Entrétak – ett skyddande skärmtak för din entré

Entrétak med entrébelysning av vackra armaturer

Entrétak med entrébelysning av vackra armaturer som lyser upp husnumret.

Den som inte har en farstukvist att erbjuda sina besökare kan ändå få ett skyddande skärmtak med hjälp av ett enklare entrétak. Dessa tak är också utmärkta droppskydd för dörrar som inte i huvudsak används som entréer, såsom altandörrar och köksdörrar. De är dessutom dekorativa och välkomnande ovanför en dörr som används som entré.

Entrétak och material

Ett entrétak kan komma i en mängd olika varianter. Den som vill ha fullt ljus vid entrén kan välja ett entrétak i akryl. Det skyddar väl mot väder och vind. Det gör också alternativet polykarbonat, även det ett tåligt och glasliknande material. Många modeller med transparent material har en modern och elegant design, men gör sig ändå väl på ett äldre hus tack vare den skira formen.

Med kanalplast som material i kombination med akrylglas till entrétaket ges en mer solid karaktär åt byggnationen. Då kan även vattenutkastare vara inbyggda. Plåt är också vanligt förekommande. Det ger ett tidlöst intryck och är mycket hållbart. Entrétak i plåt kommer gärna i flera olika färger och former.

Entrétak av smide

Form

Formen varierar i det oändliga. Det finns allt från välvda till helt raka varianter, liksom sadeltaksmodeller och sluttande. Ramen för taket är ofta rostfritt stål, men andra material används också, till exempel aluminium och hårdplast. Entrétak med kanalplast och akryl i kombination ger ett stadigt och ombonat intryck. Där kommer också ramen ofta byggd nedåt, vilket ytterligare bygger in entrén.

Köpa och Montera

Entrétak i färdigt skick är kostar en del att köpa in. Å andra sidan är komfort- och välkomstkänslan mycket hög. Ett alternativ är alltid att bygga ett på egen hand i trä, eller i något annat material som matchar den design huset går i.

Ett entrétak som köps färdigt är å andra sidan i regel mycket enkelt att montera. Det enda som krävs är att skruva upp dem i våg på väggen på rätt höjd. Det kräver mer noggrannhet än kunskap om byggnationer. Det är viktigt att monteringen blir fast och hållbar, så att eventuellt nedtyngande snö inte påverkar konstruktionen.

Ljus vid entrén

Det är värt att tänka lite extra på ljussättningen när ett entrétak monteras. Det transparenta taket kan ge speglingar som stör om belysningen inte är korrekt anpassad efter det nya skyddet. Det kan även entrétak i plåt göra. Vissa tak har inbyggd belysning. Det ger en praktisk och snygg lösning. I annat fall är det att prova in belysning när taket monteras som är det bästa.

Relaterade artiklar

Se alla takartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se