8 tips för vardagsrummet för dig som har gäster ofta

Vardagsrum inrett för gäster

I det hem dit gäster ofta söker sig ställs lite speciella krav på vardagsrummets utformning. Här behöver både gäster såsom värd känna sig som hemma.

Det kan göras på flera sätt, men ofta behövs lite yta för att ge såväl plats som luft åt alla, och en inredningsdesign som uppmuntrar social tillvaro.

1. Kombinerat matrum och vardagsrum

Det sociala rummet tillåter enkel förflyttning mellan middagsbord och soffmys. Det blir behändigt när allt är samlat på en stor yta. Än härligare bli det om det också går att komma ut på en balkong eller uteplats utan större besvär.

2. Öppet till köket

Det vardagsrum där det är öppet till köket är trevligt ur social synpunkt vid mer informella träffar och för den stora familjen. Matlagningen blir en del av det sociala livet, vilket berikar både den som lagar maten och gästerna.

3. Sängplats med avskärmning

I det hem där stor plats ges åt vardagsrummet kan även gästens sängplats finnas i rummet. För trevnadens skull är det lämpligt att se över om det går att skärma av sängplatsen så att gästen får sova i fred.

4. Gömd teknik

TV-apparater och stora datorer vars skärmar lyser tar fokus från gemenskap och social tillvaro. Låt TV:n vara gömd tills den används, och flytta datorer som inte kan fällas ihop till ett annat rum. Låt istället en öppen spis vara i centrum.

5. Dold förvaring

Det som behöver finnas men inte är så snyggt är praktiskt att gömma i dolda förvaringsplatser. Det gör också utrymmet lättstädat. Det är bara att gömma det som inte ska vara framme när främmande personer knackar på dörren.

6. En stil som även passar gästerna

Välj stil med omsorg och anpassa den till gästerna. Vad vill du visa upp för din omgivning? Framhäv det i vardagsrummet.

7. Möbler som kan användas

Vita soffor och ömtåliga mattor i alla ära, men gästerna ska våga använda rummet också. Tänk på att möblerna ska kunna användas och slitas med kärlek – av många. Och du ska inte behöva förmana gästerna till försiktighet.

8. Lättstädat

Det smarta sociala vardagsrummet kan hållas rent med enkla medel. Tack vare gömd förvaring och stora öppna ytor går städandet som en dans, även om det bara är minuter kvar tills gästerna dyker upp.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se