Måla element och rör – Så gör du, steg-för-steg

Måla element och rör

Här får du ta del av utförliga steg-för-steg-instruktioner, kompletta med detaljerade beskrivningar och användbara bilder som visar varje moment när du ska måla om dina element.

Att måla element och rör hör inte till de detaljer som man ser allra mest fram emot att måla. Men har färgen börjat flagna eller rost brutit igenom är det ändå viktigt att du gör jobbet. När du väl slipar och målar märker du säkert att det är ett trevligt målningsjobb.

För trots att det kan vara lite svårt att komma åt bakom element och rör innebär det inget spring på stegar och inga tunga penseldrag.

Öppna och läs hela artikeln. ↓

Det finns två väsentliga anledningar till att du bör underhålla dina element och rör. Först kommer naturligtvis den ökade hållbarheten – men inte långt därefter prioriteras utseendet.

Ett element är sällan vackert att se på och är det dessutom repigt och rostigt försöker man gärna “möblera bort” det bakom en större möbel och förutom att du kanske inte blir så nöjd med den påtvingade möbleringen, försvinner dessutom en del av värmen direkt in i soffryggen.

Innan du går till färghandeln för att köpa målarfärgen ska du ta reda på vilka typer av penslar du behöver. Den något böjda elementpenseln finns i flera bredder och med olika långa skaft. Välj alltid penslar med stor noggrannhet så blir måleriarbetet smidigare och går snabbare.

Ska du måla rör av kraftigare dimension kan du ofta med fördel använda en målarvante. Med målarvanten är det lättare att komma åt när det är trångt mellan rör, tak eller vägg.

Du kan rostskyddsmåla både rör och radiatorer. Detta är naturligtvis extra viktigt om du målar i våtutrymmen. Innan du börjar arbetet ska du skydda golvet och väggen bakom med skyddspapper eller täckplast.

Börja med att måla baksidan på elementet (när det gäller äldre element även insidan av flänsarna) och avsluta med den del av elementet som syns mest.

Rätt färg för element

Det är viktigt att du väljer rätt färg när du ska måla element och rör. Eftersom i synnerhet element utsätts för kraftiga värmeväxlingar är det viktigt att du använder en speciell elementfärg. Elementfärgen tål påfrestningarna utan att vare sig gulna eller spricka.

Om du vill ändra kulör på radiatorn kan du be färghandlaren att bryta färgen åt dig. Färgkraven gör dock att urvalet blir begränsat. Har du speciella krav i kulörvalet kan du använda lackfärg, något som dock inte rekommenderas eftersom lacken har en värmeisolerande effekt.

Ska du måla stålytor som inte har så kraftiga temperaturväxlingar, kan du använda en alkydfärg. Till gamla vävomspunna rör går det bra med en plastfärg.

Glöm inte rören!

Anslutande rör ska behandlas i stort sett på samma sätt som elementen. Rulla in röret i slippapper med den korniga sidan mot röret och dra pappret upp och ner. Då slipar du hela röret på en gång.

Använd en liten elementpensel så blir det lättare att komma åt ordentligt. En målarvante kan i vissa fall bli svår att använda till rör som ligger för nära väggen. Är utrymmet bakom rören däremot är större, så att du får in handen bakom är det i regel lättare att “måla med handen”. I de fallet kan du måla med en målarvante.

Verktyg och material du behöver för att måla element

Verktyg du behöver:

1. Hink (för målartvätt och sköljvatten) 2. Färgskrapa 3. Stålborste 4. Elementpensel 5. Lackpensel 6. ev. Elementroller 7. ev. Målarvante 8. Färgtråg.

Material du behöver:

Skyddspapper eller täckplast, Maskeringstejp, Målartvätt, Tvättsvamp, Trasor, Slippapper för metall, ev. Färgborttagningsmedel, Rostskyddsfärg, Grundfärg, Elementfärg.

Förarbete innan du börjar måla elementet

Måla elementet

Så målar du elektriska element (el-radiator)

När du ska måla ett elektiskt element är det viktigt att du väljer en elementfärg. Den är anpassad för just målning av värmeelement och tål värmeväxlingar. Elementfärgen är vattenburen och finns att köpa både som sprayfärg och på målarfärgsburk och kan strykas med pensel eller roller.

Väljer du att måla el-radiatorn med sprayfärg är det viktigt att du täcker in golv och vägg runt elementet. Använd alltid andningsskydd när du spraymålar.

Måla rör

Relaterade artiklar

 

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se