7 luftiga tips för det lilla sovrummet

Litet luftigt sovrum

Många gånger är det klurigare att inreda det lilla sovrummet än där det är gott om plats. Även om bara det allra nödvändigaste sätts in i rummet, kan sovrummet lätt komma att kännas packat med saker. Små, små detaljer kan dock göra rummet bra mycket luftigare och större för ögat. Här får du råden hur:

1. Sängen

Sängen tar av naturliga skäl stor plats i sovrummet. Genom att välja en mindre säng, ges mer luft. Ställ ut sängen från väggen, även om rummet är litet. Det ger en känsla av rymd.

2. Sänggavel

En sänggavel ger en fin inramning till sängen. I det lilla rummet kan en kompakt sängram ge en tung känsla. Låt sängramen stå på ben och ha en i mönster eller med en genombruten design.

3. Färger

Ljusa färger ger en känsla av rymd. Små mönster kan fungera fint, liksom tvärrandigt. En fondvägg kan ge ett djup som förvillar ögat och får rummet att se större ut.

4. Gardiner

Gardiner som går hela vägen från tak till golv skapar höjd i rummet. Annars kan hissgardiner ge skydd istället.

5. Förvaring

Förvaringen i det lilla sovrummet är en stor utmaning. Se om det går att förvara en del under eller bredvid sängen, istället för att försöka få plats med otympliga garderober. En vacker byrå kan också bidra med sitt. Välj gärna möbler på ben, istället för med socklar, då det ger ett luftigare intryck.

Ett annat alternativ är att gömma förvaringen bakom draperier, eller att hålla förvaringshyllorna låga (midjehöjd). Det tullar inte på luftutrymmet i det mindre rummet.

6. Belysning

Välj spotlights och många små ljuskällor. Montera lampor i alla hörn. Det ger ett djup, då inga långa skuggor kastas åt ett enda håll.

7. Speglar

Speglar är praktiska i sovrummet som också används som omklädningsrum. Stora speglar ger dessutom ljus och rymd i mindre rum.

 

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se