktur så skapas en mer tydlig känsla av struktur i rummet.

Måla

Ett redan befintligt tak som är i gott skick kan enkelt målas om för att bli som nytt igen. För att färgen ska fästa är underarbetet viktigt.

Taket behöver ofta genomgå en rejäl tvätt inför ommålningen och ibland kan det behövas flera ommålningar för att få ett riktigt jämnt och trevligt resultat.

När du ändå ska måla om kan du också fundera på vilken färg taket ska ha. Vitt är inte bara vitt, utan en hel drös med olika nyanser, och de mer krämiga varianterna kan ge ett behagligare ljus i rummet.

Det kan också finnas tillfällen då helt andra färger kan komma på tal.

Utsmyckningar

Även om det rena och enkla taket kanske passar bäst i de flesta fall finns det tillfällen då utsmyckningar i taket kan göra köket extra speciellt.

Ibland är det möjligt att framhäva, eller till och med sätta upp, bjälkar i taket. Det förhöjer inte minst intrycket i lantköket, men kan också bli en häftig detalj i såväl det moderna som det personliga köket.

Ibland kan det också finnas anledning att titta på olika stuckaturer, och på lite häftiga taklister. I ett litet kök med hög takhöjd kan dessa lister och stuckaturer ge en bättre harmoni av proportionerna i köket. I annat fall kan de förhöja känslan av den stil som köket går i.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top